Μόσχα:Η Βρετανία επιδιώκει να επεκτείνει την στρατιωτική της παρουσία στην Ουκρανία

Την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της φέρεται να επιδιώκει η Βρετανία, ανέφερε η Ρωσική Πρεσβεία στο Λονδίνο, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σχετικά με την ύπαρξη μονάδων ψυχολογικού πολέμου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία.1533351

Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να επιδιώκει να επεκτείνει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ουκρανία, καθοδόν προς τις προεδρικές εκλογές στη χώρα το Μάρτιο, δήλωσε η Ρωσική Πρεσβεία στο Λονδίνο, σχολιάζοντας τις δημοσιεύσεις των ΜΜΕ σχετικά με τις μονάδες ψυχολογικού πολέμου της Βρετανίας  που φέρεται ότι σταθμεύουν στην Ουκρανία.

Την Κυριακή, το BBC News Russian (ρωσική έκδοση του BBC) ανέφερε ότι 1.200 στρατιώτες της 77ης Ταξιαρχίας του Βρετανικού Στρατού, μια άκρως μυστική μονάδα που ασχολείται με ηλεκτρονικό και ψυχολογικό πόλεμο, βρίσκονται σήμερα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, οι Βρετανοί στρατιώτες στην Ουκρανία έχουν τρεις κύριους τομείς δραστηριότητας: εκτελούν στρατιωτικές εργασίες στο Διαδίκτυο, ψυχολογικές και ενημερωτικές επιχειρήσεις.

«Νωρίτερα, είχαμε πληροφορίες πως το [Ηνωμένο Βασίλειο] αποστέλλει τους στρατιωτικούς του εμπειρογνώμονες με σκοπό την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων εναντίον αμάχων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

«Πλέον, αποκαλύπτεται, όπως αναφέρουν και πηγές του BBC, πως η στρατιωτική δραστηριότητα του Λονδίνου έχει ενταθεί, μέσω επιχειρήσεων ψυχολογικού και πληροφοριακού πολέμου. Όπως βλέπουμε, όλα συμβαίνουν καθώς βρισκόμαστε καθοδόν προς τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία», ανέφερε η πρεσβεία σε δήλωση της την Κυριακή.

Εάν οι πληροφορίες είναι σωστές, οι νέες αυτές μονάδες αποτελούν ένα «νέα ένδειξη μιας μεγάλης κλίμακας βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία», σημείωσε η πρεσβεία.

«Κάποτε, το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε το πραξικόπημα στο Κίεβο και την είσοδο στην εξουσία της λεγόμενης «κυβέρνησης των νικητών» κατά παράβαση του συντάγματος της χώρας. Τώρα παρακολουθούμε μια ειδική επιχείρηση, η κλίμακα και οι συνέπειες της οποίας δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί», πρόσθεσε η πρεσβεία.

Η 77η Ταξιαρχία του Βρετανικού Στρατού είναι μια στρατιωτική μονάδα, υπεύθυνη για τη χρήση «νόμιμων, μη στρατιωτικών μέσων» ως μέσο «επηρεασμού των αποφάσεων των εχθρικών δυνάμεων».