Πρόεδρος:Απουσιάζει το πρακτικό της 4ης Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα


Ενώ για όλες τις μέρες των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, imagew.aspxπρωί ή απόγευμα ή βράδυ, οποτεδήποτε γίνονταν διαπραγματεύσεις, υπάρχουν πρακτικά, το μόνο που λείπει είναι το πρακτικό της πρωίας της 4ης Ιουλίου, είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ να εντοπίσει το πρακτικό θα είναι επιτυχής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 20χρονα της εφημερίδας Πολίτης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επικρατεί μια σύγχυση ως προς τα πλαίσια που φαίνεται να υπάρχουν της 30ης Ιουνίου και της 4ης Ιουλίου και ερωτηθείς ποιες ήταν οι διαφορές τους και γιατί εμείς επιμένουμε για την 4η Ιουλίου, είπε ότι «το έγγραφο της 30ης Ιουνίου κατατέθηκε από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε ως άτυπο έγγραφο και δυστυχώς δεν απεικόνιζε εκείνα τα οποία στις 30 Ιουνίου – είναι 1η Ιουλίου κατ’ ακρίβεια, αλλά λέγεται 30η Ιουνίου- κατά το βράδυ είπε ο ΓΓ και καθόρισε ως πλαίσια μέσα στα οποία έπρεπε να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις».

Όπως είπε, «τόσο εμείς δια τηλεμηνύματος του Διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι, διαμαρτυρήθηκαν ότι το έγγραφο που παρέδωσε ο Άιντε δεν ανταποκρίνετο στην πραγματικότητα ή δεν απέδιδε τις ακριβείς θέσεις του Γενικού Γραμματέα».

Πρόσθεσε ότι «ως αποτέλεσμα τούτου και της έλλειψης προόδου τις επόμενες των ημερών, στις 4 Ιουλίου το πρωί συγκλήθηκε συνεδρία του λεγόμενου τραπεζιού,  που περιλάμβανε τους Κύπριους και ο κ. Άιντε υπαγόρευσε τι ο ΓΓ ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, του ζήτησε να διαβιβάσει στις πλευρές».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «συνεπώς δεν υπάρχει έγγραφο της 4ης, υπάρχουν, όμως, διευκρινίσεις για  τις ασάφειες ή τις παραλείψεις που περιείχε το άτυπο έγγραφο που μας έδωσε ο κ. Άιντε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτά δεν υπάρχουν σε πρακτικά, ο Πρόεδρος είπε: «Υπάρχουν και παραϋπάρχουν σε πρακτικά, διότι οι πλευρές κρατούσαν πρακτικά και στενογραφημένα και άλλως πως».

Ερωτηθείς αν θα τα δώσει στη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι», προσθέτοντας: «Λυπούμαι που το λέω, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι, αντί να γνοιαζόμαστε για το εθνικό καλό, ασκούμε απλά αβασάνιστη κριτική».

«Και είναι με λύπη μου», συνέχισε, «που λέω ότι, δυστυχώς, ενώ για όλες τις μέρες των διαπραγματεύσεων, πρωί ή απόγευμα ή βράδυ, οποτεδήποτε γίνονταν διαπραγματεύσεις, υπάρχουν πρακτικά, το μόνο που λείπει είναι το πρακτικό της πρωίας της 4ης Ιουλίου. Αυτό προς γνώση όλων».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως «πρακτικά υπάρχουν» και ότι «τηρήθηκαν από κάποιους», για να εκφράσει την ελπίδα ότι η προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ να εντοπίσει το πρακτικό θα είναι επιτυχής.

 Οι προτάσεις που κατέθεσε δεν είναι σε ισχύ

Εξάλλου σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, το περιθώριο εκδήλωσης της εφημερίδας «Πολίτης» για τα εικοσάχρονα της, και ερωτηθείς αν οι προτάσεις που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά ισχύουν ή έχουν αποσυρθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπως έχω δηλώσει το ίδιο βράδυ, όταν ο ΓΓ απεφάσιζε ότι διακόπτεται ο διάλογος, αλλά και προ αυτού μέσα από τα έγγραφα, διαφαίνεται ότι οι προτάσεις υπεβλήθησαν νοουμένου ότι θα επιτυγχάνετο συμφωνία”.

“Εκείνο το βράδυ δήλωσα σαφέστατα ότι οι προτάσεις, από την ώρα που διακόπτεται ο διάλογος, δεν είναι σε ισχύ», είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είχε καταθέσει προτάσεις, ο Πρόεδρος είπε «όχι, εκτός από δυο παραγράφους που αναφέρονταν στην παραμονή και στη συνέχιση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και στην παραμονή των στρατευμάτων».