Ελλάδα: Ζυμώσεις και παρασκήνιο στο παρά 5΄ του τρίτου γύρου

Μέσα σε ένα αμιγώς προεκλογικό φόντο ολοκληρώνονται αυτές τις ώρες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και ανεξαρτήτων βουλευτών, καθώς και στελεχών που βρίσκονται σε κομματικούς σχηματισμούς, προκειμένου να βρεθεί τη Δευτέρα (στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία) η προεδρική πλειοψηφία των «180».newego_LARGE_t_420_54443308_type12713

Ο Α. Σαμαράς, στο διάγγελμά του, θα επαναλάβει ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τώρα, θα διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα, θα οριστεί μέσα στο ’15 το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εθνικών εκλογών, ενώ έμφαση θα δώσει στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα σε περίπτωση που οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές
Οι περισσότερες εκτιμήσεις, ακόμη και στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν ότι ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί με δεδομένες τις «σκληρές γραμμές» που εξακολουθούν να ισχύουν στη ΔΗΜΑΡ και στους ΑΝΕΛ και για τον λόγο αυτό και η ΝΔ βρίσκεται ήδη σε καθεστώς εκλογικής ετοιμότητας, με τον γραμματέα της ΚΕ Ανδρ. Παπαμιμίκο να έχει πάρει εντολή να προετοιμάσει τις εκλογικές λίστες.
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι που ευελπιστούν ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Στ. Δήμα, αναλογιζόμενοι τα προβλήματα που θα προκαλούσε στην ελληνική οικονομία μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει νέα δημόσια παρέμβαση-διάγγελμα μέσα στο προσεχές 24ωρο και να απευθυνθεί προσωπικά στον καθένα βουλευτή ξεχωριστά, θέτοντας συγκεκριμένα διλήμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», δεν αναμένεται κάποια πρόσθετη πρωτοβουλία πέραν των δύο που ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα.
Ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τώρα, θα διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα αλλά και θα οριστεί μέσα στο ’15 το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εθνικών εκλογών.
Επίσης θα δώσει έμφαση στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα σε περίπτωση που οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για άμεση έξοδο από τη μνημονιακή εποχή, εφόσον αποφευχθεί η εκλογική περιπέτεια.
Σε αυτό το πλαίσιο θα τεθεί και το δίλημμα προς τους βουλευτές, το οποίο θα συμπυκνωθεί στο εξής: πολιτική σταθερότητα και έξοδος από το Μνημόνιο ή εκλογές και επιστροφή στην αβεβαιότητα και την οικονομική αστάθεια».
Στο επίπεδο των αριθμητικών δεδομένων εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι οι θετικές ψήφοι είναι πιθανόν να αγγίξουν τις 175 και σημείωναν ότι έχει σημασία να υπάρξουν περισσότερα «ναι» στην αρχή της σχετικής διαδικασίας, καθώς αυτό θα πείσει και τους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται και είναι στο τέλος της λίστας που θα αναγνωστεί από τους ψηφολέκτες.
Επίσης είναι σημαντικό να καταδειχθεί και στους ξένους ότι η προσπάθεια αποφυγής των εκλογών θα είχε σαφέστατα καλύτερη τύχη εάν και εκείνοι βοηθούσαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας αξιολόγησης, όπου η μία αναβολή διαδεχόταν την άλλη και τελικά τα πάντα παραπέμφθηκαν για μετά την προεδρική εκλογή ή τις εθνικές εκλογές…
Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, οι προσπάθειες -εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας- ξεκίνησαν ουσιαστικά από οκτώ βουλευτές.
Συγκεκριμένα τους ανεξάρτητους κ. Πολύδωρα, Καπερνάρο, Ανδρουλάκη και Τατσόπουλο, την κ. Φούντα, τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Ψύρρα, αλλά και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ κ. Μ. Κόλλια, η οποία απουσίασε από τη χθεσινή ψηφοφορία, και  Μ. Ουζουνίδη, που πήρε και δημόσια αποστάσεις από τα γεγονότα με τον κ. Χαϊκάλη.
Οπως τονίζουν τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, εάν και οι οκτώ ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα, τότε οι θετικές ψήφοι θα φτάσουν τις 175 και αμέσως δημιουργείται μία ξεχωριστή δυναμική, που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της ψηφοφορίας.
«Η μάχη θα κριθεί στο νήμα και ο καθένας πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών του», ανέφεραν χαρακτηριστικά τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά αναφερόμενοι στους βουλευτές και προσέθεταν ότι η πίεση που θα ασκηθεί κυρίως στη ΔΗΜΑΡ και στους ΑΝΕΛ θα είναι μεγάλη.