Γαλλία:Τα Κίτρινα Γιλέκα καλούν σε νέες κινητοποιήσεις

Οι διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» απαντούν με ανοιχτή επιστολή στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και καλούν σε νέες διαδηλώσεις το Σάββατο.

«Ο θυμός θα μετατραπεί σε μίσος αν εσύ και οι υποστηρικτές σου συνεχίσουν να κοιτάζουν από το βάθρο τους απλούς ανθρώπους σαν ζητιάνους» αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στον Εμανουέλ Μακρόν.1546045 1797050

Όπως αναφέρεται στην επιστολή οι «εθνικές διαβουλεύσεις» που ανακοινώθηκαν από τον Μακρόν στα τέλη Νοεμβρίου ήταν «πολιτική παγίδα» με στόχο να αποφευχθεί η συζήτηση για ένα από τα βασικά αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων», το δικαίωμα να πραγματοποιούν οι πολίτες δημοψηφίσματα που θα ανατρέπουν τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

 «Πότε θα καταλάβεις ότι εσύ και οι υποστηρικτές σου δεν είστε πλέον αξιόπιστοι και ότι έχεις χάση την εμπιστοσύνη εκείνων που πίστευαν σε σένα και το κίνημά σου πριν 19 μήνες» σημειώνεται στην ανοιχτή επιστολή.Η επιστολή, που αναφέρει ότι ο Μακρόν «απέτυχε να κατανοήσει τις νόμιμες προσδοκίες του γαλλικού λαού» δημοσιεύτηκε την Πέμπτη σε ομάδα του Facebook που λέγεται «La France en colere» (Θυμωμένη Γαλλία).

Υπενθυμίζεται ότι στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να εκτιμήσουν τα όσα έχει κάνει και να δείξουν υπομονή έως ότου φανούν τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων .

Ο Μακρόν, διεμήνυσε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του, που οδήγησαν στο ξέσπασμα μαζικών διαδηλώσεων από τα λευκά γιλέκα, θα εφαρμοστούν παρά τις αντιδράσεις.

«Ζήσαμε μεγάλες διαμάχες (φέτος) και αυξανόμενο θυμό», «ο θυμός αυτός μας δείχνει ένα πράγμα: ότι ως έθνος δεν έχουμε παραιτηθεί», δήλωσε ο Μακρόν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent.Υπεραμυνόμενος των μεταρρυθμίσεων που προωθεί, μίλησε για άρνηση της πραγματικότητας από τους επικριτές του.

«Δεν μπορούμε να δουλεύουμε λιγότερο, να πληρωνόμαστε περισσότερο να κόβουμε φόρους και να αυξάνουμε τα έξοδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για τις μεταρρυθμίσεις είπε ότι τα αποτελέσματά τους δεν θα φανούν αμέσως και γι’ αυτό ζήτησε στους πολίτες να μην κάνουν υπομονή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Γάλλοι δεν μπορού να εκτιμήσουν τα προνόμια που ήδη απολαμβάνουν.

«Ζούμε σε μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως, οι υποδομές μας είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, πληρώνουμε λίγα ή καθόλου για την εκπαίδευση των παιδιών μας, το κόστος του συστήματος υγείας είναι από τα πιο χαμηλά μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε μερικούς από τους καλύτερους γιατρούς», είπε ο πρόεδρος Μακρόν.

Αναφορικά με τους διαδηλωτές των κίτρινων γιλέκων, επιτέθηκε σε όσους μιλούν εξ ονόματος του λαού ενώ εκφράζουν μόνο την άρνηση.

«Εκφράζουν μόνο ένα πλήθος που μισεί, που επιτίθεται στους εκλεγμένους εκπροσώπους, τις δυνάμεις ασφαλείας, τους δημοσιογράφους, τους Εβραίους, τους ξένους, τους ομοφυλόφιλους«, είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος απέρριψε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για κεντρικά ζητήματα της χώρας, όπως ζητούν τα κίτρινα γιλέκα, τονίζοντας ότι ο κυρίαρχος λαός εκφράζεται μέσω των εκλογών.

Στο ναδίρ η δημοτικότητ Μακρόν 

Το 2018 ήταν ένα κακό έτος για τον Μακρόν, καθώς είδε τη δημοτικότητά του να συρρικνώνεται δραστικά στο 20% το Δεκέμβριο έναντι 40% στις αρχές του έτους. Η πολιτική του για μείωση της φορολογίας των εργοδοτών, είχε ως αποτέλεσμα να του κολλήσει το παρατσούκλι «Πρόεδρος των Πλουσίων«, όπως μεταδίδει η New York Times

Η Γαλλία από τα μέσα Νοεμβρίου συγκλονίζεται από μεγάλες διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων που αρχικά κατήγγειλαν την αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Γρήγορα τα αιτήματά τους διευρύνθηκαν συνολικά κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Το κύμα διαδηλώσεων των κίτρινων γιλέκων ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου. Παρότι η γαλλική κυβέρνηση ανέστειλε την σχεδιαζόμενη αύξηση φόρων στο ντίζελ, που πυροδότησε αρχικά τις διαμαρτυρίες τα «κίτρινα γιλέκα» εξελίχθηκαν σε ευρύτερο κίνημα κατά των κυβερνητικών πολιτικών που αυξάνουν το κόστος ζωής. Οι διαμαρτυρίες έχουν σημαδευτεί από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας.