Λαβρόφ:Αποτέλεσμα «ισχυρών πιέσεων» από τις ΗΠΑ η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Την Τρίτη, οι Financial Times δημοσίευσαν ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα.1320170

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ.Λαβρόφ χαρακτήρισε το  ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ως αποτέλεσμα «ισχυρών πιέσεων» από τις ΗΠΑ , με αφορμή το περιστατικό στα Στενά του Κερτς, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διαμήνυσε επίσης, ότι η Ρωσία δεν συζητάει με κανέναν για τις κυρώσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα εστιάζει στην ανάπτυξη της οικονομίας της, καθώς δεν εξαρτάται από τα «καπρίτσια» άλλων κρατών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Νοεμβρίου, τρία ουκρανικά πλοία εισήλθαν παρανόμως στα ρωσικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή των Στενών του Κερτς.

Η Μόσχα κατάσχεσε τα συγκεκριμένα πλοία και έθεσε υπό κράτηση 24 άτομα, με τις ρωσικές αρχές να διεξάγουν έρευνα για την κατηγορία της παραβίασης των συνόρων.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αποδοκιμάσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να χαρακτηρίσει τους υπό κράτηση ναύτες ως «φυλακισμένους του πολέμου», υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες.

Ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε, μάλιστα, ότι το ατύχημα ήταν προϊόν προβοκάτσιας, η οποία είχε προετοιμαστεί με στόχο την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία. Υποστήριξε δε, ότι αυτή η προβοκάτσια θα μπορούσε να συνδέεται με τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του Πέτρο Ποροσένκο, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου.