Την ώρα που κατέρρεε ο Συνεργατισμός οι διευθυντές αγόραζαν πολυτελή αυτοκίνητα

Του ζητήθηκε να ανακαλέσει αναφορές στην Επιτροπή για το Συνεργατισμό ανεφερε σήμερα ο Σταύρος Ιακώβου
 

 

Ο Εκτελών Χρέη Γενικού Διευθυντή ΚΕΔΙΠΕΣ Σταύρος Ιακώβου, ανέφερε ότι του ζητήθηκε γραπτώς να ανακαλέσει κάποιες αναφορές που είχε κάνει σε προηγούμενες καταθέσεις του στη Διερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό, κατά την σημερινή παρουσία του στην Επιτροπή.imagew.aspx

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Αρέστη, κατά πόσο κάποιοι ενοχλήθηκαν από όσα είπε ενώπιον της Επιτροπής και έλαβαν μέτρα εναντίον του, ο κ. Ιακώβου, ανέφερε ότι δεν έλαβαν μέτρα, απλώς τον ενημέρωσαν γραπτώς ότι κάποιες αναφορές στις οποίες προέβη δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και θα έπρεπε να ανακαλέσει. Όπως είπε, ο ίδιος απάντησε μέσω δικηγόρου ότι δεν προτίθεται να ανακαλέσει και θεωρεί ότι το θέμα έληξε.

Ο κ. Ιακώβου, πρώην Επικεφαλής της Ανώτερης Διεύθυνσης Λειτουργικών & Διοικητικών Εργασιών  της ΣΚΤ, οποίος κατέθεσε για τρίτη φορά στην Επιτροπή, ρωτήθηκε κατά πόσο απορρίφθηκαν αιτήματα του πρώην Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλα Χατζηγιάννη για χρήση της υπηρεσιακής του κάρτας, και ανέφερε ότι δεν έχουν πληρωθεί 5 χρεώσεις τις οποίες επωμίστηκε προσωπικά ο κ. Χατζηγιάννης, καταβάλλοντας το ποσό μετά το κλείσιμο της τράπεζας.

Ρωτήθηκε επίσης για τον τρόπο διορισμού τη Πάολας Τουμαζή και είπε ότι η συγκεκριμένη συμμετείχε σε συνέντευξη ως υποψήφια για τη θέση της Επικεφαλής της μονάδας Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), για την οποία η Επιτροπεία αποφάσισε να προσλάβει άλλον υποψήφιο, ωστόσο προσέφερε στην κ. Τουμαζή τη θέση της Προϊσταμένης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καθυστερήσεων. Στη συνέχεια η Επιτροπεία εξουσιοδότησε τον κ.  Χατζηγιάννη να διαπραγματευτεί τη μισθοδοσία και άλλους όρους για όλους όσοι είχαν επιλεγεί εκείνη την περίοδο.

Ερωτηθείς γιατί ασχολείτο η Επιτροπή Αμοιβών Διορισμών και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Επιτροπείας με διορισμούς και όχι η Γενική Διεύθυνση, είπε ότι η συγκεκριμένη περίοδος ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη και υπήρχε μεγάλη πίεση από τους επόπτες και έπρεπε οι διαδικασίες να επισπευσθούν. Είπε επίσης ότι ήταν υποστελεχωμένη η Διεύθυνση Προσωπικού.

Αγορά νέων αυτοκινήτων σε ανώτερα στελέχη μεταξύ 2017-2018

Στο θέμα της αγορά αυτοκινήτων για στελέχη και Ανώτερους Διευθυντές της ΣΚΤ ανέφερε ότι ήταν πολιτική της ΣΚΤ να παρέχει αυτοκίνητο για αποκλειστική χρήση στον ΓΔ, τον Πρόεδρο, Ανώτερους Διευθυντές Διευθύνσεων και άλλα στελέχη για την εκτέλεση των καθηκόντων τους παρά να τους δίνει οδοιπορικά.

Για το 2018, είπε, οι αγορές αφορούσαν τα αυτοκίνητα των περιφερειακών διευθυντών και ένα αυτοκίνητο για την επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης που πηγαινοερχόταν καθημερινά Λεμεσό.

Σε παρατήρηση ότι όλα τα αυτοκίνητα ήταν πάνω από 24-25 χιλιάδες ευρώ, είπε ότι οι αγορές καθορίζονταν βάσει συγκεκριμένης πολιτικής και είχαν γίνει με την έγκριση της Επιτροπείας.

Ερωτηθείς κατά πόσο προβληματιζόταν η τράπεζα για τα επιπλέον έξοδα σε μια εποχή που έπαιρνε προειδοποιήσεις από τους επόπτες, ανέφερε ότι υπήρχαν όντως προβληματισμοί για τα έξοδα.

Σημείωσε ότι υπήρξαν τότε νέοι δικαιούχοι για αυτοκίνητα, αφού με τη νέα δομή του οργανισμού έγιναν συγχωνεύσεις και τοποθετήθηκαν επικεφαλής στις επαρχίες και θεωρήθηκε σκόπιμο να τους παραχωρηθεί αυτό το ωφέλημα.

Ερωτηθείς για την αγορά αυτοκινήτου Jaguar το 2014 για τον κ. Χατζηγιάννη χωρίς προσφορές, ανέφερε ότι τότε δεν υπήρχε καμιά συγκεκριμένη διαδικασία και εγκριτικό κλιμάκιο που θα το υλοποιούσε. Συμφώνησε ότι η αγορά αυτοκινήτου αξίας 28.000 ευρώ είχε γίνει με απευθείας ανάθεση.

Για το αυτοκίνητο του κ. Κουρουνά είπε ότι αγοράστηκε το 2015 μέσα από διαδικασία προσφορών, ενώ για τον κ. Μάριο Κληρίδη είπε ότι το 2014 του αγοράστηκε το αυτοκίνητο που είχε στην Ελληνική Τράπεζα, αξίας €12.000 μετά από επιλογή του ιδίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής παρατήρησε επίσης ότι αγοράστηκε αυτοκίνητο το 2015 στον κ. Αντρέα Βύρα, του οποίου δεν άρεσε και ήθελε αυτόματο, ενώ ανέφερε στον κ. Ιακώβου ότι ο ίδιος πήρε το πιο ακριβό αυτοκίνητο αξίας €30.000 το 2017.

Συμφωνώντας με τις παρατηρήσεις, ο κ. Ιακώβου, ανέφερε ότι παρόλο που εδικαιούτο να έχει αυτό το ωφέλημα πριν από το 2017, δεν έκανε χρήση, μέχρι που το δικό του αυτοκίνητο χάλασε και αναγκάστηκε να παίρνει ταξί για να πηγαίνει στην δουλειά.

Αμοιβή €55.000 σε δικηγορικό γραφείο για τις καταθέσεις στην Ερευνητική

Ο κ. Ιακώβου έδωσε λίστα στην Επιτροπή με τα δικηγορικά γραφεία με τα οποία διατηρούσε συνεργασία η ΣΚΤ, αναφέροντας ότι η διαδικασία ήταν αποκεντρωμένη και κάθε ΣΠΙ διατηρούσε τους δικούς του δικηγόρους, ενώ σήμερα ο κατάλογος είναι πολύ μικρότερος.

Ερωτηθείς γιατί στη συγκεκριμένη λίστα δεν εμφανίζονται τρία δικηγορικά γραφεία, μεταξύ των οποίων το γραφείο του Χρίστου Τριανταφυλλίδη, το οποίο πληρώθηκε με €55.000 για συμβουλευτικές υπηρεσίες στα μέλη της Επιτροπείας που θα κατέθεταν στην Ερευνητική για τον Συνεργατισμό, είπε ότι οι συνεργασίες αυτές εντάσσονται σε άλλο κατάλογο με βάση διαφορετική διαδικασία συνεργασίας.

Είπε επίσης ότι ήταν απόφαση της Επιτροπείας ότι θα μπορούσαν να τύχουν νομικής και άλλης τεχνοκρατικής αρωγής τα στελέχη της Επιτροπείας που θα κατέθεταν στην Επιτροπή.

Ο κ. Αρέστη διερωτήθηκε για την αναγκαιότητα αυτών των συμβουλών σε μια Επιτροπή που έρχεται κάποιος για να πει την αλήθεια και τίποτε άλλο. Αφού σημείωσε ότι δικαιούται κάποιος να έχει μια νομική συμβουλή και μάλιστα εντός της αίθουσας των καταθέσεων, είπε ότι  αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι κάποιος προκαταρκτικά ετοιμαζόταν πριν να ξέρει τι θα ρωτήσει η Επιτροπή.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία με την εταιρεία Delfi Partners & Compοny, ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή ήταν αποτέλεσμα απευθείας ανάθεσης ύστερα από εισήγηση ήρθε από την ανώτατη διεύθυνση διαχείρισης ΜΕΔ, ενόψει του επείγοντος της κατάστασης. Η συμφωνία είπε τερματίστηκε όταν ξεκίνησε η λειτουργία της κοινοπραξίας με την Αλταμίρα και η τελική αμοιβή ήταν 426 χιλιάδες ευρώ. Η εταιρεία είπε, βοηθούμε στη διεκπεραίωση της ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους.

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο έγινε η επιλογή των ατόμων που συνέχισαν να εργάζονται την ΚΕΔΙΠΕΣ, είπε ότι αυτές έγιναν με βάση τις ανάγκες και με υπόδειξη του αρμόδιου της κάθε υπηρεσίας και αιτιολογήθηκε η εισήγησή τους. Όπως είπε, έμειναν εκείνοι που θέλαμε και μπορούσαν να μείνουν, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα άτομα που έμειναν αποδείχτηκαν αρκετά αποτελεσματικά.

Διπλά σχέδια εθελούσιας αποχώρησης

Ο κ. Ιακώβου ρωτήθηκε για άτομα που προσλήφθηκαν από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα την περίοδο 2014-2016 και είχαν πάρει σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης και οι οποίοι, με το κλείσιμο του Συνεργατισμού είχαν δικαίωμα εκ νέου για σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης.

Όπως είπε, έγιναν πολλές σκέψεις όσον αφορά την τελική διαμόρφωση του σχεδίου εθελοντικής αποχώρησης, με τις συντεχνίες να έχουν έντονες θέσεις και στο τέλος της ημέρας για να είναι και το σχέδιο επιτυχές κατέληξαν σε συγκεκριμένους όρους.