Προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες με πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας

imagew-2.aspx

Αυτοκίνητα σταθμευμένα σε υπόγεια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου που ανέβασε το επίπεδο επικινδυνότητας σε πορτοκαλί.

Η προειδοποίηση ισχύει από τις 4 το απόγευμα σήμερα Τρίτη μέχρι τις 11 το πρωί της Τετάρτης.

Προβλέπεται ότι ισχυρές καταιγίδες, συνοδευόμενες πιθανώς από χαλάζι, αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή της Κύπρου, ενώ τοπικά η ποσότητα βροχής δυνατό να ξεπεράσει τα 70 χιλιοστόμετρα σε διάρκεια έξι ωρών.

 

Πολλές οι ζημιές στη Λευκωσία


Ο Δήμος Λευκωσίας, ενόψει του γεγονότος ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και απόψε, καλεί όλους τους δημότες της πρωτεύουσας να συνδράμουν τις προσπάθειες του δήμου, μεριμνώντας για τον καθαρισμό των στομίων των οχετών που βρίσκονται έξω από τα υποστατικά τους, ή καλώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες στο τηλέφωνο 97877154 για αναφορά οποιωνδήποτε προβλημάτων.imagew.aspx

Ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας αναφέρει ότι «τα έντονα καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν σήμερα τα ξημερώματα, δημιούργησαν αρκετά προβλήματα και ζημιές σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας ενώ πέραν των 70 εργατών, βρίσκονται επί ποδός σε διάφορα σημεία της πόλης, με έμφαση στις ιδιαίτερα προβληματικές περιοχές».

Συγκεκριμένα, «πλημμύρισαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές η αίθουσα Μελίνα Μερκούρη και η Πύλη Αμμοχώστου και ως εκ τούτου ο  Δήμος Λευκωσίας  ενημέρωσε αμέσως με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ύστερα από συνεννόηση οι δύο χώροι θα παραμείνουν κλειστοί για καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών».

Επίσης, «υπερχείλισε ο ποταμός Κατέβα δημιουργώντας προβλήματα σε περιοχές δυτικά του ποταμού, πλημμύρισε η Λεωφόρος Αμμοχώστου μεταξύ Λεωφόρων Αγλαντζιάς και Αγίου Ιλαρίωνος παρά τον κυκλικό κόμβο ΣΟΠΑΖ ενώ υπερχείλισε και ο κεντρικός αγωγός Λευκωσίας (οχετός Παλλουριώτισσας) δημιουργώντας προβλήματα στη Διγενή Ακρίτα και γύρω οδούς».

Πλημμύρισε και η περιοχή της Ονασαγόρου και Φανερωμένης.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Λευκωσίας, γενικότερα στην πρωτεύουσα,  imagew-3.aspx«λόγω της πολύ έντονης και συνεχόμενης βροχόπτωσης σε συνδυασμό με χαλαζόπτωση και ανέμους, φύλλα έφραξαν τα στόμια των οχετών με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σημαντικά η ομαλή απορροή των ομβρίων υδάτων».

Ο Δήμος Λευκωσίας εκφράζει «για μια ακόμα φορά την έντονη δυσαρέσκεια του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην αναβάθμιση του κεντρικού αγωγού Λευκωσίας και την ολοκλήρωση των έργων στην Λεωφόρο Αμμοχώστου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους» και σημειώνει ότι «αν αυτά τα έργα είχαν υλοποιηθεί, όπως κατ’ επανάληψη ζητούσε ο δήμος, οι ζημιές θα ήταν πολύ λιγότερες».

Επίσης, «τα προβλήματα θα ήταν πολύ σοβαρότερα εάν ο Δήμος Λευκωσίας δεν είχε υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια αντιπλημμυρικά έργα αξίας πέραν των 25 εκατομμυρίων ευρώ σε γειτονιές της πόλης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Βοήθεια  στους πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Μεγάλες ζημιές προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τα ξημερώματα και τη Λεμεσό. Στο Ζακάκι λόγω των ισχυρών ανέμων αναποδογυρίστηκε κοντέινερ, ενώ σε άλλες περιοχές πλημμύρισαν δρόμοι και υποστατικά, σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, μεταλλικές κατασκευές και ηλιακοί θερμοσίφωνες υφαρπάγησαν, ενώ σημειώθηκαν και πτώσεις δέντρων σε δρόμους.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν κυρίως το Ζακάκι, την Παρεκκλησιά, το Τραχώνι, το Πεντάκωμο, το Πισσούρι, την Πάχνα και τη Λάνεια.

Στην Παρεκκλησιά υδροσίφωνας βγήκε στη στεριά με αποτέλεσμα να αρπάξει τις στέγες δύο σπιτιών στο ένα από τα οποία κοιμούνταν δύο ανήλικα παιδιά μαζι με τους γονείς τους. Επίσης προκάλεσε  ζημιές στους εξωτερικούς χώρους παραθαλάσσιων κατοικιών στην περιοχή Ζακακίου , ενώ στο κοιμητήριο Παρεκκλησιάς έπεσαν δέντρα και έσπασαν σταυροί από τους τάφους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι Υπηρεσίες των Επαρχιακών Διοικήσεων, όπως επίσης και συνεργεία της Πολιτικής Άμυνας βρίσκονται από νωρίς στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συνδράμοντας στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία και με άλλες κρατικές υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παρέχουν στήριξη και βοήθεια στους πληγέντες.

Παράλληλα, έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται διευθετήσεις προκειμένου να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία σε ξενοδοχεία, σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι αδύνατο λόγω πλημμυρών να παραμείνουν στις κατοικίες τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών από συνεργεία των επαρχιακών διοικήσεων, για παροχή οικονομικής ή άλλης βοήθειας που θα αποφασισθεί, καταλήγει το Υπουργείο.