Ποιά είναι η νέα Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας

Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η νέα Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του κρατιδίου Ζάαρλαντ που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα.2564977

Η ίδια η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ορίσει τον διάδοχό της, ωστόσο η Κραμπ-Καρενμπάουερ, μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας του κόμματος, θεωρούνταν εξ αρχής η εκλεκτή της, καθώς υπήρξε προσωπική της επιλογή για το υπ’αριθμόν 2 αξίωμα στην ιεραρχία του κόμματος τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η «μίνι – Μέρκελ», όπως την αποκαλεί συχνά ο γερμανικός Τύπος λόγω του πολιτικού της στιλ, εξελέγη με ποσοστό 99% από το κόμμα της, το οποίο αναγνωρίζει τόσο την επιτυχία της να εκλεγεί Πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ όσο και την σοβαρή, πραγματιστική και αντικειμενική προσέγγισή της.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 η ΑΚΚ, όπως την αποκαλούν οι δημοσιογράφοι, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ακόμη και από το κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν έπειτα από τροχαίο ατύχημα.

Παρότι επελέγη από την Καγκελάριο, η 56χρονη, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, δεν θεωρεί απαραίτητο να ταυτίζεται μαζί της και σε ό,τι αφορά τις απόψεις της.

Για την προσωπική της ζωή λίγα είναι γνωστά. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της νοικοκυρά. Είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και έχει 3 παιδιά. Από τότε που άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το σπίτι και τα παιδιά τα ανέλαβε ο σύζυγός της.

Σπούδασε στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκεν Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990). Επίσης είναι φαν της χαρντ-ροκ μπάντας AC/DC, ήταν διάσημη στο κρατίδιό της μεταξύ άλλων και επειδή κάθε χρόνο στο Καρναβάλι εμφανιζόταν ως «Γκρέτελ», η καθαρίστρια του Κοινοβουλίου και έδινε συνεντεύξεις υποδυόμενη τον συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Ως Πρωθυπουργός διοργάνωνε συχνά τον «πρωινό καφέ με την Ανεγκρέτ», στον οποίο οι πολίτες μπορούσαν να συζητήσουν μαζί της τα προβλήματά τους.

Ακόμη και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της απόψεις, η Γενική Γραμματέας του CDU δεν ήταν πάντα στην γραμμή της κυρίας Μέρκελ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει λάβει αποστάσεις από την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» της Καγκελαρίου στο μεταναστευτικό, ενώ έχει ταχθεί υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου νεαρών μεταναστών οι οποίοι ζητούν άσυλο και ισχυρίζονται ότι είναι κάτω των 18 ετών.

Είναι ωστόσο πιστή στις αρχές του πολιτικού κέντρου, όπως και η Άνγκελα Μέρκελ και διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να μετακινηθεί προς τα δεξιά προκειμένου να αντιμετωπίσει την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Η πορεία της στην πολιτική

Από το 1999 έως το 2018 ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζααρμπρίκεν, από το 2000 έως το 2011 διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από το 2011 δύο φορές πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου.

Τον Φεβρουάριο του 2018, εξελέγη Γενική Γραμματέας του κόμματός της κατόπιν προτάσεως της καγκελαρίου Μερκελ με το συντριπτικό ποσοστό 98,87%.

Σήμερα εξελέγη Πρόεδρος του CDU με ψήφους 517 έναντι 482 του αντιπάλου της Φρίντριχ Μερτς.

Έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ήδη από τα μαθητικά της χρόνια (1981).

Στα social media δεν ανεβάζει θέματα ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο αθλητισμός, ο χορός και η μουσική. Ιδίως όμως διαβάζει πoλύ.