Οικολόγοι:Το σχέδιο «Εστία» συμφέρει πρωτίστως τις τράπεζες

Ο  Πρόεδρος του  Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γ.Περδίκης σε δηλώσεις  του μετά το πέρας της Επιτροπής Οικονομικών με την συμμετοχή του Υπουργού κ. Χάρη Γεωργιάδη, ανέφερε τα πιο κάτω:

​​«Σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης ενημέρωσε τους Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για το αναθεωρημένο σχέδιο «Εστία».images-4

Μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι:

Για την εφαρμογή του «Εστία» δεν χρειάζονται άμεσα τα 35 εκατομμύρια ευρώ.  Ο λόγος που γίνεται αίτηση για αποδέσμευση τους είναι γιατί αυτό αποτελεί αίτημα των τραπεζών, προκειμένου να υπογράψουν  το συμφωνητικό έγγραφο με την κυβέρνηση. Αλλά και το συμφωνητικό έγγραφο δεν είναι έτοιμο, αφού ακόμα εκκρεμεί η αποστολή του από την Κυβέρνηση στην Νομική Υπηρεσία.

Οι αλλαγές που ήλθαν, δεν αλλάξαν το σχέδιο. Παραμένει υπερ των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών. Μελετώντας το, εντοπίζουμε αδικίες. Υπάρχουν δανειολήπτες που δεν θα μπορέσουν να το αξιοποιήσουν, ενώ άλλοι, που είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση θα μπορούν.

Η ιστορία του σχεδίου «Εστία», που προβάλλεται ως σωτήρια, θυμίζει την υπόθεση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα λειτουργούσε ως “δίχτυ ασφάλειας” για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Τέσσερα χρονιά μετά επιβεβαιώνεται η δική μας θέση, ότι το δίχτυ αυτό ήταν γεμάτο τρύπες γι’ αυτό και δεν λειτούργησε, κυρίως με ευθύνη των τραπεζών.

Τέσσερα χρόνια μετά και μόνο 80 σχέδια εκπονήθηκαν.

Και μάλιστα  όσα σχέδια ήταν δεσμευτικά, ανατράπηκαν στα δικαστήρια από τις τράπεζες. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σχέδιο αφερεγγυότητας για να είναι ένα πραγματικό δίκτυ ασφαλείας, προκειμένου να καλυφθούν όσοι δεν θα μπουν στο «Εστία» ή όσοι θα μπουν αλλά σε κάποια φάση δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, και θα επανέλθουν σε χειρότερη θέση από πριν.

Όταν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει αίτημα για αποδέσμευση του κονδυλίου στην Επιτροπή Οικονομικών, θα τοποθετηθούμε για το ζήτημα της αποδέσμευσης.»