Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να επεκτείνεια τον αγωγό Turkish Stream σε χώρες της Ευρώπης

Χιλιάδες πολίτες της Σερβίας υποδέχθηκαν τον Ρώσο πρόεδρο

 

Την ετοιμότητα της Ρωσίας να επεκτείνει τις δραστηριότητες του αγωγού Turkish Stream στις χώρες της Ευρώπης εξέφρασε ο ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.1936441

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία προτίθεται να επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια (1,2 δισ. ευρώ) για να συνεχίσει την ανάπτυξη του έργου του αγωγού TurkStream στα ευρωπαϊκά κράτη μέσω της Σερβίας.

Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υλοποιήσει σχέδια που θα επιτρέπουν την επέκταση του αγωγού, προσθέτοντας ότι πολλές πλευρές έδειξαν ενδιαφέρον για μια τέτοια προοπτική.

«Σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε σχέδια για την επέκταση του TurkStream στις ευρωπαϊκές χώρες, στους ευρωπαίους καταναλωτές. Πολλοί δείχνουν ενδιαφέρον για αυτό και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να οργανώσουμε τα πάντα αναλόγως», δήλωσε ο Πούτιν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι.

Τα σχόλια του ρώσου Προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σερβία, στην οποία αναμενόταν να τεθούν ζητήματα όπως η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, την κλιμάκωση την κλιμάκωση της έντασης στην αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου και άλλα θέματα.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να δεχτεί φυσικό αέριο μέσω του Turkstream.

Πριν την επίσκεψή του, σε συνέντευξη του σε μέσο της Σερβίας, ο Πούτιν αποκάλυψε ότι η ρωσική εταιρεία Gazprom εργάζεται πάνω σε διάφορες προοπτικές επέκτασης του αγωγού χερσαίων μεταφορών, με μια από αυτές να αφορά τη μεταφορά αερίου μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας. Ο ρώσος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα σχέδια αυτά.

Θερμή υποδοχή
Στο μεταξή δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας υποδέχθηκαν  τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σερβία. Μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σάββα από νωρίς σήμερα το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν πολίτες από όλες τις περιοχές της Σερβίας, από το Κόσσοβο αλλά και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας για να καλωσορίσουν το Ρώσο πρόεδρο ο οποίος το απόγευμα επρόκειτο να επισκεφθεί τον ορθόδοξο Ναό.
Την συγκέντρωση οργανώνει το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS). Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έφτασε σήμερα το μεσημέρι στο Βελιγράδι όπου στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο ομόλογος του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην συνέχεια οι δύο πρόεδροι κατευθύνθηκαν στο μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους το 1944 κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζιστές και κατέθεσαν στεφάνι.
Όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι θα υπογραφούν συνολικά 21 συμφωνίες που αφορούν τους τομείς ενέργειας, υποδομών, εμπορίου, νέων τεχνολογιών, πολιτισμού και τουρισμού. Όπως ανήγγειλε ο Βλαντιμιρ Πούτιν, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου, η Ρωσία σχεδιάζει την διασύνδεση της Σερβίας στον αγωγό Turkish stream που, όπως είπε, «μέσω Βουλγαρίας-Σερβίας-Ουγγαρίας θα μεταφέρει το φυσικό αέριο σε διαμετακομιστικό κέντρο της Αυστρίας και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη».
Η Ρωσία ενδιαφέρεται επίσης και για την συμμετοχή της στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας και η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη στο Βελιγράδι σήμερα το πρωί μεταξύ των Σερβικών Σιδηρόδρομων (IZS) και της Ρωσική σιδηροδρομικής Εταιρίας (RZD) αφορά την ανακατασκευή τμήματος του δικτύου και την δημιουργία Κέντρου ελέγχου της κυκλοφορίας που θα κοστίσουν 230 εκατομμύρια ευρώ.
Η Ρωσία είναι πρόθυμη επίσης να προσφέρει στην Σερβία προνομιακό καθεστώς για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων που θα αφορά και τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Αρμενία και Κιργιστάν). Αναμένεται επίσης να υπογραφούν και συμφωνίες για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών όπως και την τεχνολογική συνεργασία στον στρατιωτικό βιομηχανικό τομέα.