Μαδούρο προς ΗΠΑ: «Δεν θα μετατρέψετε τη Βενεζουέλα σε Συρία ή Λιβύη»

Ο νόμιμα εκλελεγμένος Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέρριψε την αμερικανική δέσμευση για αποστολή βοήθειας στη Βενεζουέλα  χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή ως «πολιτικό κόλπο» και πρόσχημα για εισβολή, καθώς η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση και επέβαλε κυρώσεις στο Καράκας.maduro_main01

«Προσπαθούν να καταστρέψουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας υπό το πρόσχημα της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας. Προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας, αλλά αυτό δεν έχει πετύχει» δήλωσε ο Μαδούρο.

Επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα προκειμένου να μπει τέλος στην πολιτική κρίση.

«Προτείνω πρόωρες εκλογές στην Εθνοσυνέλευση και θα τις επικυρώσω» δήλωσε ο Μαδούρο στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι θα ήθελε να «δει τους ανθρώπους να ψηφίζουν για νέα Εθνοσυνέλευση που θα βοηθήσει τη χώρα και θα συνεισφέρει στη σταθεροποίηση».

Ανέφερε επίσης ότι το Καράκας είναι έτοιμο να στηρίξει τον «μηχανισμό του Μοντεβιδέο» ή όποια άλλη πρωτοβουλία που στοχεύει στη συμβολή του διαλόγου στη Βενεζουέλα. Απέρριψε ωστόσο τις ομάδες επικοινωνίας που στηρίζει η ΕΕ ως μεροληπτικές, δηλώνοντας ότι η Ένωση είναι «κωφή» καθώς δεν θα άκουγε τη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δυτικές χώρες θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα για να εκμεταλλευτούν τις φυσικές πηγές της.

«Το σχέδιο για τη Βενεζουέλα είναι λίγο πολύ όμοιο με ό,τι έκαναν στη Λιβύη για να αρπάξουν τις φυσικές πηγές, αλλά δεν θα καταφέρουν να πετύχουν εδώ ό,τι κατάφεραν να κάνουν στη Συρία και τη Λιβύη», «δεν θα τους επιτρέψουμε να σχηματίσουν τρομοκρατικές ομάδες στη Βενεζουέλα» πρόσθεσε.

ηλεφωνική επικοινωνία με τον Νικολάς Μαδούρο είχε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν εν μέσω της πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα. Για «καταστρεπτική ξένη παρέμβαση» που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, μίλησε ο Πούτιν.

Την νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας στηρίζουν η Ρωσία , η Κίνα , η Ιταλία, η Τουρκία και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Να υπενθυμίζουμε πως  πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, εξέφρασε την στήριξη του στις νόμιμες αρχές της χώρας.Σύμφωνα με ανακοίνωση του  Κρεμλίνου :

«Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στις νόμιμες αρχές 2017017της Βενεζουέλας εν μέσω μιας κλιμακούμενης εσωτερικής πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από το εξωτερικό. (Ο Βλαντίμιρ Πούτιν) υπογράμμισε ότι η καταστρεπτική ξένη παρέμβαση παραβίασε κατάφωρα τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου. Μίλησε υπέρ της αναζήτησης λύσεων στο πλαίσιο του Συντάγματος και στην επίλυση των διαφορών ενός της κοινωνίας της Βενεζουέλας μέσω ειρηνικού διαλόγου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Νικολάς Μαδούρο παρέθεσε την εκτίμησή του για τις επικίνδυνες εξελίξεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες και ευχαρίστησε τη ρωσική ηγεσία για τη θέση αρχής που ακολουθεί.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας Ρωσίας και Βενεζουέλας σε διάφορες σφαίρες, πρόσθεσε το Κρεμλίνο.