H Βουλγαρία απειλεί με βέτο την ένταξη της πΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ λόγω «μακεδονικής γλώσσας»

Τόνισε ότι είναι «πρόκληση» τυχόν αίτημα του Ζάεφ να διδάσκεται ως επίσημη ξένη γλώσσα στη Βουλγαρία, αυτή η «εντελώς παρόμοια βουλγαρική διάλεκτος»

 

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απειλεί με βέτο την ένταξη της πΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ περί1083558 «μακεδονικής γλώσσας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, με αφορμή το θέμα της γλώσσας, τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα της Ε.Ε..

«Ο κ. Ζάεφ δεν μπορεί να καταχράται το θέμα με τη μακεδονική γλώσσα. Μπορεί να του κοστίσει την ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.», ανέφερε σε μήνυμά του στο Facebook, ο Βούλγαρος υπουργός, τονίζοντας ότι «συμβιβασμοί με την ιστορία της Βουλγαρίας δεν είναι επιτρεπτοί».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» και «πρόκληση» τυχόν αίτημα του Ζάεφ να διδάσκεται ως επίσημη ξένη γλώσσα στη Βουλγαρία, αυτή η «εντελώς παρόμοια βουλγαρική διάλεκτος».

Αναφερθείς και σε κοινή επιτροπή Βουλγαρίας — πΓΔΜ, για το έργο της οποίας αφήνει αιχμές κατά των Σκοπίων, ο κ. Καρακατσάνοφ τονίζει: «Δε θα δεχθώ ανθρώπους με ασαφείς απόψεις […] να παρεισφρήσουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εις βάρος της Βουλγαρίας και της ιστορικής δικαιοσύνης, ακόμη λιγότερο την καθιέρωση της ‘μακεδονικής’ γλώσσας».