Πυρ ομαδόν εναντίον Προέδρου για τον Γ.Ελεγκτή

«Αναψαν ξανά τα αίματα» στα κόμματα μετά την αμφισβήτηση από πλευράς του  Προέδρου της Δημοκρατίας για την συνταγματική άσκηση  των καθηκόντων του Unknown-1Γενικού Ελεγκτή, σε αναφορές που έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Β’ μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδας «Πολίτης» που ημοσιεύτηκε την Δευτέρα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το σύστημα εφεδρείας της Εθνικής Φρουράς και στο κατά πόσο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παραμένει εντός των πλαισίων του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Δεν θα ήμουν ορθός εάν έλεγα ότι παραμένει εντός των πλαισίων που το Σύνταγμα καθορίζει. Πολλές φορές παρατηρείται παρερμηνεία των καθηκόντων με αποτέλεσμα να υπάρχουν τριβές». Η  τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη σαφέστατα θέτει ζήτημα Συνταγματικής εκτροπής του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Πέρα από το κατά πόσο ο Γενικός Ελεγκτής βρίσκεται εντός του πλαισίου αρμοδιοτήτων του ο Νίκος Αναστασιάδης αποκαλύπτει πως το θέμα των αρμοδιοτήτων το έχει επισημάνει και στον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή. Στη δε συνέντευξή του στον Πολίτη ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρεται στις νουθεσίες του προς τον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή. «Αυτό που θέλω να επισημάνω -και το έχω επισημάνει και στον ίδιο- είναι ότι δεν μπορεί να δεν επιτρέπεται σε κανένα των θεσμών να συμπεριφέρεται κατά τρόπον που να υποσκάπτει άλλους ανεξάρτητους θεσμούς της Δημοκρατίας».

Η απάντηση Οδυσσέα

Στα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του απάντησε ο Γενικός Ελεγκτής με ανάρτησή του στο Twitter. «Απόλυτα σεβαστές οι απόψεις του ΠτΔ ως αρχηγού της Πολιτείας, πλην όμως διαφωνώ με την εκτίμηση ότι εκφεύγω των συνταγματικών πλαισίων. Αν ο ΠτΔ το πιστεύει, το άρθρο 139 του Συντάγματος αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο. Στην Έκθεση για την εφεδρεία ενσωματώθηκαν σχόλια του ΥπΑμ».

Η παραπομπή από πλευράς Γενικού Ελεγκτή στο άρθρο 139, όπως υποστηρίζεται από νομικούς, δεν είναι η ενδεδειγμένη για την επίλυση θεμάτων ενδεχόμενης συνταγματικής εκτροπής στο θέμα των αρμοδιοτήτων. Το άρθρο 139 του Συντάγματος καθορίζει το πλαίσιο επίλυσης θεμάτων «σύγκρουσης ή αμφισβήτησης εξουσίας ή αρμοδιότητος εγειρόμενης μεταξύ αυτών, ως και μεταξύ οιωνδήποτε οργάνων η αρχών της Δημοκρατίας». Το άρθρο 139 καθορίζει την διαδικασία προσφυγής ενώπιον του Ανωτάτου.

Ο  Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης μιλώντας χθες βράδυ στην κρατική τηλεόραση ανέφερε πως δεν έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα οτιδήποτε μεμπτό εναντιον του Γενικού Ελεγκτή .Σημείωσε επίσης  ότι « όσες υποθέσεις έχουν παρπεμφθεί κοντά του από τον Γενικό Ελεγκτή   για έρευνα είναι εντός των αρμοδιοτήτων του.»

Τη Δευτέρα τα κόμματα εκτός του ΔΗΣΥ  επέκριναν την παρέμβαση του Προέδρου στο έργο των ανεξάρτητων θεσμών καλώντς τον σε τάξη.

Το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ στην ανακοίνωση του αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια ακόμα φορά, προσπαθεί να παρέμβει στο έργο του Γενικού Ελεγκτή
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για μια ακόμα φορά, προσπαθεί να παρέμβει στο έργο ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου, επιχειρώντας να πλήξει την αποστολή και το κύρος του Γενικού Ελεγκτή, εκσφενδονίζοντας πυροτεχνήματα για παραβίαση της συνταγματικής τάξης από τον Γενικό Ελεγκτή, χωρίς να στηρίζει τους ισχυρισμούς του.
Ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει το αδιανόητο σε ένα ευνομούμενο κράτος, να επιδιώκει να ελέγξει μια ανεξάρτητη υπηρεσία και να περιορίσει κατά πως τον βολεύει, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου.
Με αυτή τη συμπεριφορά, είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παραβιάζει τη συνταγματική εξουσία και προκαλεί την απαξίωση των θεσμών από το λαό.»

 

Το ΑΚΕΛ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου χθες σχετικά με την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του για το Γενικό Ελεγκτή ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ απάντησε:
«Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση συγκρούστηκε  με  αρκετούς ανεξάρτητους θεσμούς και ένας από αυτούς είναι και ο Γενικός Ελεγκτής. Όλοι θυμούνται τη γνωστή ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με το Γενικό Ελεγκτή. Είναι γνωστόν ότι στο παλμαρέ της η κυβέρνηση έχει και το αρνητικό στοιχείο της σύγκρουσης με τους ανεξάρτητους θεσμούς, τους οποίους οφείλει να σέβεται, γιατί η δημοκρατία, λειτουργεί και μέσα από την ορθή λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών.
Από την άλλη, και οι ανεξάρτητοι θεσμοί όπως είναι ο Γενικός Ελεγκτής, θα πρέπει πάντοτε να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει το Σύνταγμα, που καθορίζουν οι νόμοι. Και αυτό θα πρέπει να έχει υπόψη του ο Γενικός Ελεγκτής.»

 

 Γ. Περδίκης


Από την πλευρά του ο  Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσκάπτει το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και υποσκάπτει τον θεσμό του ελέγχου στη δημόσια υπηρεσία.

Οι δηλώσεις του κ. Περδίκη έγιναν σε απάντηση των δηλώσεων του Προέδρου Ανασταστιάση για τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης»

«Με τη δήλωση του αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσκάπτει το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, υποσκάπτει το θεσμό του ελέγχου στη δημόσια υπηρεσία. Είναι γνωστό το φαινόμενο όποιος διαφωνεί μαζί του (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) φροντίζει να τον αδειάζει δημόσια», ανέφερε ο κ. Περδίκης σε δηλώσεις του στη Βουλή, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο με τον Γενικό Εισαγγελέα.

«Εμείς στηρίζουμε το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ζητούμε από τον Γενικό Ελεγκτή να μην σταματήσει να καταδιώκει τα φαύλα στη Δημοκρατία και να γίνει ακόμη πιο σκληρός», κατέληξε ο κ. Περδίκης.»

 

Κίνημα Αλληλεγγύη

Το Κίνημα Αλληλεγγυη  στην δική του παρέμβαση σημειώνει:

«Η αριστεία των ανεξαρτήτων Θεσμών της Δημοκρατίας δεν εξαρτιέται από τις αποφάσεις του Προέδρου να διορίζει τους κατ’ αυτόν «άριστους των αρίστων», αλλά από τη συμπεριφορά ενός εκάστου των προϊσταμένων των ανεξαρτήτων Θεσμών.
Εν προκειμένω έχουμε πλείστα όσα παραδείγματα όπου Θεσμοί έχουν διασυρθεί από «άριστους των αρίστων» και Θεσμοί έχουν αμφισβητηθεί από τις συμπεριφορές των «άριστων των αρίστων».
Ο Θεσμός του Γενικού Ελεγκτή παραμένει αλώβητος λόγω του επαγγελματισμού του και της άμεμπτης και άτεγκτης συμπεριφοράς του προς κάθε τι που εκφεύγει της νομιμότητας.
Ας σεβαστούμε επιτέλους έναν άνθρωπο που κάνει καλά τη δουλειά του.»

Τι απαντά η κυβέρνηση

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο έργο του Γενικού Ελεγκτή, αλλά αναμένει όπως ασκεί αυστηρό έλεγχο στα οικονομικά του κράτους, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή του δήλωσή αναφερόμενος σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος στην εφημερίδα «Πολίτης».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπως φαίνεται και σε χθεσινή συνέντευξη του, όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο έργο του Γενικού Ελεγκτή, αλλά του έχει ζητήσει και αναμένει όπως ασκεί αυστηρό μάλιστα έλεγχο στα οικονομικά του κράτους και στην οικονομική διαχείριση του δημοσίου χρήματος», αναφέρει στην δήλωσή του ο Εκπρόσωπος. .

Εκείνο το οποίο στην ίδια συνέντευξη διαπίστωνε ο Πρόεδρος, προσθέτει, «είναι ότι πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή και επιμέλεια στις δημόσιες δηλώσεις και στη συμπερίληψη όλων των σχετικών στοιχείων και προκαταρκτικών απόψεων στις σχετικές εκθέσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στο σεβασμό και των άλλων πολιτειακών αξιωματούχων και ανεξάρτητων θεσμών, καθώς και στην τήρηση των προνοιών του Συντάγματος».