Δεν χάσαμε το χαλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Υπ. Εμπορίου

 Δεν χάσαμε το χαλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο και ούτε το κέρδισε κάποιος άλλος το εμπορικό σήμα, ούτε θα σταματήσουν οι εξαγωγές, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής.Unknown-1

Όπως επεσήμανε, χάσαμε ένα σημαντικό εργαλείο, «το οποίο μας βοηθούσε να υπεραμυνθούμε του εμπορικού σήματος».

Τόνισε ότι δεν υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του λάθους που έχει γίνει, και πρόσθεσε ότι έχει ήδη γίνει η πειθαρχική έρευνα, η οποία έχει αποσταλεί στον Γενικό  Εισαγγελέα για τις περαιτέρω δικές του ενέργειες.

«Μαζί με την Νομική Υπηρεσία εξετάζουμε το ενδεχόμενο κατάθεσης έφεσης επί της πρόσφατης απόφασης για το εμπορικό σήμα του Ηνωμένου Βασιλείου», σημείωσε.

Εξάλλου, σε κεκλεισμένων των θυρών, ο Υπουργός Εμπορίου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής για όλους τους νομικούς χειρισμούς σε σχέση με τον Φάκελο του χαλουμιού.

Σε δηλώσεις του μετά την πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής,  ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι ενημέρωσαν την Επιτροπή για τα πρόσφατα γεγονότα της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Όπως εξήγησα και στην Επιτροπή, πρόκειται για ένα σοβαρό λάθος του Υπουργείου μου, όπου έπρεπε πολύ απλά να προωθηθούν κάποιες επιστολές στη Νομική Υπηρεσία για νομικό χειρισμό του θέματος, αλλά παρόλες τις οδηγίες αυτό δεν έγινε. Έχει γίνει ήδη η πειθαρχική έρευνα, η οποία έχει αποσταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για τις περαιτέρω δικές του ενέργειες», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εμπορίου είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε την Επιτροπή σε ποιες διορθωτικές κινήσεις έχουν προχωρήσει, «ούτως ώστε να αποφύγουμε επανάληψη ενός τέτοιου γεγονότος και αυτές αφορούν την αναδιάρθρωση του Υπουργείου, η οποία, όμως, περιλαμβάνει και την μεταφορά του χειρισμού των εμπορικών σημάτων για το χαλούμι σε ειδική μονάδα, η οποία θα είναι απευθείας υπό την εποπτεία του Γενικού Διευθυντή», όπως ανέφερε.

Η μονάδα αυτή, συνέχισε, θα ασχολείται αποκλειστικά με τα εμπορικά σήματα για το χαλούμι.

Ανέφερε, επίσης, ότι ζήτησε από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής να επισπεύσει την υλοποίηση ενός Συστήματος Διαχείρισης Εγγράφων στο Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο είναι σε εξέλιξη στην υπόλοιπη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά προγραμματισμένο για το Υπουργείο Εμπορίου για μετά το 2020.

«Έτσι, ζήτησα αυτό το πράγμα να επισπευσθεί για να βελτιώσουμε και τις διαδικασίες, οι οποίες αφορούν στην διαχείριση εγγράφων. Επίσης, επειδή το θέμα που αφορά το χαλούμι είναι πολύ μεγάλο και αφορά και το φάκελο και άλλες δράσεις, έχω μιλήσει και με το συνάδελφο, Υπουργό Γεωργίας και έχουμε πει ότι θα πρέπει να συγκαλέσουμε σύντομα σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους για να ξανά δούμε το θέμα», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής «για τις επιπτώσεις αυτού του λάθους» που έχει γίνει στο Υπουργείο του.

«Και επειδή έχω ακούσει και διαβάσει πολλά τις τελευταίες ημέρες, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Πρώτον, δεν χάσαμε το χαλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο και ούτε το κέρδισε κάποιος άλλος το εμπορικό σήμα. Ούτε θα σταματήσουν οι εξαγωγές. Το τι χάσαμε είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο μας βοηθούσε να υπεραμυνθούμε του εμπορικού σήματος. Μαζί με τη Νομική Υπηρεσία εξετάζουμε το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης επί της πρόσφατης απόφασης για το εμπορικό σήμα του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε.

Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, συνέχισε ο Υπουργός Εμπορίου, «προστατεύεται από το εμπορικό μας σήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οπόταν υπάρχει προστασία αυτή την στιγμή, παρόλο, επαναλαμβάνω, της απώλειας ενός σημαντικού εργαλείου».

«Αλλά, επίσης, σύμφωνα με τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προνοείται με βάση το άρθρο 54 ότι όλα τα εμπορικά κοινοτικά σήματα θα μεταφερθούν και θα γίνουν σήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό, βεβαίως, το λέω, χωρίς, επαναλαμβάνω να υποβαθμίζω τη σοβαρότητα του λάθους που έχει», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται για την απώλεια του εμπορικού σήματος, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι το όλο θέμα δημιουργήθηκε από μια απλή, κοινή γραφειοκρατική διαδικασία του Υπουργείου, η οποία δεν λειτούργησε .

«Το γιατί δεν λειτούργησε ορθά αυτή η διαδικασία, επαναλαμβάνω περιέχεται στο πόρισμα της έκθεσης της πειθαρχικής, η οποία είναι ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. Αλλά σίγουρα έχω την ευθύνη να βεβαιωθώ ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό που έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όπως έχω, επίσης, την ευθύνη σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία να προσπαθήσουμε να επανορθώσουμε αυτό που έχει γίνει», πρόσθεσε.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, είπε ότι είναι  έτοιμος να παρέμβει αν του ζητηθεί «αν όλοι συμφωνούν και αν έχουν όλοι τον ίδιο στόχο».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Άντρέας Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι ο στόχος κατοχύρωσης του χαλουμιού, από μεγάλη προσδοκία, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μεγάλο εφιάλτη και είναι φανερό ότι για τούτο υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες.

«Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης είναι αυτοί που έφεραν τα πράγματα σε αυτό το τραγικό σημείο. Να απωλέσουμε, δηλαδή, το εμπορικό σήμα στην Βρετανία, να κινδυνεύουμε να χάσουμε το σήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμη και στην Κύπρο κινδυνεύουμε να χάσουμε το σήμα, ενώ η πορεία της διαδικασίας για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν ονομασίας προέλευσης βρίσκεται σε απόλυτη στασιμότητα, εγκλωβισμένη στο γραφείο του Γιούνκερ, εξαιτίας και των κυβερνητικών χειρισμών και της πολιτικής διασύνδεσης που έχει γίνει αναφορικά με την πορεία του φακέλου», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση επιβάλλεται να βγει από την αδράνεια των προηγούμενων χρόνων και να ενεργοποιηθεί, ώστε να απεγκλωβιστεί η διαδικασία πριν να είναι πάρα πολύ αργά και να κλαίμε επί ερειπίων.

Διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι υπάρχουν διαδικασίες δικαστικές κατά του εμπορικού σήματος και στην Κύπρο.