Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επιμένει στην αθωότητα του Βενιζέλου Ζαννέτου

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα πως κόμμα του επιμένει στην αθωότητα του Βενιζέλου Ζαννέττου, ο οποίος κρίθηκε χθες ένοχος από το Κακουργιοδικείο, για το αδίκημα της εκβίασης στην υπόθεση της επένδυσης του ταμείου συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre, στη Δρομολαξιά.ÂÏÕËÇ - ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÐÑÏÛÐÏËÏÃÉÓÌÏÕ - ÁÍÔÑÏÓ ÊÕÐÑÉÁÍÏÕ

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριάκου», ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ επιμένει ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία πρέπει να μελετηθούν, καθώς και πάρα πολλά ερωτήματα, στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις, σημειώνοντας ότι ομάδα νομικών από το ΑΚΕΛ θα μελετήσουν την απόφαση του δικαστηρίου και στις αρχές του επόμενου χρόνου θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη, ώστε να παρουσιαστούν ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα οι θέσεις του ΑΚΕΛ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, “η θέση του ΑΚΕΛ είναι πως όλα τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς θα πρέπει να διερευνώνται και εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες, εφόσον αποδεικνύονται, να υπάρχουν και οι σχετικές καταδίκες”, για να προσθέσει ότι “την ίδια στιγμή είναι υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων να εργαστούν προς την πάταξη αυτών των φαινομένων”.

Είπε ακόμα πως “δεν σημαίνει ότι θα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, γιατί η δικαιοσύνη είναι πάντοτε υπεράνω κριτικής”, συμπληρώνοντας ότι “η κάθε απόφαση κρίνεται με το δικό της το περιεχόμενο και το δικό της συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί”.VENIZELOS-ZANNETOS

“Θέλω να πω το εξής και θα το παραφράσω με πολύ απλά λόγια, για να καταλάβει ο απλός κόσμος τι λέμε. Ο Άντρος ο Κυπριανού αποφασίζει να στήσει μια κομπίνα και επιχειρεί να βρει κάποιους ανθρώπους να τον βοηθήσουν να στήσει αυτή την κομπίνα και να πάρει κάποια λεφτά από το ταμείο των συντάξεων του προσωπικού της CYTA. Σε κάποιο στάδιο -αυτό μας έχει πει το δικαστήριο- ο Άντρος Κυπριανού μεταμελεί και αποφασίζει ότι εκείνους που βρήκε για να τον βοηθήσουν θα τους καταγγείλει, γιατί μόνος του έχει ανανήψει και έχει αποφασίσει ότι αυτή η κομπίνα πρέπει να καταρρεύσει και πρέπει να καταδικαστεί. Και καταδικάζονται οι άλλοι και εκείνος παρουσιάζεται ως αξιόπιστος μάρτυρας. Μπορεί η ανθρώπινη λογική να χωρέσει κάτι τέτοιο; Η δική μου λογική δεν το χωρεί”, είπε.

Συνέχισε λέγοντας: “ Όταν είπα ότι βρήκε κάποιους για να στήσουν την κομπίνα δεν σημαίνει ότι δέχομαι ότι αυτό το πράγμα έγινε. Το είπα παραφραστικά για να δείξω καθ` υπερβολή πώς στη δική μου τη λογική ηχεί αυτή η απόφαση του δικαστηρίου. Επαναλαμβάνω, θα μελετήσουμε την απόφαση του δικαστηρίου πολύ ολοκληρωμένα και θα τοποθετηθούμε”.

Επίσης, ανέφερε ότι για το ΑΚΕΛ προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα “ότι δεν λειτουργούν οι διαδικασίες, όπως πρέπει να λειτουργούν, σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα”, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να μπει στην ουσία των ζητημάτων, ωστόσο, αναφέρει πως σε κάποιες υποθέσεις που διερευνώνται και ενόσω είναι σε διερεύνηση διαρρέουν πράγματα και διαπομπεύονται ονόματα.

“Συλλαμβάνονται κάποιοι μερικές φορές και αφήνονται ελεύθεροι, γιατί δεν προκύπτει οτιδήποτε σε βάρος τους και κάποιες άλλες υποθέσεις όπως είναι το ποδόσφαιρο αποφασίζει η αστυνομία και το λέει δημόσια ότι θα υπάρξει συσκότιση, διότι έχουν ακουστεί ονόματα πολιτικών προσώπων. Διερωτώμαι γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί στη μια την υπόθεση να προφυλάσσονται τα πολιτικά πρόσωπα και στην άλλη να μην υπάρχει η ανάγκη προφύλαξης των πολιτικών προσώπων. Υπάρχουν κάποιες σκοπιμότητες πίσω από αυτές τις ενέργειες;”, διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι για όλα αυτά τα ζητήματα αποφασίστηκε να κληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, η οποία θα απασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα και θα ληφθούν αποφάσεις, για τη στάση του κόμματος έναντι της κυβέρνησης και έναντι των ανακριτικών Αρχών, αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας.

Ξεκαθάρισε πως όλα αυτά δεν είναι καταγγελίες, αλλά γεγονότα.

Ερωτηθείς αν το κόμμα του δεν έχει εμπιστοσύνη στις ανακριτικές αρχές, ο κ. Κυπριανού απάντησε: “Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Λέω ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και υπάρχουν και ζητήματα τα οποία μας προκαλούν διάφορες υποψίες. Είμαι πολύ συγκεκριμένος και δεν βάζω σε ένα καλάθι ολόκληρη τη Νομική Υπηρεσία και όλες τις ανακριτικές αρχές”.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου, αν η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου “πάει στον κάδο τον απορριμάτων”, ο κ. Κυπριανού απάντησε με ερώτηση, λέγοντας: “Καλά, θεωρείτε ότι οι δικαστικές αρχές είναι υπεράνω της όποιας υποψίας;”.

Πρόσθεσε πως “το δικαστήριο αν θέλει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις του πρέπει το ίδιο να σέβεται πρώτα και κύρια τον εαυτό του και το λέω γενικά δεν αναφέρομαι στη συγκεκριμένη απόφαση”. “Από εκεί και πέρα υπάρχουν καταγεγραμμένες πάρα πολλές δηλώσεις του κ. Λίλλη με τις οποίες περηφανευόταν ότι ο ίδιος είχε ξοφλήσει με δική του πρωτοβουλία δίχως να πιεστεί από τον οποιοδήποτε δάνεια παλιά της Αλκής. Τώρα πώς αυτές οι δηλώσεις οι δημόσιες, τις οποίες παρουσίαζε με μια περηφάνια, μετατράπηκαν τάχα σε εκβιασμό από κάποιο, για να αποπληρώσει αυτά τα δάνεια είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να δοθούν απαντήσεις πειστικές”, είπε.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να δεχτεί τα όποια αποτελέσματα των ερευνών με την προϋπόθεση ότι θα είναι αντικειμενικές διαδικασίες, ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα προέκυψαν πολλές υποθέσεις και δεν έχει δει κανένα να συγκινείται.

“Ούτε δημοσιογράφους, ούτε Γενικούς Εισαγγελείς, ούτε την κυβέρνηση. Π.χ. υπήρξε μια αλλαγή -όπως λέει η κυβέρνηση- μια παραχάραξη του συμβολαίου της Διοικητού της ΚΕ. Δεν είδα κανένα να ενδιαφέρεται γι` αυτή την παραχάραξη. Όπως τη λέει η κυβέρνηση. Η κ. Γιωρκάτζιη λέει άλλα πράγματα φυσικά. Όπως δεν είδα κανένα να συγκινηθεί για άλλα πράγματα τα οποία γίνονται στο τόπο μας. Γι` αυτό μη μου κάνετε μαθήματα ότι το ΑΚΕΛ δεν δέχεται αποφάσεις δικαστηρίων. Το ΑΚΕΛ δέχεται τα αποτελέσματα των ερευνών, όταν αυτά βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια”, κατέληξε.