Πύρ ομαδόν για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη Βρετανία

«Θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις», λέει τώρα ο Υπ. Εμπορίου

 


«Θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις για αποφυγή επανάληψης imagew-2.aspxτέτοιων λαθών», δ΄λωσε  ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης,  σε σχέση με την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το όλο περιστατικό έχει δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά τις ελλείψεις στις διαδικασίες του Υπουργείου και η δεύτερη αφορά τη γενικότερη επίθεση κατά του χαλλουμιού, η οποία έχει ως στόχο την απόσυρση του φακέλου της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

«Σίγουρα νοιώθω απογοήτευση αλλά είμαι και αποφασισμένος να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα να μην ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό στο μέλλον», δήλωσε, σημειώνοντας ότι το όλο θέμα αποκάλυψε «σοβαρές ελλείψεις και αδράνεια» εκ μέρους του αρμοδίου τμήματος του Υπουργείου.

Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, λήφθηκαν ήδη μέτρα για βελτίωση των διαδικασιών παρακολούθησης των υποθέσεων.

Τόνισε, επίσης, ότι «ανεξάρτητος λειτουργός διεξήγαγε πειθαρχική έρευνα, η οποία έχει ολοκληρωθεί και τα πορίσματά της στάληκαν στον Γενικό Εισαγγελέα”.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως γίνεται μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ομάδα που χειρίζεται τον φάκελο του χαλλουμιού.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το Υπουργείο διερευνά θέμα διαρροής της απόφασης του βρετανικού Δικαστηρίου, ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι “αυτό δεν ευσταθεί αφού η εν λόγω απόφαση ήταν αναρτημένη σε βρετανική ιστοσελίδα από την περασμένη εβδομάδα”.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η δεύτερη πτυχή είναι οι επιθέσεις που δέχεται εκ των έσω η υπόθεση χαλλούμι και η μεγάλη διαμάχη που γίνεται για το ΠΟΠ, τις ποσοστώσεις, τα διατάγματα και τα εμπορικά σήματα.

«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτό το ζήτημα», είπε, χαιρετίζοντας τη χθεσινή έκκληση του Συνδέσμου Τυροκόμων να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι για να αποφασίσουν για το κοινό καλό.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως οι κυπριακές αρχές καταχώρησαν ήδη αίτηση για επανεγγραφή του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΚΑ


Η Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) καλεί την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο κεφάλαιο χαλλούμι γνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή του στην οικονομία του τόπου, με στόχο την  κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται στον φάκελο που έχει υποβληθεί στην ΕΕ εδώ και αρκετά χρόνια και αναφέρει ότι εν μέρει ευθύνη έχει και η κυβέρνηση.

Η ΕΚΑ αναφέρει ότι το καλοκαίρι του 2015 κατά την επίσκεψη του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο, ανακοινώθηκε από αυτόν και τους Προέδρους Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, ότι κατέληξαν σε συμφωνία με βάση την οποία, η εξουσία που είχε η αρμόδια αρχή (Υπουργός Γεωργίας της Κ.Δ.) για το ορισμό εκείνης της υπηρεσίας που θα έλεγχε την ονομασία ΠΟΠ, εκχωρήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού κανονισμού (ΠΟΠ).

«Δηλαδή στην ουσία η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πολιτικοποίηση της εγγραφής του χαλλουμιού ως ΠΟΠ και ξέφυγε ουσιαστικά από τη βάση των προνοιών του Ευρωπαϊκού κανονισμού, για την εγγραφή ενός προϊόντος ως ΠΟΠ», αναφέρεται.

Αποδείχτηκε, προστίθεται, ότι ήταν μια λανθασμένη πολιτική ενέργεια, κόντρα στον κανονισμό της ίδιας της Ε.Ε. αφού οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι τελεσίδικοι προς εφαρμογή για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η ΕΚΑ ζητά να  επισπευσθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες με συγκεκριμένα άμεσα χρονοδιαγράμματα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ.

Ζητά επίσης να γίνουν επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους, αγελαδοτρόφους, αιγοπροβατοτρόφους και τυροκόμους ούτως ώστε οι όποιες διαφορές υπάρχουν και πιθανές τροποποιήσεις στο φάκελο που κατατέθηκε, να γίνουν μετά την εγγραφή του ως ΠΟΠ, εφόσον το επιτρέπει ο πιο πάνω κανονισμός.

Ακόμα, ζητά να γίνουν επαφές και με την τ/κ  κοινότητα για να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια υπάρχουν, γιατί το χαλλούμι ανήκει  σε όλους τους Κύπριους.

Η ΕΚΑ αναφέρει επίσης ότι  για ένα προϊόν του οποίου οι εξαγωγές έφτασαν τα €200.000.000 και κατέχει σημαντικό ποσοστό στην εγχώρια αγορά, θα έπρεπε μέχρι τώρα να υπήρχε ξεχωριστή υπηρεσία, Τμήμα για το χαλλούμι. Εισηγείται όπως δημιουργηθεί άμεσα αυτή η υπηρεσία και στελεχωθεί από ειδικούς και εμπειρογνώμονες

«Δυστυχώς παρά τα επανειλημμένα διαβήματα και διαμαρτυρίες που έχουμε προβεί προς την κυβέρνηση, φαίνεται ότι οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να ελέγξουν την υπόθεση της χρήσης γαλακτόσκονης στην Παρασκευή χαλλουμιού, γι΄ αυτό εισηγούμαστε προς την Κυβέρνηση και στην Βουλή να καταθέσουν νομοσχέδιο για επιβολή προστίμου στους παρανομούντες στο €1.000.000 για να είναι αποτρεπτικό», αναφέρεται.

Αναφέρει τέλος ότι η υπόθεση στην Αγγλία είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή και συνάμα καταδεικνύει ότι πρέπει άμεσα να γίνουν τα πιο πάνω.

Ο Παναγροτικός 

Ο Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου καταδικάζει “την αδράνεια που έδειξε το Υπουργείο Εμπορίου σε σχέση με το θέμα του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού”, ενώ διερωτάται «εάν υπάρχει οποιαδήποτε υπόσκαψη και δολιοφθορά πίσω από την καθυστέρηση αυτή».

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου ζητά άμεση εξέταση και διερεύνηση του θέματος από το αρμόδιο Υπουργείο, καταχώρησης έφεσης εναντίον της απόφασης του Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία των όσων ευθύνονται και την απομάκρυνση τους, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Το ΑΚΕΛ

Σε ραπτή σήλωση του ο Βουλευτής του  ΑΚΕΛ Άντρου Καυκαλιά, και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας για το χαλούμι, αφού αναφέρει  ότι «οι   ευθύνες είναι πρωτίστως πολιτικές», προσθέτει:
«Η ευθύνη για τη διαχείριση της υπόθεσης του φάκελου για το χαλούμι ανήκει στην Κυβέρνηση και είναι οι χειρισμοί της που κρίνονται. Οι χειρισμοί κρίνονται από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Η έντονη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να μετατοπίσει την ευθύνη και να την αποδώσει αποκλειστικά σε ανεπάρκεια, προχειρότητα και κακούς χειρισμούς των λειτουργών, δεν πείθει. Αντιθέτως προκαλεί.
Η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου Υπουργού, δήλωνε το 2016 και επαναλάμβανε το 2017 ότι η αίτηση κατοχύρωσης του χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και επίκειται η έγκριση της.
Ενώ η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει ένα από πιο σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα της, η κυβέρνηση κάνει επικίνδυνα παιχνίδια, κρυβόμενη πίσω από ευθύνες υπηρεσιακών. Αυτό είναι ακόμα ένα δείγμα της επικίνδυνης ανευθυνότητας και έλλειψης σοβαρότητας που η κυβέρνηση επιδεικνύει σε πάρα πολύ σοβαρά θέματα όπως το συγκεκριμένο
H κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από ευθύνες υπηρεσιακών. Πως από το τελικό στάδιο και την επικείμενη έγκριση της αίτησης, φτάσαμε στην απόλυτη στασιμότητα και απώλεια του Εμπορικού Σήματος;
Πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει την κατάσταση παίρνοντας μέτρα και αναλαμβάνοντας δράση. Να αφήσει το παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών, την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και να πράξει αυτό που πρέπει ώστε να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία.
Ο φάκελος χαλούμι είναι σοβαρή υπόθεση με τεράστια αξία και συμβολή στην οικονομία του τόπου και απαιτούνται σοβαροί χειρισμοί. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια δεν απαλλάσσουν την Κύπρο από τη μεγάλη ζημία που κινδυνεύει να πάθει –αν δεν έχει ήδη πάθει- στο συγκεκριμένο ζήτημα.»

Οι Οικολογοι

Επιβάλλονται άμεσες ενέργειες για την υπόθεση του χαλουμιού  και να αποδοθούν ευθύνες – Οι Οικολόγοι ενέγραψαν το θέμα στη Βουλή

Για  κυβερνητική προχειρότητα που άφησε εκτεθειμένη την Κύπρο στο θέμα της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που απαιτεί άμεσες αντιδράσεις, έρευνα, απόδοση ευθυνών αλλά και σχέδιο για επίλυση του προβλήματος», κάνει λόγο το Κίνημα των Οικολόγων  και σημειώνει:.

«Οι προχειρότητες και οι λάθος χειρισμοί  του Υπουργείου Εμπορίου, οι οποίες οδήγησαν στην απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού, μπορεί και να μην είναι απλά ένα τυχαίο λάθος. Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν πιθανό και το σενάριο τα λάθη να ήταν υποβολιμαία και σχεδιασμένα να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δια του Προέδρου του και Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, απέστειλε αίτημα όπως συνέλθει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών Και Επιτρόπου Διοικήσεως, προκειμένου να ερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την μεγάλη αποτυχία και να συζητήσει την υπεράσπιση του εμπορικού σήματος για το χαλούμι στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι τοποθετήσεις του Υπουργείου Εμπορίου πραγματικά δεν μπορούν να μας πείσουν. Αυτό που κάνουν είναι να μας κάνουν ακόμα πιο καχύποπτους  για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στους λανθασμένους χειρισμούς και την κωλυσιεργία.

Η προχειρότητα των λειτουργών του  Υπουργείου αλλά ίσως και του αρμόδιου Υπουργού μας βάζουν σε νέους  μπελάδες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι δεν υπάρχει χρόνος προς σπατάλη και πως πρέπει αυτεπάγγελτα πλέον, ο καθένας εκ της θέσεως του να δράσει, προκειμένου να διορθωθεί η στρέβλωση.

Εφόσον γίνει αυτό, απαιτείται να αποδοθούν ευθύνες για όσους έπαιξαν ρόλο σε αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά των συμφερόντων της Κύπρου και να αναλάβουν τις όποιες συνέπειες των πράξεων και παραλείψεων τους.»