ΟΛΤΕΚ-ΟΕΛΜΕΚ:Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να μετατρέπονται σε αστυνομικούς

Μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη σοβαρής αντιμετώπισης των κρουσμάτων βίας και παραβατικής συμπεριφοράς στα σχολεία, έστειλαν σήμερα από τη Λάρνακα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και οι οργανωμένοι γονείς.imagew.aspx

Σε δηλώσεις ύστερα από προγραμματισμένη επίσκεψη σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης στη Λάρνακα και με αφορμή το χθεσινό περιστατικό βίας σε σχολείο της πόλης, ο Γιάννος Σωκράτους Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ αποφάσισαν να κατέλθουν σήμερα σε μονόωρη στάση εργασίας με αφορμή κρούσματα βίας και παραβατικής συμπεριφοράς στις σχολικές μονάδες, τα οποία φαίνεται να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα.

«Σήμερα θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αρμόδιους Φορείς και καθηκόντως προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ότι θα πρέπει το συγκεκριμένο ζήτημα να αντιμετωπιστεί πλέον πολύ πιο σοβαρά, αφού δεν μπορεί και δεν πρέπει οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί να μετατρέπονται από παιδαγωγούς σε αστυνομικούς», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει όλοι οι Φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους γι’ αυτά τα πολύ σοβαρά περιστατικά που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες και που προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες γενικότερα στη σχολική ζωή.

«Από αυτά τα περιστατικά και τις δυσλειτουργίες προκύπτουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και υγείας τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς», είπε ο κ. Σωκράτους προσθέτοντας ότι η οργάνωσή του μέσα από τις Παγκύπριες Συνδιασκέψεις της, καταθέτει κάθε έξι μήνες προτάσεις, οι οποίες αναφέρονται σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

«Μεταξύ αυτών τα οποία έχουμε εισηγηθεί και στο Υπουργείο Παιδείας είναι η πιο αποτελεσματική στελέχωση των Υπηρεσιών», είπε και εξήγησε πως «υπάρχει η ομάδα της άμεσης επέμβασης η οποία θα πρέπει να  ενισχυθεί και να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που εμπλέκονται, ούτως ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στα σχολεία που το ζητούν».

Επίσης, συνέχισε υπάρχει το μεγάλο ζήτημα των καθηγητών Συμβουλευτικής Επαγγελματικής Αγωγής, αφού δεν μπορεί ένας σύμβουλος καθηγητής σε ένα σχολείο να επιτελέσει τα καθήκοντα του, τα οποία είναι τεράστια. Συνεπώς, είπε, θα πρέπει να δούμε πως μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των καθηγητών Συμβουλευτικής Επαγγελματικής Αγωγής στα σχολεία ενώ πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των Κοινωνικών Λειτουργών και της θέσης που πρέπει να πάρουν στο ευρύτερο σύστημα.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου είπε πως η σημερινή στάση εργασίας έχει στόχο να στείλει το μήνυμα ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να ευαισθητοποιηθεί τόσο το Υπουργείο όσο και η κοινωνία γενικότερα , για να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Δεν είναι εύκολο το συγκεκριμένο ζήτημα, , στην αντιμετώπιση του πρέπει να βοηθήσουν πάρα πολλοί, ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας είναι αυτό που έχει την ευθύνη να συγκαλέσει τόσο τις Οργανώσεις των καθηγητών όσο και όσους μπορούν να βοηθήσουν, ούτως ώστε το πρόβλημα αυτό τουλάχιστον να αμβλυνθεί», ανέφερε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η ΟΛΤΕΚ έχει να προτείνει κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό προς επίλυση του προβλήματος, ο κ. Λυσάνδρου είπε πως «υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι, ωστόσο εμείς δεν είμαστε ειδικοί. Υπάρχουν διάφοροι Φορείς και επαγγελματίες που μπορούν να μας βοηθήσουν, αυτούς πρέπει να βρούμε, με αυτούς πρέπει να συζητήσουμε και πρέπει να ληφθούν επιτέλους αποφάσεις».

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει το θέμα να συζητηθεί διεξοδικά και να υπάρξουν αποφάσεις γιατί δεν γίνεται κάθε φορά που έχουμε κάποια περιστατικά να τα συζητάμε και μετά να ξεχνάμε το πρόβλημα.

Ο Κυριάκος Νικηφόρου, Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ανέφερε ότι η βία ανησυχεί εξαιρετικά τους γονείς, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα βίας άρχισαν πλέον να  παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις και κάποιες φορές ξεφεύγουν τα όρια ‘της ανθρώπινης φαντασίας’, κατά την έκφρασή του.

«Απαιτούμε από το αρμόδιο Υπουργείο όπως ασχοληθεί άμεσα με θέματα που έχουμε θέσει διαχρονικά, όπως είναι η αύξηση των συμβούλων καθηγητών στα σχολεία και κατ’ επέκταση η μείωση του αριθμού των μαθητών που τους αναλογεί, η τοποθέτηση ψυχολόγων αλλά και Κοινωνικών Λειτουργών στις σχολικές μονάδες για να ασχοληθούν με τα παιδιά και τις οικογένειες τους, ώστε να καταφέρουμε σιγά σιγά να μειώσουμε τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς», ανέφερε.

Δυστυχώς , είπε ο κ. Νικηφόρου, αυτά είναι χιλιοειπωμένα πράγματα, έχουν μείνει στα συρτάρια, θα πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα και  να μην μας προλάβουν τα γεγονότα.
«Αυτή τη φορά πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε γιατί οι οιωνοί δεν είναι και τόσο θετικοί», κατέληξε.