Πούτιν: «Είμαστε ενάντια στη διάλυση της INF αλλά αν συμβεί θα απαντήσουμε ανάλογα»

Ο ι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα φύγουν από την Συνθήκη για τα πυρηνικά μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (INF) εντος 60 ημερών  εκτός αν η Ρωσία συμμορφωθεί πλήρως μα τη συμφωνία. Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται σταθερά οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας.1491495

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν  δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την συνθήκη INF  πολύ πριν την επίσημη ανακοίνωση και χρησιμοποίησαν υποτιθέμενες παραβιάσεις από την Ρωσία ως πρόσχημα.

Πρόσθεσε ότι αν η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι πρέπει να έχει τέτοιου είδους όπλα, η Μόσχα θα ακολουθήσει το παράδειγμα.

«Η απόφαση είχε ληφθεί πριν πολύ καιρό, σιωπηλά, πίστευαν ότι δεν θα το παρατηρήσουμε, αλλά η ανάπτυξη τέτοιου είδους πυραύλων βρίσκεται ήδη στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Αλλά μόνο μετά από αυτό ανακοίνωσαν ότι φεύγουν. Επόμενο βήμα ήταν να αρχίσουν να σκέφτονται ποιον να αναμίξουν κατηγορώντας τον για την απόφασή τους. Λοιπόν, το να λέει κανείς «η Ρωσία φταίει» είναι το πιο εύκολο και συνηθισμένο πράγμα για κάποιον κοινό άνθρωπο στη Δύση. Αυτό δεν είναι αλήθεια, είμαστε ενάντια στην καταστροφή της συνθήκης, αλλά αν συμβεί θα απαντήσουμε ανάλογα» τόνισε.

Ο πρόεδρος συμφώνησε ότι πολλές άλλες χώρες ακόμα αναπτύσσουν πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν περιοριστεί λόγω της συμφωνίας.

«Τώρα οι αμερικανοί εταίροι μας προφανώς πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει τόσο πολύ που οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να έχουν τέτοια όπλα. Ποια είναι η απάντησή μας; Είναι απλό: Θα τους αναπτύξουμε κι εμείς», ανέφερε.

Επίσης υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είχαν επίσης εγκαταλείψει μονομερώς την Συνθήκη Αντιβαλλιστικών Πυραύλων το 2002 που ήταν μία από τις συμφωνίες — κλειδιά για τη διεθνή ασφάλεια.

«Παρόλα αυτά δεν ντράπηκαν να βγουν και να το ανακοινώσουν, παρεμπιπτόντως, χωρίς καμία αναφορά σε τίποτα, απλά έφυγαν. Στην πραγματικότητα, το ίδιο συμβαίνει και τώρα, αλλά σκέφτονται ποιον να κατηγορήσουν γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου πρόκειται για απερίσκεπτο βήμα» ανέφερε.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα φύγει από την συνθήκη INF μέσα σε 60 ημέρες εκτός αν η Ρωσία συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία.

Από την πλευρά της η Ρωσία, αρνείται σταθερά οποιαδήποτε παραβίαση της συνθήκης, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά ότι η Μόσχα τηρεί τις διατάξεις της συνθήκης.

Γιατί ο Πούτιν αγνοεί τις προσπάθειες του Ποροσένκο για τηλεφωνική συνομιλία

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο λέγοντας ότι δεν απαντά στις προσπάθειές του για τηλεφωνική συνομιλία γιατί δεν θέλει να συμμετάσχει στην προεκλογική του εκστρατεία.

Τον κατηγόρησε, στον απόηχο του συμβάντος στο στενό του Κερτς, ότι δημιουργεί εντέχνως κρίσεις και μετατοπίζει την ευθύνη στη Ρωσία.