Τήρηση κανόνων αξιοκρατίας ζήτησε ο Πρόεδρος από τους προέδρους Ημ.Οργανισμών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε σήμερα από τους νέους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, όπως τηρούν τους κανόνες της αξιοκρατίας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να διακρίνονται υπάλληλοι με βάση την imagew-2.aspxκομματική ταυτότητα, αλλά με βάση την αξία.

Μιλώντας κατά το γεύμα που παρέθεσε σήμερα προς τιμή των πρώην και νυν Προέδρων των Διοικητών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το σημερινό γεύμα προσφέρεται, ώστε να εκφράσει τις θερμότατες ευχαριστίες του προς τους Προέδρους των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, που ύστερα από την επιτέλεση ενός αξιόλογου έργου για δύο συνεχής θητείες αποχωρούν, αλλά και για να συγχαρεί και να κάνει κάποιες παραινέσεις προς τους νέους Προέδρους των ΔΣ.

«Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω γιατί επιτελέστηκε ένα πάρα πολύ αξιόλογο έργο από τους απερχόμενους Προέδρους. Και σε ζωτικούς τομείς. Και αν ληφθεί υπόψη ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί, ή τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, πέραν των ανεξαρτήτων θεσμών βεβαίως είναι βραχίονας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα», είπε.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το πρώτο που θα ήθελε από όλους είναι να τηρούνται οι κανόνες της αξιοκρατίας.

«Δεν διακρίνουμε υπαλλήλους με βάση την κομματική ταυτότητα, αλλά με βάση την αξία. Και θέλω να το ξεκαθαρίσω ότι αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί και θέλει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση και συνεπώς έχετε υποχρέωση όσοι αναλαμβάνετε να διοικείται ημικρατικούς οργανισμούς να το τηρείτε», τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «προ της όποιας αποφάσεως και δεδομένου ότι είστε ένας εκ των βραχιόνων της Κυβέρνησης θα πρέπει να συνεννοείστε με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό», για να προσθέσει πως αυτό το λέει «γιατί πολλές φορές η λήψη αποφάσεων από Διοικητικά Συμβούλια, χωρίς τη συνεννόηση με τους καθ΄ ύλην αρμόδιους Υπουργούς, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην όλη κυβερνητική πολιτική και στους σχεδιασμούς».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση δέχεται μονίμως παράπονο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο είναι απόλυτα δικαιολογημένο, αφού σημείωσε ότι «δεν επιτρέπεται οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών να παρουσιάζονται προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο».

«Διότι υπάρχει η σαφής προειδοποίηση του Κοινοβουλίου, απόλυτα δικαιολογημένη, ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει εκπρόθεσμους πλέον προϋπολογισμούς ή δωδεκατημόρια για τους εκπρόθεσμους προϋπολογισμούς», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, «είναι εκ των ων ουκ άνευ, και είναι θέμα απόλυτης συνέπειας που πρέπει να επιδείξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια, να είμαστε έγκαιροι στην υποβολή των προϋπολογισμών προς τη Βουλή. Υπάρχουν κάποιοι οργανισμοί που εξαρτώνται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αλλά έχουμε συνεννοηθεί με τους Υπουργούς να κατατίθενται ή να γνωστοποιούνται έγκαιρα οι κρατικές χορηγίες, έτσι ώστε να μπορούν να ετοιμάζουν τους προϋπολογισμούς».

Ευχήθηκε, τέλος, ό,τι καλύτερο σε όσους Προέδρους συνεχίζουν ή αναλαμβάνουν τις ηγεσίες ημικρατικών οργανισμών, εκφράζοντας τη βαθιά ικανοποίησή του για το έργο που επιτέλεσαν οι απερχόμενοι Πρόεδροι.

«Υπάρχει κάποια στιγμή που, δυστυχώς, όλοι πρέπει να αντικατασταθούμε. Ουδείς αναντικατάστατος. Όμως, είμαστε εδώ για να εκφράσουμε αισθήματα ευγνωμοσύνης για όσους υπηρέτησαν το κράτος και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όσους αναλαμβάνουν τα ηνία και πρέπει να είναι τουλάχιστον ισάξιοι των απερχόμενων», είπε.

Οι νέοι πρόεδροι είναι:

-ΑΗΚ: Έµιλυ Γιολίτη, δικηγόρος η οποία διαδέχεται τον Ανδρέα Μαραγκό.

-Cyta: Ρένα Ρουβιθά Πάνου, Οικονομολόγος.

-ΡΙΚ: Ανδρέας Φράγκος, δικηγόρος ο οποίος παίρνει την σκυτάλη από τον Θανάση Τσώκο.

-ΚΟΑ: Ανδρέας Μιχαηλίδης (απερχόμενος Κλεάνθης Γεωργιάδης).

-ΘΟΚ: Αντιγόνη Αθηαινίτη διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ΑΝΤ1, η οποία διαδέχεται τον Γιάννη Τουμαζή.

-Αρχή Λιμένων (Α.Λ.Κ.): Πέτρος Κρασσάς διευθυντής σε Ιδιωτική εταιρεία

-Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης: Στέλλα Καμμίτση (αντιπρόεδρος στο νυν ΔΣ). Απερχόμενος ο Σταύρος Αγρότης.

-Πολεοδομικό Συμβούλιο: Χαρίλαος Κυθραιώτης αρχιτέκτονας, ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη από τον Παύλο Φιλίππου.

-Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ): Μάριος Πελεκάνος επιχειρηματίας, που παίρνει τη σκυτάλη από τον Ανδρέα Φράγκο.

-Αρχή Αδειών: Χρήστος Καράς, δικηγόρος.

-Δανειστικών επιτροπών Ρέα Γεωργίου, Γενική Λογίστρια (Ex-Officio).

-Εγγραφής και ελέγχου εργοληπτών, οικοδομών και τεχνικών έργων: Ελένη Κασκιρή ανώτερος εκτελεστικός μηχανικός.

-Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου: Ηλιάνα Νικολάου, πρώην επίτροπος διοικήσεως και δικαστής.

-ΧΑΚ: Μαρίνος Χριστοδουλίδης, οικονομολόγος.

-Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών: Έφη Παπαδοπούλου πρώην δικαστής Ανωτάτου.

-Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού: Χριστάκης Χριστοφίδης, δικηγόρος.

-Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου: Λάζαρος Σαββίδης πρώην διευθυντής υπουργείου και δήμαρχος.

-Αρχής Παιγνίων και εποπτείας Καζίνου: Χρίστος Μαυρέλλης, δικηγόρος.