Ο «πατέρας» της Barbie ήταν σχεδιαστής όπλων!

Ολοι γνωρίζουν την κούκλα Barbie, που γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια της, αλλά κανείς σχεδόν δεν γνώριζε ότι ο άνθρωπος πίσω από το δημοφιλές παιχνίδι έχει μια σχέση με τη βιομηχανία όπλων.Unknown

Στο δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής του Netflix με τίτλο «The Toys That Made Us», μίλησαν με άνθρωπο που εργάστηκε στην αμερικανική πολυεθνική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών Mattel, που βρίσκεται πίσω από τη διάσημη Barbie.

Ο Τζακ Ράιαν, ένας Αμερικανός σχεδιαστής που εργάστηκε για τη γνωστή αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών για 20 χρόνια, ήταν ο δημιουργός της κούκλας Barbie, των παιχνιδιών Hot Wheels και της επιτυχημένης κούκλας που μιλάει Chatty Cathy.

Πριν πάρει τη θέση του διευθυντή στη Mattel o Ράιαν όπως και πολλοί συνεργάτες του, εργαζόταν στην αεροναυπηγική βιομηχανία, σχεδιάζοντας όπλα.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Yale, εργάστηκε στην αεροδιαστημική εταιρεία Raytheon ως μηχανικός, συμβάλλοντας στη δημιουργία των πυραύλων AIM-7 Sparrow και MIM-23 Hawk.

Το 1955, ο τότε πρόεδρος της Mattel του πρόσφερε τη θέση του διευθυντή έρευνας και ανάπτυξης, την οποία δέχτηκε.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Mattel, ο Ράιαν σχεδίασε τη κούκλα Barbie με τις ευέλικτες αρθρώσεις και την ικανότητά να στρίβει και να γυρίζει. Μέχρι το 1959, 300.000 Barbie είχαν πωληθεί και το 2009, η βιομηχανία Barbie είχε καταφέρει πωλήσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 1980, ο Ryan μήνυσε τη Mattel για την μη καταβολή των δικαιωμάτων του. Του είχαν υποσχεθεί 1,5 τοις εκατό για όλα τα παιχνίδια που σχεδίαζε.

Οι δύο διάδικοι τα βρήκαν εξωδικαστικά και συμφώνησαν σε ένα ποσό που παρέμεινε άγνωστο.

Παντρεύτηκε πέντε φορές και το 1991 αυτοκτόνησε με όπλο.