Κάρλος Τορτόζα : «O ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουάιδο, στρατολογήθηκε από τις ΗΠΑ και είναι μαριονέτα της Ουάσινγκτον»

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στη Ρωσία, Κάρλος Ραφαέλ Φαρία Τορτόζα, δήλωσε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος, Χουάν Γκουάιδο, είχε στρατολογηθεί από τις ΗΠΑ πριν μια δεκαετία και είναι «μαριονέτα της Ουάσινγκτον».2223779

«Ο Γκουάιδο είχε στρατολογηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, περίπου πριν 10 χρόνια. Είχε σταλεί στη Σερβία για να σπουδάσει. Πιθανότατα γνωρίζετε γι’ αυτό. Κι όλα ξεκίνησαν με αυτό», δήλωσε ο Τορτόζα, μιλώντας σε βουλευτές στο Ρωσικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για την πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα του.

«Η στιγμή έφτασε… είπαν ότι ήταν έτοιμος, αλλά είναι εντελώς απροετοίμαστος γι’ αυτό το έργο. Είναι απλώς μια μαριονέτα και τοποθετήθηκε εκεί που βρίσκεται ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να στέκονται πίσω του και να μιλούν», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Ο Τορτόζα τόνισε ότι ο θεσμός του «μεταβατικού προέδρου» δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας και ότι οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου από τον Γκουάιδο και τους Αμερικανούς συμμάχους του, ήταν απλά μια προσπάθεια για να «κοροϊδέψουν» τη διεθνή κοινότητα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο οικονομικός πόλεμος εναντίον της χώρας του ξεκίνησε αμέσως μετά τον θάνατο του προέδρου Ούγκο Τσάβες και πως αυτός ήταν ο βασικός λόγος για την προεδρική κρίση.

«Ναι, φυσικά, πολλά λάθη έγιναν από το κράτος μας και από τον πρόεδρο Μαδούρο. Όμως αυτά δεν ήταν λάθη που μας οδήγησαν στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Υπήρξε ένα μποϊκοτάζ της παραγωγής βασικών τροφίμων και φαρμάκων. Αυτό ξεκίνησε μετά τον θάνατο του Κομαντάντ Τσάβες. Αμέσως μετά τον θάνατό του, αυτοί ξεκίνησαν έναν οικονομικό πόλεμο», δήλωσε.

Οι αμερικανικές κινήσεις εναντίον της Βενεζουέλας χρονολογούνται δύο δεκαετίες πίσω από την εκλογή του Τσάβες και τις πολιτικές που ακολουθούσε σε εσωτερικό και εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και η αναζήτηση διαφορετικών συμμάχων, γεγονός που ενόχλησε την Ουάσινγκτον, εξήγησε ο διπλωμάτης.

Σχολιάζοντας την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια που συσσωρεύεται στα σύνορα της Βενεζουέλας, ο Τορτόζα δήλωσε ότι η βοήθεια αυτή ήταν απλώς μια «παγίδα» που θα μπορούσε να προηγείται μιας στρατιωτικής εισβολής. Ο διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να παγώσει τους λογαριασμούς της Βενεζουέλας στο εξωτερικό είχε στόχο να επιδεινώσει την οικονομική κρίση της χώρας για να ωθήσει τους πολίτες εναντίον της κυβέρνησης.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας και της Βραζιλίας, για να βοηθήσουν στον στόχο της ανατροπής της κυβέρνησης Μαδούρο. «Είναι προετοιμασμένοι να το κάνουν αυτό και πρέπει να ληφθεί υπόψη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Ουάσινγκτον τώρα ψάχνει ενεργά κάποιον στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας, ο οποίος είναι έτοιμος να «προδώσει τον πρόεδρό μας».

Οι δηλώσεις του Τορτόζα έγιναν στο πλαίσιο συνάντησης ομάδας εργασίας της επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας που ασχολείται με τη διερεύνηση παραδειγμάτων σύγχρονης μορφής ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών.