Κίνδυνο παραμονής της Βρετανίας στο backstop «επ’ αόριστον» εκτιμά ο Γ.Εισαγγελέας της χώρας

 

Την προειδοποίηση ότι η Βρετανία  θα μπορούσε να παραμείνει «επ’ αόριστον» σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ εφόσον ενεργοποιηθεί το λεγόμενο backstop, δηλαδή imagew-5.aspxη έσχατη λύση για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία μετά από το Brexit, περιλαμβάνει η ολοκληρωμένη νομική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα για τη συμφωνία του Brexit.

Το νομικό πόρισμα του Τζέφρι Κοξ δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αυτούσιο, μετά από τη χθεσινή ψήφο των βουλευτών υπέρ του να κριθεί η κυβέρνηση ότι καταφρονεί το κοινοβούλιο αγνοώντας προηγούμενη ψήφο υπέρ της δημοσιοποίησης ολόκληρης της γνωμοδότησης. Ήταν η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Βρετανίας  που η κυβέρνηση κρίθηκε ένοχη καταφρόνησης του νομοθετικού σώματος.

Ο κ. Κοξ σημειώνει ότι η χώρα απειλείται από ένα «τέλμα» και από «παρατεταμένους γύρους διαπραγματεύσεων» με την ΕΕ, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί νομίμως να απαλλαγεί από τους όρους του backstop χωρίς τη συναίνεση της ΕΕ.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τώρα την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να αποκρύψει την προειδοποίηση του Γενικού Εισαγγελέα, σε μία προσπάθεια να μη χάσει τη στήριξη περισσότερων βουλευτών ενόψει της ψηφοφορίας της Τρίτης επί της συμφωνίας του Brexit.

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι η περίληψη της νομικής γνωμοδότησης που παρουσιάστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα στη Βουλή των Κοινοτήτων αποτελεί αντιπροσωπευτικό και ειλικρινές δείγμα του συνολικού πορίσματός του.

Το backstop αποτελεί το βασικό λόγο εναντίωσης της αντιπολίτευσης και κυρίως κυβερνητικών Συντηρητικών βουλευτών στη συμφωνία του Brexit.

Η συμφωνία συζητείται για δεύτερη ημέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, με το κλίμα να είναι ξεκάθαρα αρνητικό για την κυβέρνηση.

Έπονται τρεις ακόμα οκτάωρες συζητήσεις στην ολομέλεια αύριο Πέμπτη, τη Δευτέρα και την Τρίτη, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου.