Σε 24ωρη απεργία αύριο οι λιμενεργάτες της ΠΕΟ

 


Την απόφαση να απέχουν αύριο από την εργασία τους έλαβαν οι λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού, μέλη της ΠΕΟ,  την ώρα που η ΣΕΚ καλεί τα μέλη της να απέχουν imagew.aspxαπό οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση.

Οι λιμενεργάτες ενημερώθηκαν το πρωί, ξεχωριστά στις συντεχνίες τους, για τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τα αιτήματα τους και για την απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας για άρση οποιονδήποτε απεργιακών κινητοποιήσεων και παραπομπή του θέματος της συλλογικής σύμβασης τους σε διαιτητικό δικαστήριο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επαρχιακός Γραμματέας ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού Χρίστος Χριστοφή, οι λιμενεργάτες της ΠΕΟ θα προχωρήσουν αύριο, Σάββατο, σε 24ωρη απεργία και θα αναμένουν μετά τις γιορτές τις όποιες εξελίξεις για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους.

Σε παρατήρηση ότι η απεργία θεωρείται παράνομη από τη στιγμή που υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας, ο κ. Χριστοφή τόνισε πως, “ακριβώς αυτή η απόφαση έχει ωθήσει τον κόσμο μας να αντιδράσει περισσότερο”.

 

Η ΣΕΚ καλεί τα μέλη της να μην απεργήσουν 

Η Ομοσπονδία Μεταφορών της ΣΕΚ καλεί τα μέλη της, λιμενεργάτες στο Λιμάνι Λεμεσού, όπως προσέρχονται κανονικά στις εργασίες τους με βάση το πρόγραμμα εργασίας πού ανακοινώνεται.

Σε ανακοίνωση της η  ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ δηλώνει “δημόσια και χωρίς περιστροφές, ότι η καθοδήγηση ή και απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων μόνο σε περιπέτειες θα οδηγήσει τόσο τους ίδιους τους λιμενεργάτες όσο και ολόκληρη την οικονομία”.

Σημειώνει ακόμη πως, από τη στιγμή που υπάρχει η απόφαση του Λιμενικού Συμβουλίου Λεμεσού ότι τα απεργιακά μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρέπει να αρθούν και προς επίλυση της διαφοράς αποφασίσθηκε η σύσταση επιτροπής διαιτησίας, “τότε η μάχη που πρέπει να δώσουμε για τα δικαιώματα των μελών μας είναι στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής”.

Γι αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, η ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ καλεί τα μέλη της να απέχουν από τα όποια μέτρα γιατί η λήψη τους θα συνεπάγεται πειθαρχικά μέτρα σύμφωνα με την απόφαση του Λιμενικού Συμβουλίου, σε περίπτωση καταγγελίας.

“Επίσης υπάρχει και ακόμη πιο σοβαρός λόγος για την αποφυγή των απεργιακών μέτρων και έχει να κάμει με αυτούς που καραδοκούν να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα της απεργίας σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι τα λιμάνια και ήδη η ΟΕΒ εξέδωσε ανακοίνωση προς τούτο”, προστίθεται.

Τέλος η συντεχνία καλεί τα μέλη της, λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού, όπως επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση, αποφεύγοντας τη λήψη απεργιακών μέτρων, ” όχι μόνο γιατί θα είναι και παράνομα και παράτυπα, αλλά γιατί τέτοια ενέργεια θα πλήξει καίρια την οικονομία και τον  τόπο, σε μια κρίσιμη περίοδο, ειδικά τώρα που είναι και γιορτές”.
Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Λιμενεργασίας , έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου, χαρακτήρισε παράνομη την  όποια απεργία στο λιμάνι της Λεμεσού και λανθασμένα θα ενεργήσουν όσοι παρεκκλίνουν από την απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας» Οπως ανέφερε«η  απόφαση του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου, με βάση τους κανονισμούς και το νόμο, πρέπει να εφαρμοστεί και όποιος παρεκκλίνει, υπόκειται στις πρόνοιες περί πειθαρχικών αδικημάτων και η πειθαρχική επιτροπή θα επιλειφθεί του οποιουδήποτε αδικήματος προκύψει”, συμπλήρωσε.