Αρχισε η κατ’ άρθρον συζήτηση των κανονισμών για τα συμβόλαια προσωπικών και ειδικών ιατρών του ΓεΣΥ

Ξεκίνησε σήμερα η κατ’ άρθρον συζήτηση των κανονισμών, για τα συμβόλαια των προσωπικών και ειδικών ιατρών, στα πλαίσια της σταδιακής υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας.imagew-3.aspx

Πρόκειται για δύο κανονισμούς, οι οποίοι θα συζητηθούν διεξοδικά το επόμενο διάστημα, ώστε να οδηγηθούν το συντομότερο ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

Για τους ανήλικους, προσωπικοί ιατροί θεωρούνται οι παιδίατροι και για τους ενήλικες οι παθολόγοι γενικής ιατρικής.

Η υλοποίηση των προνοιών των κανονισμών θα αρχίσει άμεσα μετά την ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι έγινε μια διεξοδική συζήτηση, ενώ σημείωσε ότι κατατέθηκαν οι προβληματισμοί από πλευράς συμβεβλημένων παρόχων αλλά και από ενδιαφερομένους.

«Είναι γεγονός ότι είναι με αργό ρυθμό που γίνεται η διαδικασία, λόγω των ερωτήσεων και απαντήσεων που δίδονται. Όμως, υπάρχει μια αλλαγή στη στάση αρκετών -και χαίρομαι γιατί πραγματικά σήμερα είδαμε να διεξάγεται ένας έστω οξυμένος διάλογος- και μέσα από το διάλογο διαφαίνονται τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται και τα οποία έχουν σχέση με το όλο σύστημα, όπως αυτό προβλέπεται να εφαρμοστεί», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Όπως είπε, «ο διάλογος γίνεται, ώστε τα οποιαδήποτε προβλήματα να απαμβλύνονται και να λύνονται».

Είπε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί μέσα από τη κατ’ άρθρον συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή, για να προσθέσει ότι το συντομότερο δυνατόν πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να οδηγηθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και μέλος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Ιασωνίδης, ζήτησε τη σαφή τοποθέτηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τις ηλικίες των ασθενών, που πρέπει να βλέπουν οι γιατροί, ανάλογα με την ειδικότητα τους.

Όπως είπε, «ο νόμος προβλέπει οι παιδίατροι να εξετάζουν παιδιά μέχρι 15 ετών και οι προσωπικοί γιατροί ενηλίκων από 18 χρονών και πάνω», για να προσθέσει ότι «υπάρχει μια ηλικία 15 με 18 ετών, η οποία μπορεί να εγγραφεί όπου θέλει».

«Θέλουμε να πάρουμε μια σαφή τοποθέτηση ότι αυτό το πράγμα δεν θα παραβιαστεί, γιατί τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες -μπορεί να μην το λένε επίσημα- αλλά υπάρχουν διαρροές δημοσιογραφικές ότι θα αναθέσουν σε γιατρούς, οι οποίοι δεν είναι παιδίατροι,  να βλέπουν παιδιά κάτω των 15 χρόνων. Αυτό το πράγμα όπως καταλαβαίνετε είναι μια αρχή, για υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας στα παιδιά. Είναι αδιανόητο το 2019 να γυρίζουμε πίσω», είπε ο κ. Ιασωνίδης.

Είπε ακόμα ότι «δεν μπορεί ένα γιατρός, ο οποίος δεν εκπαιδεύτηκε για αυτό το θέμα, να αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη», προσθέτοντας ότι «έχουμε πληροφορίες ότι οι επιστημονικές εταιρείες των παθολόγων και των γενικών γιατρών θα τοποθετηθούν πάνω στο θέμα».

«Δεν θέλουν και δεν μπορούν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Και όπως καταλαβαίνεται αν αυτό το πράγματα εφαρμοστεί οι συνέπειες θα είναι τεράστιες», είπε.

Σημείωσε ότι «στην Κύπρο έχουμε ένα ζηλευτό επίπεδο υγείας, που αφορά όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά», συμπληρώνοντας ότι στην Κύπρο η βρεφική θνησιμότητα είναι της τάξης του 0,4 τοις χιλίοις, ενώ σε χώρες που δεν έχουν παιδιάτρους στην πρώτη γραμμή για τα παιδιά, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η βρεφική θνησιμότητα είναι 1,4 τοις χιλίοις, δηλαδή τριπλάσιο από την Κύπρο.

Ο κ. Ιασωνίδης είπε ότι «αν θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν αυτού του είδους την περίθαλψη ας προχωρήσουν να το κάνουν». «Εμείς», είπε, «διαφωνούμε κάθετα και θα το εκφράζουμε καθημερινά. Τώρα αν δεν εγγραφούν γιατροί παιδίατροι στο σχέδιο υγείας αυτό δεν είναι ευθύνη δική μας, αλλά ευθύνη του ΟΑΥ. Πρέπει να βρει τρόπους αν δεν εγγραφούν γιατροί τα παιδιά να δέχονται παιδιατρική φροντίδα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο».

Ερωτηθείς τι λέει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιάτρων, είπε ότι η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου κατέχει τη γραπτή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιάτρων, η οποία είναι σαφέστατη και η οποία αναλύει τους λόγους γιατί πρέπει τα παιδιά να δέχονται παιδιατρική φροντίδα από γιατρούς, που έχουν εκπαιδευτεί.

Σε άλλη ερώτηση τι απάντηση πήραν εντός της Επιτροπής Υγείας, είπε: «Δεν υπήρχε σαφής τοποθέτηση. Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΟΑΥ μπάζει νερά. Ήταν ήξεις αφίξεις, διότι τους κυνηγά ο τρόμος ότι δεν θα μπουν παιδίατροι στο συγκεκριμένο σχέδιο υγείας αν δεν γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές, με βάση τις προτάσεις που έχουν κάνει, οπότε μέσα στα πλαίσια αντιδράσεων -τύπου πανικού- προσπαθούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα με λύσεις, οι οποίες δεν είναι επιστημονικά αποδεκτές».

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, είπε πως η συντεχνία του κατά τη σημερινή συζήτηση έχει επαναλάβει τα ερωτήματα και τις εισηγήσεις, που είχε καταγράψει κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης από τις 20 Ιουλίου.

«Πρέπει να πω», είπε, «ότι δεν μας ικανοποιεί καθόλου η στάση που τηρήθηκε, γιατί εφόσον είχαμε καταθέσει εισηγήσεις και απόψεις από τις 20 του Ιούλη δεν είχαμε πάρει μέχρι στιγμής καμιά απάντηση. Χαρακτηριστικό αυτών των εισηγήσεων και η προσέγγιση εκ  μέρους της ΠΑΣΥΚΙ ήταν ότι μέσω της καταγραφής και της ανάλυσης των κανονισμών το βασικό ερώτημα ήταν να αναδειχθεί και να μας απαντηθεί η ιδιαιτερότητα που διέπει τη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων στα πλαίσια του ΓεΣΥ».

Επίσης, ανέφερε πως «υπάρχουν νομικά ερωτήματα κατά πόσο η απόσπαση των γιατρών ή η παραχώρηση τους στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) δίνει δικαίωμα στον τελευταίο να συμβληθεί εκ μέρους τους με τον ΟΑΥ».

Όπως ανέφερε, «υπάρχει θέμα ότι αλλάζει το εργασιακό περιβάλλον», για να προσθέσει ότι «όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν απαντηθεί, γιατί έγκαιρα η ΠΑΣΥΚΙ τα έχει υποδείξει επανειλημμένα -όχι μέσω των εισηγήσεων, την καταγραφή των κανονισμών και την ανάλυση- αλλά και μέσων ξεχωριστών επιστολών.

«Δυστυχώς, αυτό δεν έχει γίνει. Σήμερα πήραμε κάποιες απαντήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι θα γίνουν και το ‘θα’ τρεις μήνες πριν την έναρξη του ΓεΣΥ πρέπει να μας προβληματίσει όλους», είπε.

Ο κ. Κούμας είπε πως η ΠΑΣΥΚΙ δηλώνει εκ νέου ότι «ναι θέλουμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες εφαρμογής του ΓεΣΥ, αλλά το σύστημα πρέπει να είναι και ποιοτικό και βιώσιμο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Αντρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι «τη στιγμή που η ηγεσία του ΠΙΣ έχει κόψει το διάλογο μεταξύ της ίδιας και του ΟΑΥ, τη στιγμή που μαζεύει υπογραφές από γιατρούς για να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, τη στιγμή που υποσκάπτει τη μεγάλη αυτή κοινωνική μεταρρύθμιση, τη στιγμή που στελέχη της ηγεσίας της συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο σε πολιτειακούς αξιωματούχους αυτού του κράτους, η σημερινή ηγεσία του ΠΙΣ έχει και την απαίτηση να συμμετέχει η ίδια σε οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις ή καταρτισμούς επιστημονικών ομάδων».

«Έχουμε εξαιρετικούς Κύπριους επιστήμονες στην Κύπρο και στο εξωτερικό, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ακαδημαϊκούς, αλλά και που εξασκούν την ιατρική οι οποίοι είναι πρόθυμοι γιατί πιστεύουν και θέλουν να στηρίξουν το ΓεΣΥ, έτσι ώστε να καταρτίσουν αυτές τις επιστημονικές ομάδες, που θα πρέπει να καταρτιστούν από τον ΟΑΥ, που αφορούν τα πρωτόκολλα, τις ιατρικές πράξεις και γενικότερα το επιστημονικό κομμάτι που αφορά το ΓεΣΥ», είπε.

Ανέφερε ότι θα πρέπει Υπουργείο και ΟΑΥ να απευθυνθούν σε αυτούς τους γιατρούς έτσι ώστε να συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες γιατροί, οι οποίοι συναισθάνονται αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ και μπορούν να βοηθήσουν εμπράκτως, γιατί θέλουν το ΓεΣΥ έτσι ώστε να επιτύχει η εφαρμογή του και να είναι όσο το δυνατόν ποιοτικότερο για τους ασθενείς.