Ψηφίστηκαν οι νόμοι για το Ταμείο Αλληλεγγύης κουρεμένων καταθετών

 

imagesΗ Ολομέλεια της Βουλής μετά από μακρά συζήτησητην Παρασκευή, και αφού απέρριψε σειρά τροπολογιών, με τις ψήφους των παρόντων βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, ψήφισε σε νόμους τις δύο προτάσεις νόμου για το Ταμείο Αλληλεγγύης προς τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων, που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων.

Η μία πρόταση νόμου αφορά τροποποίηση και επανακαθορισμό του τρόπου λειτουργίας, του σκοπού ίδρυσης και των πόρων του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και ψηφίστηκε με 28 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Η δεύτερη πρόταση νόμου, αφορά τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας νόμου ώστε το κράτος να προικοδοτήσει με ακίνητη κρατική ιδιοκτησία το ταμείο και ψηφίστηκε σε νόμο με 25 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον.

Στη μακρά συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε πως πρόκειται για το γνωστό ταμείο για τους κουρεμένους, μετά που πείσθηκε η Κυβέρνηση να το προικοδοτήσει με 103 εκ. ευρώ σε ακίνητα και 55 εκ. ευρώ σε ρευστό.

Ο κ. Βότσης συνεχίζοντας είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει τις τροπολογίες, καθώς με τα κείμενα των προτάσεων νόμου συμφώνησε η εκτελεστική εξουσία. Κάλεσε δε το σώμα να μην «ρισκάρουμε με τροπολογίες που θα καταστήσουν τους νόμους αντισυνταγματικούς και που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναπομπή τους».

Ο κ. Βότσης παρατήρησε πως οι δύο νόμοι δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι μια πρώτη αντιμετώπιση των ανθρώπων, με των οποίων τα χρήματα σώθηκε ο τόπος.

Περαιτέρω είπε πως οι νόμοι ουδεμία σχέση έχουν με απόσυρση αγωγών από τους κουρεμένους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα έχουν εθιστεί στο ψέμα», όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις τους για τον συνεργατισμό.

Θα δοθούν στο ταμείο 55 εκ. σε δύο δόσεις και αριθμό τεμαχίων κρατικής για να διαχειριστεί το ταμείο, συνέχισε προσθέτοντας ότι οι φορολογούμενοι πολίτες και το κράτος θα χρηματοδοτήσουν το ταμείο.

Ο κ. Στεφάνου προειδοποίησε ότι μπορεί να γίνει πλιάτσικο με τους πόρους του ταμείου ειδικά σε προεκλογικές περιόδους και διερωτήθηκε αν είναι σοβαρή προσέγγιση από τη Βουλή να ψηφίζει ώστε να πληρώνουν οι φορολογούμενοι και κανένας να μην γνωρίζει τι θα γίνει με τη διαχείριση.

Περαιτέρω εξέφρασε φόβους ότι θα επωφεληθούν και εκατομμυριούχοι και την εκτίμηση ότι γίνεται αλ-α-καρτ επίκληση της συνταγματικής συμβατότητας.

Οι προτάσεις νόμου στέκουν στον αέρα, είπε και διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να τεθούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, με οροφή στις εκταμιεύσεις στήριξης.

Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η αποξένωση της κρατικής ακίνητης περιουσίας. Διατύπωσε ακόμα τη θέση ότι στο ταμείο πρέπει να συνεισφέρει η τράπεζα που κατάστρεψε την οικονομία για να σωθεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως αν είναι νόμιμα και συνταγματικά συμβατά τα νομοθετήματα θα καταθέσει τα πτυχία του. Πρόσθεσε πως οι νόμοι θα πέσουν στα Δικαστήρια και ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θα τους εξαπατήσει για άλλη μια φορά τους κουρεμένους. Διερωτήθηκε επίσης ποιος θα πάρει και ποιος δεν θα προλάβει να πάρει από τα ψίχουλα.

Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για μένος κατά των θυμάτων μιας διακυβέρνησης, σε βάρος αυτών που κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους. Είπε επίσης πως επί της διακυβέρνησης στην οποία αναφέρεται έγινα τα κουρέματα και χαριστικές διαγραφές χρεών.

Περαιτέρω ανέφερε ότι αυτή η διακυβέρνηση καταφέρεται ενάντια στους τραπεζίτες ενώ έκανε τους τραπεζίτες υπουργούς οικονομικών. «Φόρτωσαν με νομοσχέδιο στον λαουτζίκο 2,5 δις για να κρατήσουν σε ζωή το ναό του καπιταλισμού, τη Λαϊκή Τράπεζα, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού δήλωσε πως είναι κουρεμένος καταθέτης της Λαϊκής, ανέφερε πως θα αποποιηθεί το όποιο όφελος από το ταμείο. Διερωτήθηκε επίσης γιατί στα 5 χρόνια δεν κατατέθηκε άλλη καλύτερη εισήγηση από αυτή για αυτούς που πλήρωσαν το τίμημα της διάσωσης του κράτους. Πρόσθεσε πως συμφωνεί ότι υπάρχουν κενά και πως δεν είναι τέλεια διευθέτηση. «Το ερώτημα είναι αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να αποζημιώσουμε αυτούς που στήριξαν το κράτος», είπε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου αφού ανέφερε ότι «δεν είμαστε κανενός τιμητές και ούτε κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια», είπε πως διερωτάται αν υπάρχει λόγος να σπαταλά Βουλευτής φαιά ουσία για τροπολογίες όταν βρίσκεται μπροστά σε προειλημμένες αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αφού ανέφερε πως είναι μεταξύ των κουρεμένων καταθετών, πρόσθεσε πως με το κούρεμα δεν σώθηκε το κράτος, αλλά οι τράπεζες. Με τον Συνεργατισμό δεν σώθηκε το κράτος, αλλά η Ελληνική Τράπεζα, γιατί θα μπορούν οι διαχειριστές του ταμείου να πωλήσουν την κρατική περιουσία. Διερωτήθηκε ποιοι θα αγοράσουν και σε ποιες τιμές θα πωληθεί η κρατική περιουσία και εξέφρασε την άποψη ότι ένα ικανό συμβούλιο μπορεί να την αξιοποιήσει και να έχει τα έσοδα. Παρατήρησε επίσης ότι απουσιάζει η συνεισφορά των τραπεζών προς το ταμείο, οι οποίες σώθηκαν από τις θυσίες των κατόχων αξιογράφων και των κουρεμένων καταθετών.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε κάλιο αργά παρά ποτέ, προσθέτοντας πως έστω με την προσέγγιση αυτή που μπορεί να μην είναι ολοκληρωμένη, προσπαθούμε ώστε να δώσει η πολιτεία αυτό που οφείλει σε αυτούς που άκοντες, με τις καταθέσεις τους στήριξαν το κράτος. Ίσως αν τους ρωτούσαμε ούτε ένας να μην έδινε από τις καταθέσεις του, συμπλήρωσε.
Εξέφρασε την άποψη ότι και οι τράπεζες πρέπει να συνεισφέρουν στο Ταμείο και εξήγησε πως η Επιτροπή που θα εγκαθιδρυθεί θα καθορίσει κριτήρια.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπενθύμισε πως το ταμείο έγινε μεταξύ των δύο κουρεμάτων και στόχευε να αποφευχθεί το κούρεμα για αυτό και αναφέρεται σε τράπεζα. Διερωτήθηκε αν μεγιστάνας που πήρε κυπριακή υπηκοότητα έναντι των κουρεμένων καταθέσεων του θα πάρει αποζημίωση από το ταμείο και είπε πως δίνεται η εξουσία σε αυτό το ταμείο να αποξενώσει 14 φιλέτα.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι δεν ξέρει πώς αυτή η Επιτροπή θα συμπεριφερθεί και αν θα στηριχθούν θεσμικοί επενδυτές που γνώριζαν τους κινδύνους.