Χωρίς αναδρομική ισχύ η Δικαστική Πρακτική του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Την εκ νέου τροποποίηση της Δικαστικής Πρακτικής για κατοχύρωση της ισότητας ενώπιον της Δικαιοσύνης, ούτως ώστε η εφαρμογή της να μην έχει αναδρομική ισχύ, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο.imagew-4.aspx

Τη νέα τροποποίηση της Δικαστικής Πρακτικής ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος, στο πλαίσιο εκδίκασης συνεχιζόμενης υπόθεσης ενώπιον του Ανωτάτου, την οποία χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο “Κούσιος, Κορφιώτης και Παπαχαραλάμπους” και στο οποίο εργάζεται μια εκ των θυγατέρων του κ. Νικολάτου.

Ο κ. Νικολάτος ανέφερε ότι σύμφωνα με την τροποποίηση, η Δικαστική Πρακτική δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και επομένως οι συνεχιζόμενες υποθέσεις θα μπορούν να εκδικαστούν από τους ίδιους δικαστές παρά τη Δικαστική Πρακτική.

Είπε, επίσης, ότι η τροποποίηση της Πρακτικής θα δημοσιευθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η τελευταία τροποποίηση της δικαστικής πρακτικής έγινε με απόφαση του Ανωτάτου στις 28.1.2019 «λαμβάνοντας υπόψη τις συνταγματικές διατάξεις για ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας ενώπιον της Δικαιοσύνης (Άρθρο 28.1) και την εξασφάλιση του απρόσωπου χαρακτήρα των Δικαστηρίων στην άσκηση των δικαστικών τους λειτουργιών και έχοντας υπόψη την κτηθείσα πείρα από τη μέχρι τούδε εφαρμογή της…».

Σύμφωνα με την τροποποίηση:

1. Δικαστής δεν εκδικάζει μόνος ή ως μέλος σύνθεσης δικαστηρίου οποιουδήποτε βαθμού δικαιοδοσίας, υπόθεση όπου εμφανίζεται ως δικηγόρος μέλος της «οικογένειας του δικαστή» καθώς και δικηγόροι οι οποίοι είναι εργοδότες ή εργοδοτούμενοι ή συνέταιροι ή δικηγόροι που εργάζονται κάτω από την ίδια επαγγελματική στέγη με τον δικηγόρο αυτό.

2(α). Ο όρος «Οικογένεια του δικαστή» για σκοπούς της παρούσας πρακτικής περιλαμβάνει γονείς, σύζυγο, τέκνα, συζύγους τέκνων, αδελφούς, τέκνα αδελφών και συζύγους αδελφών, πρόσωπα με τα οποία ο δικαστής διατηρεί σχέση πεθερού – γαμπρού/νύμφης ή συμπεθέρου και πρόσωπα που έχουν μαζί του πνευματική συγγένεια.

(β). Ο όρος «σύζυγος δικαστή» περιλαμβάνει σύντροφο του δικαστή, ανεξαρτήτως φύλου ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που βρίσκεται σε τέτοιας φύσεως στενή προσωπική σχέση με το δικαστή.

3. Η δικαστική αυτή πρακτική δεν ισχύει σε περιπτώσεις υποθέσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς και σε περιπτώσεις τυπικών εμφανίσεων. Νοείται ότι Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημαίνει την Πλήρη Ολομέλεια, απαρτιζόμενη από επτά τουλάχιστον Μέλη του Σώματος.