Αντιπαράθεση μελών Επ. Ελέγχου με τον Υπουργό Υγείας

 Τι απαντά ο Υπουργός


Η μη παρουσία του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου οδήγησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου να μην προχωρήσει στη συνεδρία, που ήταν ορισμένηimagew-3.aspx για σήμερα, και κατά την οποίο επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα ασυμβίβαστου του Προέδρου του ΟΚΥπΥ σερ Ντέιβιντ Νίκολσον. Ο κ. Ιωάννου με γραπτή δήλωση απάντησε στις επικρίσεις των βουλευτών και εξήγησε τους λόγους που δεν παρέστη.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, πλην της Βουλευτού του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, με δηλώσεις τους επέκριναν τον Υπουργού Υγείας για το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Επιτροπής για να παραστεί στη συνεδρία.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου ως θέμα είναι εγγεγραμμένη η διερεύνηση των καταγγελιών εις βάρος του νεοδιορισθέντος γενικού εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και προσκεκλημένος ήταν ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος με επιστολή του στην πρόσκληση της Επιτροπής να παραστεί στη συνεδρία, απάντησε ότι το θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του, καθώς ο ΟΚΥπΥ έχει δική του οντότητα και είναι το ΔΣ του ΟΚΥπΥ που κατέληξε στον διορισμό του κ. Νικόλαου Πολύζου στη θέση του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ και ως εκ τούτου αρμόδιο να παραβρεθεί στη συνεδρία ήταν αυτό.

Δυσαρέσκεια Υπ. Υγείας ο οποίος μιλά για παρερμηνεία

 

Τη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε σχέση με την προσπάθεια ορισμένων, όπως αναφέρει, να παρερμηνεύσουν τη μη παρουσία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολουθήσεων Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών της Βουλής, με θέμα «Διερεύνηση των καταγγελιών εις βάρος του νεοδιορισθέντος Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ».

Σε γραπτή δήλωσή του,  με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου και μελών της Επιτροπής, οι οποίοι έκαναν λόγο για «περιφρόνηση» από πλευράς του Υπουργού προς το Σώμα, ο κ. Ιωάννου είπε πως θεωρεί άνευ αντικειμένου να σχολιάσει ότι, ενώ η αρχική πρόσκληση αφορούσε στο πιο πάνω θέμα, στην πορεία προέκυψε ότι η Επιτροπή προτίθετο να συζητήσει το θέμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ αντί του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή.

«Να διευκρινίσω», αναφέρει, «πως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς αξιωματούχους με διαφορετικά καθήκοντα και με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των καταγγελιών που είχαν τεθεί από τον Γενικό Ελεγκτή προς διερεύνηση».

Επίσης, σημειώνει πως «σε κάθε περίπτωση, αρχικά θα ήθελα να επαναλάβω ευθαρσώς τον πλήρη σεβασμό μου προς τον θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων και το πολυσήμαντο έργο που επιτελούν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με τα Μέλη των οποίων έχω αγαστή συνεργασία από την ανάληψη των καθηκόντων μου».

«Θεωρώ, επίσης, ότι τον ίδιο σεβασμό θα έπρεπε να έχουν όλες οι πλευρές, ώστε να διαφυλαχθεί η συνεργασία όλων προς όφελος των πολιτών. Αν ο σκοπός μου ήταν η περιφρόνηση του Σώματος δεν θα γνωστοποιούσα με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής την πρόθεσή μου να τους ενημερώσω σχετικά όταν εξεταστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο Σώμα, το ασυμβίβαστο του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ που ενδεχομένως να προκύπτει», προσθέτει.

Όπως συμπληρώνει «δεν θα δώσω περαιτέρω συνέχεια, ούτε θα παρασυρθώ σε ανώφελες συζητήσεις», για να υπογραμμίσει ότι εάν ο σκοπός του ήταν να αποφύγει την πρόσκληση δεν θα έμπαινε καν στη διαδικασία να εξηγήσει τους λόγους μη παρουσίας του στη σημερινή συνεδρίαση και να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της Επιτροπής.

Τέλος, αναφέρει ότι τόσο ο δικός του στόχος προσωπικά όσο και της Κυβέρνησης είναι και παραμένει η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας και αυτό θα διαφυλάξει  με κάθε μέσο, σημειώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να προβάλλουν αλλότρια κίνητρα προς αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τον τελικό στόχο.