ΓΓ ΑΚΕΛ: Η συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών, άρα και της κυπριακής θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε ομιλία του χθες στη Λεμεσό στην παρουσίαση των υποψηφίων του κόμματος στις Ευρωεκλογές.

«Οι ευρωεκλογές είτε θα ενισχύσουν, είτε θα αποδυναμώσουν τη φωνή του καθενός μας στην Ευρώπη. Είτε θα δώσουν ώθηση σε μια άλλη πορεία στο εσωτερικό της χώρας, είτε θα αφήσουν τα πράγματα στάσιμα», ανέφερε, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «η νομισματική ένωση κλυδωνίζεται, το χάσμα Βορρά – Νότου διευρύνεται, οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται, οι ανισότητες έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών καταρρέει, η φτώχεια γιγαντώνεται, οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται συστηματικά και η ανασφάλεια κυριαρχεί.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «όλα αυτά επέτρεψαν να σηκώσει κεφάλι η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός στην Ευρώπη και στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι τον ίδιο ρόλο που έχουν οι ομοϊδεάτες τους σε όλη την Ευρώπη, έχουν και αυτοί στην Κύπρο».

Ανέφερε ότι το πραγματικό τους πρόσωπο είναι ο «τραμπουκισμός, ξενοφοβία, ρατσισμός, λαϊκισμός, μίσος και βία σε βάρος των αδυνάτων, όσο και αν καμουφλάρονται τώρα», όπως είπε, «λόγω της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και των συνεπειών σε βάρος της».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε αν θα τους αφήσουμε, όπως είπε, να αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κοινωνικό κράτος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις όσων αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Ευρώπη» και «για να χτίσουμε το μέλλον της Ευρώπης πάνω στην αλληλεγγύη των λαών της και τις κατακτήσεις των εργαζομένων της».

«Για εμάς η ελπίδα και η προοπτική για την Κύπρο και την Ευρώπη δεν είναι η λιτότητα για τους πολλούς, δεν είναι η ανάπτυξη για τους λίγους, δεν είναι οι κοντόφθαλμες προσεγγίσεις που εγκλωβίζουν την πατρίδα μας σε αδιέξοδους δρόμους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε μια Ευρώπη που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και των νέων ανθρώπων, που να κρατά ψηλά τη σημαία της ειρήνης και την ιδέα της δημοκρατίας, να προστατεύει το περιβάλλον, να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ανέφερε επίσης ότι η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ «είναι η δύναμη που μπαίνει μπροστά για να προτείνει, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει στην πράξη το όραμα μας για την Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά εργάζεται αδιάκοπα για την προώθηση προτάσεων που στοχεύουν στην προστασία των αδυνάτων, στην κατοχύρωση των πολιτικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων».

«Διεκδικεί για τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους αγρότες, για τους νέους ανθρώπους που νιώθουν ότι η σημερινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση σκοτώνει τα όνειρα τους, εργάζεται με συνέπεια για την προώθηση και την εφαρμογή ορθής και ολοκληρωμένης πολιτικής για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας: το προσφυγικό, το περιβαλλοντικό, το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά είναι εκείνη η δύναμη που στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού με συνέπεια, στηρίζοντας την υπόθεση της Κύπρου στη βάση αρχών».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ, κόμμα πατριωτικό με ιστορία πέραν των ενενήντα χρόνων και με σοβαρό πολιτικό λόγο, δεν καταδέχτηκε το ψέμα και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχτηκε ότι δεν είναι αυτό που οι δογματικοί σωματοφύλακες της παρουσίασαν στο λαό.

«Τους πήρε χρόνια πολλά για να το καταλάβουν, χρειάστηκε δυστυχώς μόνο ένα βράδυ για να το ζήσουμε. Το ξημέρωμα του μοιραίου εκείνου Eurogroup του Μάρτη του 2013 ήταν υπεραρκετό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο κ. Αναστασιάδης και οι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες του πήραν σε βάρος του λαού μας τις πιο σκληρές, τις πιο αντιλαϊκές αποφάσεις», ενώ έφεραν στην Κύπρο, όπως είπε, «σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να οργανώσουν προεκλογικές φιέστες».

Είπε ακόμη ότι «δυο μήνες αργότερα μαζί τους κούρεψαν τις καταθέσεις και επέβαλαν στο λαό σκληρή λιτότητα και αντιλαϊκά μέτρα», προσθέτοντας ότι «πριν λίγες μέρες ζήσαμε το ίδιο έργο σε επανάληψη, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον υποψήφιο της ευρωπαϊκής Δεξιάς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ο ΔΗΣΥ τον πλάσαρε ως Μεσσία», ενώ πρόκειται, όπως είπε, «για πολιτικό με θέσεις βαθιά συντηρητικές, δογματικές και λαϊκιστικές. Πολιτικό που αγγίζει τα όρια της ακροδεξιάς».