Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εξετάζει αύριο τις καταγγελίες Ν. Κληρίδη  

 

Οι καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη και οι αντιδράσεις που υπήρξαν από τους επηρεαζόμενους, θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, την αυριανή imagew-3.aspxσυνεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Η συνεδρία είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 4 το απόγευμα.

Την ίδια ώρα το Ανώτατο επιχειρεί να απαντήσει στο Γενικό Εισαγγελέα και στην ουσία επιβεβαιώνει με το πρακτικό που δημοσιεύει τις αναφορές του Κώστα Κληρίδη.

άντηση  Ανωτάτου στον Γ. Εισαγγελέα  

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε στη δημοσίευση πρακτικού σε σχέση με την έφεση αρ. 423/17 απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Γενικός Εισαγγελέας.

Το Ανώτατο αναφέρει ότι «έχοντας εξετάσει με προσοχή τη σημερινή ανακοίνωση του έντιμου Γενικού Εισαγγελα, περιορίζεται, στο παρόν στάδιο, να σημειώσει τα ακόλουθα: Σε σχέση με την έφεση αρ. 423/17 και τη θέση ότι κανένας από τους παράγοντες και κανένα από τα στοιχεία που τέθηκαν στην απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Nicholas v. Cyprus δεν εξετάστηκαν ή αξιολογήθηκαν από το Δικαστήριο, αντί άλλων σχολίων, παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό πρακτικό ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου, 2018, όπου τον Γενικό Εισαγγελέα εκπροσωπούσε η κα Π. Ευθυβούλου”.

Το πρακτικό έχει ως εξής:

«ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (ΝΑΘΑΝΑΗΛ, Δ.): Αντιλαμβανόμαστε ότι έχει επιδοθεί σε όλους τώρα και είναι όλοι παρόντες.
Ευθυβούλου:  Αντιλαμβάνομαι ναι και εκπροσωπούνται όλοι οι εφεσίβλητοι.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (ΝΑΘΑΝΑΗΛ, Δ.):  Θα θέλαμε να θέσουμε το ζήτημα κατά πόσο η έφεση έχει αντικείμενο το οποίο δεν θέλουμε να μας το αναπτύξετε τώρα.

Ευθυβούλου:  Έχω οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα να θέσω υπόψη σας και με μοναδικό σκοπό την προστασία της απονομής της δικαιοσύνης και της διαδικασίας την πολύ πρόσφατη απόφαση που εκδόθηκε από το ΕΔΑΔ Χαράλαμπος Νίκολα ν. Δημοκρατίας, με την οποία έχει καταδικαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία για σκοπό αποκάλυψης καθηκόντως των οποιωνδήποτε σχέσεων ενδεχομένως να προκύπτουν και το ίδιο το Δικαστήριό σας να θέσει εκείνους τους παράγοντες που τίθενται για σκοπό και μόνο της προστασίας της ίδιας της διαδικασίας. Έχω ενημερωθεί ότι έχει ενημερωθεί το Ανώτατο Δικαστήριο με τα σχετικά Σημειώματα και επειδή υπάρχει επιτακτική ανάγκη μιας τοποθέτησης αποκάλυψης είναι για αυτό που τίθεται ενώπιον σας σε αυτό το πρώτο, πρώτο στάδιο.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (ΝΑΘΑΝΑΗΛ, Δ.):  Ζητάτε κάτι;

Ευθυβούλου:  Όχι.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (ΝΑΘΑΝΑΗΛ, Δ.):  Η θυγατέρα μου εργάζεται στο γραφείο του κ. Πολυβίου.  Αυτό είναι δεδομένο.  Από εκεί και πέρα, είναι θέμα δικό σας ή οποιουδήποτε διαδίκου σύμφωνα με πάγια νομολογία εάν ζητά κάποιος την εξαίρεση Δικαστή να το ζητήσει και να αναφέρει τους λόγους.

Ευθυβούλου:  Δεν είναι αυτός ο σκοπός.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (ΠΑΡΠΑΡΙΝΟΣ, Δ.):  Το ίδιο ισχύει και για εμένα.  Όπως πολύ καλά γνωρίζει ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, η θυγατέρα μου εργάζεται στο γραφείο του κ. Πολυβίου.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (ΛΙΑΤΣΟΣ, Δ.):  Αναφέρω και εγώ από την πλευρά μου ότι η σύζυγός μου εργάζεται για πολλά χρόνια στο γραφείο του κ. Χρ. Τριανταφυλλίδη. 

Ευθυβούλου: Θεωρώ ότι με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση υπάρχει ήδη επιτακτική αποκάλυψη σε αυτό το πρώτο στάδιο.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (ΝΑΘΑΝΑΗΛ, Δ.):  Είναι συζητήσιμο το θέμα, έχω και διατηρώ τις απόψεις μου για τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά για σκοπούς της παρούσας διαδικασίας όπως το θέτετε, δεν υπάρχει πλέον ζήτημα»

Το Ανώτατο σημειώνει ότι «η απόφαση Nicholas είχε εκδοθεί μόλις δύο μέρες προηγουμένως και ότι, κατά την αμέσως επόμενη δικάσιμο, ημερομηνίας 2 Μαρτίου 2018, εμφανίστηκε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος αγόρευσε πλέον επί της ουσίας, χωρίς να εγείρει οποιοδήποτε ζήτημα σε σχέση με μη εφαρμογή των κριτηρίων της υπόθεσης Nicholas για εξαίρεση Δικαστών».

Σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς αναφορικά με την υπόθεση Ηλιάδη, το Ανώτατο αναφέρει ότι «η πολυσέλιδη και αιτιολογημένη απόφαση της πλειοψηφίας ομιλεί αφ’ εαυτής».

«Τα πιο πάνω προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων, επί του παρόντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 Εισαγγελέας: Το πρακτικό μιλά από μόνο του και επιβεβαιώνει τη δήλωση μου

 

Αμεση ήταν η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα στην ανακοίνωση του Ανωτάτου τονίζοντας ότι:«Με την παράθεση του κειμένου του πρακτικού, επιβεβαιώνεται ακριβώς η δήλωση μου.»

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «από μόνοι τους οι δικαστές δεν αποκάλυψαν τη σχέση τους. Μετά δε που τους υποδείχθηκε από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής η ανάγκη συμμόρφωσης με την απόφαση Nicholas, περιορίστηκαν αναγκαστικά να δηλώσουν την ύπαρξη σχέσης και δεν έπραξαν τίποτε άλλο από όλα που απαιτούνται να εξεταστούν και αξιολογηθούν στη Nicholas».

«Το πρακτικό μιλά από μόνο του», κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

 

H αποκατάσταση της μνήμης του πατέρα του δεν ήταν αποπροσανατολισμός, λέει ο Χρ. Τριανταφυλλίδης  
Εξάλλου σε γραπτή δήλωση του ο δικηγόρος Χρ.Τριανταφυλλίδης σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρει:

«Η αποκατάσταση της μνήμης του πατέρα μου και η προσφορά του προς την πατρίδα ήτο για εμένα πρώτιστης σημασίας και σίγουρα όχι προσπάθεια αποπροσανατολισμού», σημειώνει.

«Θεωρώ υποχρέωση κάποιου», προσθέτει, «να προστατεύει τη μνήμη ανθρώπου ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή δια να υπερασπισθεί ο ίδιος τον εαυτό του,  υπέρτατο καθήκον δε όταν πρόκειται δια τον πατέρα του. Κατ΄ επέκταση αντιπαρέρχομαι τον ισχυρισμό περί αποπροσανατολισμού του κοινού, ως στόχο και σκοπό των τοποθετήσεων μου».

Αναφέρει, επίσης, ότι «από τη στιγμή που η εντιμότητα του πατέρα μου δεν αμφισβητείται πιστεύω ότι αυτό ‘καλύπτει’ πλήρως και το επίπεδο και την ποιότητα των αποφάσεων του Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη  στις όποιες υποθέσεις εμφανίσθηκα ενώπιον του πατέρα μου, όταν αυτό εν πάση περιπτώσει δεν απαγορεύετο».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει περαιτέρω ότι «αναφορικά με το υπόλοιπο μέρος της ανακοίνωσης του Γενικού Εισαγγελέα πολλά από τα γεγονότα δεν είναι εις γνώση μου.  Σχετικά με άλλα που είναι εις γνώση μου διαφωνώ».

«Επίσης διαφωνώ αναφορικά με τη νομική ερμηνεία που δίδει σε διάφορα ζητήματα. Όμως και δεδομένου ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης έχει ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα δεν προτίθεμαι να δώσω συνέχεια στο όλο ζήτημα για να μην προκαλέσω περισσότερη ζημία εκτός βεβαίως αν κρίνω ότι τούτο είναι άκρως απαραίτητο», καταλήγει ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης στη γραπτή του δήλωση.

Ι. Νικολάου: Η Κυβέρνηση ανησυχεί για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της Δικαιοσύνης  

 

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η Κυβέρνηση εκφράζουν την ανησυχία τους για τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο της Δικαιοσύνης και δεν θα διστάσουν να ενεργήσουν, εάν διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο απαιτείται από μέρους τους, στο πλαίσιο των αυστηρών προνοιών του Συντάγματος, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου.

«Η Κυβέρνηση από την αρχή παρακολουθεί στενά το θέμα λόγω της σοβαρότητάς του, όχι με αμηχανία, αλλά με απόλυτο σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, γνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν από τη μια, οι συντεταγμένοι μηχανισμοί αυτοελέγχου στο δικαστικό Σώμα και από την άλλη, οι αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, τις ενέργειες των οποίων η Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε και ούτε είναι ορθό να προκαταλάμβανε παρεμβαίνοντας, κατά τρόπο που να έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» σημειώνει ο κ. Νικολάου.

Αναφέρει, επίσης, ότι «τα ζητήματα που εγείρονται, όπως έχουν αναδυθεί από τις δηλώσεις και ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, σίγουρα δεν μπορούν να αφεθούν χωρίς να απασχολήσουν τους υπό αναφοράν μηχανισμούς και θεσμούς της Δημοκρατίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το μόνο βέβαιο είναι ότι πλήττεται το κύρος της απονομής της δικαιοσύνης και η εμπιστοσύνη του κοινού στα δικαστήρια».

Συνεπώς, προσθέτει, «η ενεργοποίηση των μηχανισμών και θεσμών είναι αναγκαία, όπως αναγκαία είναι και η λήψη διορθωτικών μέτρων», σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων, στο μέρος που εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας, ως Υπουργείο έχουμε υποβάλει και εισηγήσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη δεοντολογία σε ένα σύγχρονο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης».