«Δεν υπάρχει καμιά σκέψη στρατιωτικοποίησης της Κύπρου», δήλωσε ο Τσίπρας στη Μόσχα

 


Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησηςimagew-5.aspx της Κύπρου, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνοντας πως μίλησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη (για στρατιωτικοποίηση), την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες  επικοινωνίες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

Η Ελλάδα είναι αξιόπιστη σύμμαχος ΝΑΤΟ και ΕΕ, και σταθερή συνεργάτης Ρωσίας

Απαντώντας σε ερώτηση αν η βελτίωση 2564804 imagew-4.aspxτων ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις, ανέφερε ότι τ α 3,5 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο “γέφυρας” ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες, προσέθεσε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας.

Στο ερώτημα Ρωσίδας δημοσιογράφου για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά”.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια παρομοίωση, λέγοντας ότι μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καλοκαίρι.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος Πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών, φράση που αποδεικνύεται -συνέχισε- από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.

Από την άλλη όμως, σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όταν βλέπουμε μεμονωμένα γεγονότα -δηλώνοντας συγχρόνως βέβαιος ότι ήταν πράγματι μεμονωμένα τα περιστατικά αυτά- που μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα και ταυτόχρονα να κοιτάμε μπροστά.

Εν κατακλείδι, κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει, είπε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων, ώστε να εμβαθύνουμε στην εταιρική συνεργασία.