Γαλλία:Οι γυναίκες πρωτοπορούν στις διαμαρτυρίες των ‘Κίτρινων Γιλέκων’

Πολλές γυναίκες, μέλη των “Κίτρινων Γιλέκων” συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην Πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι, προκειμένου να προβάλουν και μία άλλη, “ασυνήθιστη”, εικόνα του κινήματος, την επαύριον των μεγάλων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, που σημαδεύθηκαν από βίαια επεισόδια.imagew.aspx

Συναθροισμένες στα σκαλιά του σταθμού Οπερα -Βαστίλη, οι γυναίκες έψαλλαν τη “Μασσαλιώτιδα”, κρατώντας κίτρινα μπαλόνια στα χέρια. Κατόπιν κύκλωσαν την πλατεία, διακόπτοντας την κυκλοφορία και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία προς την πλατεία της Δημοκρατίας (Ρεπουμπλίκ).

“Πραγματοποιώντας αυτήν την πρώτη διαδήλωση γυναικών, θελήσαμε να ανοίξουμε έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας πέραν αυτού της βίας, διότι εκείνο που αποκλειστικά προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης είναι οι βιαιοπραγίες, λησμονώντας τον πυρήνα του προβλήματος”, τόνισε στους δημοσιογράφους η 42χρονη νοσοκόμα Καρέν, η οποία ταξίδευσε από τη Μασσαλία και είναι μία εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας “Γυναίκες Κίτρινα Γιλέκα” (Femmes gilets jeaunes) στο Facebook. “Η σημερινή διαδήλωση δεν είναι φεμινιστική, αλλά προορισμός της είναι να προβάλλει μία ασυνήθιστη εικόνα του κινήματος”, πρόσθεσε.

Χθες σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις στο Παρίσι ανάμεσα στην αστυνομία και τα «Κίτρινα Γιλέκα»,που έως εκείνη τη στιγμή διαδήλωναν ειρηνικά στην «8η Πράξη» της κινητοποίησής τους.

Στις όχθες του Σηκουάνα και στο ύψος του Δημαρχείου, οι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, ενώ έσπευσαν να τις συνδράμουν και οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες CRS.