Βενεζουέλα:Σχέδιο μόνιμης κινητοποίησης του στρατού πρότεινε ο Μαδούρο

Την υιοθέτηση ενός σχεδίου μόνιμης κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία από ενδεχόμενη παρέμβαση από το εξωτερικό πρότεινε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

«Πρόκειται για ένα πλάνο με σκοπό τη διατήρηση2076555 της κινητοποίησης των Μπολιβαριανών Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία της χώρας μας, κάτι που συνιστά μια από τις συνταγματικές μας υποχρεώσεις», δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο.

«Κινητοποίηση και εκπαίδευση. Εκπαίδευση και παράταξη. Πρέπει να υπάρξουν άρματα μάχης, βλήματα της δημοκρατίας μας και στρατιώτες της δημοκρατίας, (σ.σ. τρόποι) για να συνδυάσουμε την αεράμυνα, τις ναυτικές δυνάμεις, την ανάπτυξη του στρατού προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τις ασκήαεις», συμπλήρωσε ο Μαδούρο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Κολομβία και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι το σχέδιό του «εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη κατά μήκος των συνόρων της χώρας».

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, που έχει αυτοαναγορευτεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, είχε καλέσει προηγουμένως τον στρατό που υποστηρίζει τον Μαδούρο να επιλέξει «την πλευρά του Συντάγματος».

Η πολιτική κρίση στη χώρα πυροδοτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου, οπότε και ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν τη στήριξή τους στο πρόσωπό του. Η Ρωσία, η Κίνα, το Μεξικό, το Ιράν, η Τουρκία και άλλες χώρες έχουν στηρίξει τον Μαδούρο, αναγνωρίζοντάς τον  ως πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ο Μαδούρο, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα .