Μήνυμα «ο καρκίνος σήμερα νικιέται» στο επιστημονικό συνέδριο του «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»


Μαθήματα ζωής και το μήνυμα ότι ο «καρκίνος σήμερα νικιέται» έστειλε το επιστημονικό συνέδριο «Όσο υπάρχουν παιδιά που νοσούν από καρκίνο και λευχαιμία… θα είμαστε παρόντες», που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο μια Ευχή», σε συνεργασία με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, στην Πάφο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του παιδικού καρκίνου και υπό την αιγίδα της υψηλής προστάτιδας του Συνδέσμου Άντρης Αναστασιάδη.imagew-1.aspx

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή» Γιώργος Πενηνταέξ σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του συνεδρίου, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, σημειώνοντας πως από τις διακόσιες διαφορετικές μορφές καρκίνου που υπάρχουν σήμερα, το 50 τοις εκατόν είναι ιάσιμες και πως το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι ο καρκίνος σήμερα νικιέται.

Όπως ανέφερε, ο Σύνδεσμος για σκοπούς διεξαγωγής του επιστημονικού συνεδρίου συγκέντρωσε δεκάδες οικογένειες του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή» και μετακάλεσε κορυφαίους ιατρούς από την Ελλάδα για να μιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον παιδικό καρκίνο.

Στο συνέδριο, σημείωσε, συμμετείχαν και δύο παιδιά που έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα του καρκίνου αναφέροντας τις δικές τους εμπειρίες, προσθέτοντας πως αυτοί είναι και «οι φάροι» που φωτίζουν τα παιδιά, που τώρα βιώνουν αυτό τον Γολγοθά και διεξάγουν ένα τιτάνιο αγώνα επιβίωσης.

Στο Συνέδριο κατάθεση ψυχής έδωσε ο ιερέας Δημήτρης Κούτσιος, μιλώντας για το πως μια οικογένεια βιώνει τον καρκίνο του παιδιού της.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή» ανέφερε πως στα 21 χρόνια ζωής του Συνδέσμου, ξεκινώντας από το 1997 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιήσει γύρω στις 750 ευχές παιδιών που υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου στο πλαίσιο ενός προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης, έχουν δώσει περισσότερες από 3.000 οικονομικές βοήθειες και έχουν βοηθήσει τα παιδιά με ταξίδια αναψυχής, για την αγορά διάφορα εξοπλισμών ενώ έχουν εξοπλίσει την Εντατική Παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο με κρεβατάκια και άλλα.

Τώρα, σημείωσε, «βρισκόμαστε στη διαδικασία για την αγορά monitors (οθονών) για να παρακολουθούνται τα παιδιά στην Εντατική Παίδων στο Μακάρειο». Επιπρόσθετα ο Σύνδεσμος καλύπτει τα εμβόλια παιδιών που έχουν περάσει τον καρκίνο, κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προσφέρει φοιτητικές χορηγίες και καλύπτει όλα τα έξοδα των παιδιών που πηγαίνουν σε ιδιωτικά ινστιτούτα για σκοπούς λογοθεραπείας και φυσιοθεραπείας, ενώ διοργανώνει και ένα μεγάλο ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.

Όλα αυτά συμποσούνται, σημείωσε, μέχρι στιγμής σ΄ένα ποσό γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, είπε, ο Σύνδεσμος στήριξε το Καραΐσκάκειο ίδρυμα με 1,2 εκ. ευρώ και επιπρόσθετα άλλες 200 χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Παιδικού Καρκίνου.

Μέχρι να έρθει εκείνη η «Άγια μέρα», είπε, «που θα διαλύσουμε αυτό τον σύνδεσμο, δηλαδή να νικήσουμε την ασθένεια που ταλανίζει όχι μόνο την μικρή μας πατρίδα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη», θα είμαστε εκεί συνοδοιπόροι δηλώνοντας πως κανείς δεν περισσεύει απ’ αυτόν τον αγώνα.

Η κατάθεση ψυχής του Σταύρου Θεράποντος, 17χρονου μαθητή της Γ`  Τάξης Λυκείου, για το πως έζησε τον καρκίνο συγκίνησε τους παρευρισκόμενους αφού περιέγραψε τον καρκίνο ως τον «δράκο στο παραμύθι του κάθε ανθρώπου». Δύο μικροί όζοι στο δεξί λοβό του θυμοειδούς του ήταν η πρώτη διάγνωση. Κουβαλούσε, είπε, τον καρκίνο σαν αποσκευή για επτά μήνες. Θυμήθηκε το χτυποκάρδι σε κάθε αίθουσα αναμονής και όλα τα στάδια. Το χειρουργείο του έγινε στις 28 Αυγούστου 2018 και κράτησε 5 ώρες. Αυτό ωστόσο που επικράτησε μέσα του ήταν η αγάπη για ζωή και η επιθυμία να κάνει όλα όσα δεν είχε κάνει. Η ουλή, είπε, δείχνει τι πέρασε αλλά εκεί είναι και η δύναμη του. Ο Σταύρος Θεράποντος ανέφερε πως ο καρκίνος του στέρησε μερικούς μήνες από τη ζωή του αλλά του έμαθε να αγαπάει, να συγχωρεί, να δικαιολογεί, να μιλάει μέσα από την ψυχή του και να είναι αληθινός, του έμαθε την αξία της οικογένειας, της φιλίας και την αξία της κάθε στιγμής.

Η Κωνσταντίνα Καρακώστα μίλησε για τη μετατροπή του δικού της λεμφώματος σε μήνυμα ελπίδας. Διαγνώστηκε με καρκίνο τον Δεκέμβριο του 2016 και παρόλο, είπε, που πέρασαν δύο χρόνια είναι δύσκολο να περιγράψει αυτά που αληθινά έχει περάσει. Την περίοδο που βίωσε τον καρκίνο είπε πως δεν ήθελε να κλάψει γιατί υπήρχαν πολλά άλλα μάτια που έκλαιγαν για εκείνη. Τα οστά της ήταν τόσο αδύναμα που τις προκαλούσαν πόνους στα χέρια. Η Κωνσταντίνα που έμαθε μέσα από την περιπέτεια της, όπως είπε, να εκτιμά, θέλησε να ανταποδώσει αυτά που της πρόσφερε ο Σύνδεσμος «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», ανάμεσα στα οποία και το ταξίδι στην Γαλλία μαζί με την αδερφή της, που της έδωσε την ευκαιρία να δει ανθρώπους που βίωσαν την ίδια περιπέτεια. Το 2018 ξεκίνησε την φιλανθρωπική  εκστρατεία «τρέχοντας για τις ευχές» μαζί με την αδερφή της και μία φίλη της στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο της εκστρατείας συγκέντρωσαν μέσα στις τέσσερις πρώτες μέρες 1000 λίρες που ήταν ο στόχος για τη συγκέντρωση αυτού του ποσού σε ένα μήνα. Σ΄ ένα μήνα συγκέντρωσαν 2.860 λίρες. Επίσης αναφέρθηκε στη συμμετοχή της σε παιχνίδι με δύσκολα αγωνίσματα που περιλάμβαναν τροχάδην και άλλα και που επέδειξε πολλές αντοχές. Ανακοίνωσε επίσης τη φιλανθρωπική εκστρατεία του 2019, όπου παρέα με φίλους θα ανέβει στο βουνό του Ολύμπου στην Ελλάδα για τη συγκέντρωση χρημάτων προς ενίσχυση του Φιλανθρωπικού συνδέσμου ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση Λάρνακας.

Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Πάφου Σπύρος Γεωργίου, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε στο θέμα του παιδικού καρκίνου και υπογράμμισε πως στην Κύπρο προσφέρονται υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση.

Σε χαιρετισμό της που ανέγνωσε ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη, η κα. Αντρη Αναστασιάδη ανέφερε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η αναφερόμενη σε όλο τον κόσμο συχνότητα εμφάνισης καρκίνου της παιδικής ηλικίας, αυξάνεται από 165 χιλιάδες νέες περιπτώσεις ετησίως σε 215 χιλιάδες περιπτώσεις για παιδιά μέχρι 14 ετών, και σε 85 χιλιάδες νέες περιπτώσεις για νέους μεταξύ 15 και 19 ετών.

Πρόσθεσε πως στην Ευρώπη πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 35.000 νέες διαγνώσεις σε παιδιά και σε νέους ενήλικες μέχρι 24 χρόνων. Ένα παιδί σε κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια. Και κάθε μέρα στην Ευρώπη 20 περίπου παιδιά και έφηβοι, σημείωσε, πεθαίνουν από καρκίνο. Ακολούθως αναφέρθηκε στο στόχο και στις συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, μέσα από μια σειρά αποφάσεων οι οποίες αφορούν τη θεραπευτική προσέγγιση και την επίλυση στο μέτρο του δυνατού, των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν όλοι οι καρκινοπαθείς στην χώρα μας.

Eξάλλου σε δηλώσεις του ο κ. Γιαννάκη εκτίμησε πως τέτοια συνέδρια συμβάλλουν πολύ σημαντικά τόσο στην ενημέρωση, όσο και στην πρόληψη. Ο κ. Γιαννάκη χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ανάδειξη του ρόλου του εθελοντισμού και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως ο σύνδεσμος «Ένα Όνειρο Μια Ευχή».

Από την πλευρά της, η Λήδα Κουρσουμπά, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ανέφερε πως στόχος και μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας είναι «όχι άλλος πόνος και όχι άλλες απώλειες». Η πολύχρονη και πολυεπίπεδη δράση του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή» σημείωσε, μας υπενθυμίζει ότι η παροχή στήριξης προς τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειες τους, δεν είναι μόνο ευθύνη της Πολιτείας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Για την πνευματική διάσταση του πόνου, για την ελπίδα, την πίστη και την αγάπη που πρέπει να διαθέτουμε για την αποθεραπεία των παιδιών και την ενδυνάμωσή τους, στον αγώνα που δίνουν, μίλησε ο ιερέας Δημήτρης Κούτσιος, Πρωτοπρεσβύτερος στην Ιερά Μητρόπολη Κερυνείας και πατέρας παιδιού ηλικίας 18 ετών που διαγνώστηκε με λέμφωμα και υποβλήθηκε σε χημειοθεραπείες. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η λέξη «καρκίνος» δεν πρέπει να μας τρομάζει και πως είναι μια επίσκεψη του Θεού, που μας δίδει την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα στη ζωή.

Στο τέλος του συνεδρίου, ο σύνδεσμος «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους ομιλητές.