Γερμανια:Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό για τον «Nord Stream 2»

Ως ένα «ισχυρό σήμα» προς όσους ασκούν κριτική στον «Nord Stream 2» 455901χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, Πίτερ Αλτμάιερ, τη νέα οδηγία της Ε.Ε. για τον αγωγό αερίου.

«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα, ελεύθερα, να διατηρεί εκείνες τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, τις οποίες θεωρεί σωστές. Ο “Nord Stream 2”, πρώτα απ’ όλα, είναι ένα ιδιωτικό project, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από πολλές χώρες» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Απορρίπτοντας παράλληλα, την αμερικανική κριτική περί γερμανικής εξάρτησης από τη Ρωσία, ο Αλτμάιερ διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο «ουδέποτε θα υποκύψει στον εκβιασμό».

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού, οι οποίες παραχωρήθηκαν στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», επέρχονται λίγες ώρες μετά τη συμφωνία Βερολίνου — Παρισιού για τον «Nord Stream 2», στην οποία συναίνεσαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Η συγκεκριμένη συμφωνία ορίζει ότι το Βερολίνο θα είναι ο βασικός διαπραγματευτής με τη Ρωσία επί του project, ενώ διασφαλίζει ότι κάθε κανονισμός θα εφαρμόζεται στην «επικράτεια και τα χωρικά ύδατα του κράτους — μέλους, όπου βρίσκεται το πρώτο σημείο διασύνδεσης» —δηλαδή τη Γερμανία.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι ο «Nord Stream 2» θα καταστήσει τη Γερμανία εξαρτημένη από τη Ρωσία, εξηγώντας ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί λόγω της ποικιλομορφίας στους ενεργειακούς προμηθευτές της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος αγωγός εκτιμάται ότι θα μεταφέρει ετησίως 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη και τη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας το έδαφος της Ουκρανίας.