ΗΠΑ κι ΝΑΤΟ συντονιζονται για να αντιδράσουν για το περιστατικό στο Κερτς

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους για να αντιδράσουν ενιαία σχετικά με 1468596το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα.

«Τις τελευταίες ημέρες συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους ευρωπαίους συμμάχους μας, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ και αυτή τη στιγμή επικεντρώνουμε στη διαμόρφωση μιας συμμαχικής και ευρείας απάντησης, κατάλληλης του μεγέθους του περιστατικού στο Κερτς», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το περιστατικό έχει ανθρωπιστική και διεθνή νομική διάσταση και απαιτείται να απαντηθεί ηγετικά από τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Στις 25 Νοεμβρίου, πλοία του ουκρανικού Ναυτικού διέσχισαν παράνομα τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα, πλέοντας προς το στενό του Κερτς, είσοδο στη Θάλασσα του Αζόφ. Τα πλοία κατασχέθηκαν από τη Ρωσία καθώς δεν απάντησαν στο νόμιμο αίτημα να σταματήσουν. Η ουκρανική κυβέρνηση κήρυξε στρατιωτικό νόμο διάρκειας 30 ημερών σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία όπως και στα παραθαλάσσια της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντμίρ Πούτιν τόνισε ότι το περιστατικό συνιστά πρόκληση σε παραβίαση των διεθνών νόμων και πως η Μόσχα έκανε ότι όφειλε να κάνει για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο Πούτιν συνέδεσε μάλιστα το περιστατικό με την επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ο Ποροσένκο μπορεί τελικά να μην περάσει ούτε στο δεύτερο γύρο των εκλογών και γι αυτό το λόγο προχώρησε σε αυτή την κίνηση.