Nέα αντιπαράθεση ΑΚΕΛ -κυβέρνησης για το κυπριακό

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ απ’ αφορμή το κυπριακό και τους χειρισμούς του Προέδρου .imagew-5.aspx copy

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρ. Προδρόμου απαντώντας σήμερα στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «η  καθημερινή ανακύκλωση από το ΑΚΕΛ των ίδιων ανεδαφικών ισχυρισμών, με μόνο προφανή στόχο να μέμφεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική κυπριακή πλευρά, σίγουρα δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού».

Προσθέτει ότι “από τη στιγμή που, όπως και σήμερα, το ΑΚΕΛ διαπιστώνει ότι «ασφαλώς και ευθύνεται η Τουρκία, την οποία βολεύει το αδιέξοδο που παγιώνει τα διχοτομικά δεδομένα», διερωτάται κανείς γιατί εξακολουθεί αντί την Τουρκία να προσπαθεί να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι στον καίριο χρόνο, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είχε επικροτήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε συγχαρεί την ελληνική κυπριακή πλευρά για την κατάθεση γραπτών θέσεων έναντι του Πλαισίου Γκουτέρες, ζητώντας όπως και η τουρκική πλευρά πράξει το ίδιο –πράγμα που ουδέποτε συνέβηκε- .

Ως εκ τούτου,  συνεχίζει, “διερωτάται κανείς γιατί το ΑΚΕΛ διαρκώς προσπαθεί να ενστερνισθεί τη στρεβλή άποψη ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία.
Αν μη τι άλλο,  δηλώσεις όπως οι σημερινές διαψεύδουν εκείνα που έλεγε ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τον Ιουλίου 2017.”

Με την καθημερινή αναμάσηση των ίδιων θολών ισχυρισμών, το ΑΚΕΛ κινδυνεύει ακόμα να διαψεύδει τον ίδιο τον ισχυρισμό του αποδεικνύοντας ότι ως κίνητρο έχει μάλλον κάποιες κομματικές σκοπιμότητες, καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Απάντηση ΔΗΣΥ

Στο ΑΚΕΛ απάντησε και ο ΔΗΣΥ  ως ακολούθως:
«Προβληματίζει το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ ακόμα μια φορά επιμένει να μην λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίον η Τουρκία οδήγησε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, τα όσα διαρκώς προτάσσει έκτοτε, παρασπονδώντας από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται για τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ επιλέγει να επικρίνει καθημερινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή τη δική μας πλευρά, αμφισβητώντας ακόμα και την ειλικρίνεια των προθέσεών του, να αναστέλλει την συμμετοχή του στη διαπραγματευτική ομάδα και να επιδίδεται διαρκώς σε μια επιθετική ρητορική εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επαναλάβει πολλές φορές την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό επιβεβαιώνουν. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν και την θέση πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα κριθεί η δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Γι’ αυτό το σκοπό, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς το συντομότερο δυνατό και, εφόσον υπάρξει ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, δηλαδή και από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Είμαστε λοιπόν σε κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβάλλεται όλοι μας να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απαιτείται η διατήρηση ενός κλίματος ενότητας, και ενός πολιτικού διαλόγου που δεν θα διχάζει τους πολίτες.»

Απάντηση Γ.Γ.ΑΚΕΛ

«Ο κ. Προδρόμου μάλλον νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους, προσπαθώντας να παραπλανήσει την κοινή γνώμη», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι «η έκβαση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα δεν κρίθηκε την Τετάρτη αλλά την Πέμπτη το βράδυ, ξημερώματα Παρασκευής στο δείπνο».

«Αναφορικά με το δείπνο, υπενθυμίζουμε στον κ. Προδρόμου ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εκθείασε τη στάση της Τουρκίας και επέκρινε τη στάση του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακκιντζί. Γιατί οι λαλίστατοι κκ Αναστασιάδης και  Προδρόμου δεν καταγγέλλουν τον ΓΓ για την έκθεση του αν διαφωνούν με αυτά που λέει;», διερωτάται ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ, προσθέτει ο κ. Κυπριανού, «θα σταματήσει να στηλιτεύει την στάση του κ. Αναστασιάδη όταν σοβαρευτεί και όταν αποδείξει ότι κατανοεί πόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για το μέλλον της Κύπρου και του κυπριακού λαού στο σύνολο του».

«Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συνεργήσει στην παθητική, το λιγότερο, στάση του κ. Αναστασιάδη που οδηγεί στη διχοτόμηση της Κύπρου», καταλήγει ο κ. Κυπριανού.