Η Ελλάδα αναμένει από πΓΔΜ πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών

 

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη σημερινή ενημέρωση imagew.aspxτων διπλωματικών συντακτών.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ φέρεται να αναφέρθηκε, σε ομιλία του στη Βουλή της γείτονος, σε πιθανή διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα», ο κ. Κατρούγκαλος επιφυλάχθηκε έως ότου επιβεβαιωθούν τα ακριβή λεγόμενα του κ. Ζάεφ, τα οποία, όπως είπε, μεταδίδονται από λίγα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

«Όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, διαμηνύοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εμπεριέχει όλες τις απαραίτητες πρόνοιες για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, παραπέμποντας πιο συγκεκριμένα στο Άρθρο 4 της Συμφωνίας, το οποίο ορίζει ότι ούτε το υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ούτε οποιαδήποτε αναθεώρησή του μπορεί να αποτελέσει βάση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Ειδικότερα ως προς το ζήτημα της γλώσσας, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στο Άρθρο 7 της Συμφωνίας, όπου, όπως σημείωσε, υπάρχει ρητή καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας ως σλαβικής, ενώ αναφέρθηκε και στην τελευταία παράγραφο του συγκεκριμένου Άρθρου, όπου ορίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική γλώσσα.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα μέχρι στιγμής ψηφισθέντα σχέδια τροπολογιών στη Βουλή της πΓΔΜ, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, συνάδουν με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη, σημειώνοντας παράλληλα ότι αποτελεί υποχρέωση της πΓΔΜ ο σεβασμός της Συμφωνίας, στον οποίο η Ελλάδα «θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος».

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί με ανακοίνωσή της δριμεία κριτική τόσο στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ για τις δηλώσεις που του αποδίδονται περί «διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα», όσο και στην ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

«Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στη χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες», σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ καταλήγει ότι «εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του Πρωθυπουργού και Υπουργού των Εξωτερικών κ. Τσίπρα».