Υπουργός Υγείας:Αδιαπραγμάτευτος στόχος η εφαρμογή του ΓΕΣΥ

 

Αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί βάσει της νομοθεσίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. imagew-5.aspx

Ο Υπουργός μιλούσε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο ίδιος και αντιπροσωπεία του ΔΣ και της Διεύθυνσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), στο Προεδρικό, όπου ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ.

«Ενημερώθηκε πλήρως ο Πρόεδρος για τη μέχρι στιγμής πορεία υλοποίησης, για την πρόοδο των διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «έχει τονιστεί ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί βάσει της νομοθεσίας, δηλαδή έναρξη εφαρμογής την 1/6/2019».

Ο κ. Ιωάννου είπε εξάλλου ότι «η πορεία υλοποίησης προχωρεί πολύ ικανοποιητικά» εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο του ΟΑΥ για τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για την πορεία των διαβουλεύσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι έθεσε κάποιες προτάσεις που θεωρούσε ότι θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τον διάλογο. «Στη συνάντηση που είχαμε κάνει με τον ΠΙΣ και τον ΟΑΥ τέθηκαν κάτω αυτές οι προτάσεις και βάσει αυτών έχει ξεκινήσει ένας διάλογος που αντιλαμβάνομαι ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό με τον Ιατρικό Σύλλογο και τις επιμέρους ιατρικές εταιρείες» είπε.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε δημόσιες δηλώσεις για το σχετικό αποτέλεσμα» είπε ο Υπουργός και παρέπεμψε στον Πρόεδρο του ΟΑΥ για την πρόοδο των διαβουλεύσεων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αναμένει τη συνάντηση που μετατέθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη μετά από παράκληση του ΠΙΣ, για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Ο κ. Ιωάννου ρωτήθηκε και για το tweet του τέως Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «βαθύ κράτος» στο Υπουργείο Υγείας και απάντησε πως δεν θα το σχολιάσει.

Όσον αφορά τις παραιτήσεις στον ΟΚΥπΥ επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν δύο παραιτήσεις «για προσωπικούς λόγους και λόγω φόρτου εργασίας». «Μετά από πάροδο 12 μηνών κάποιο αξιολογούν τί απαιτείται και τί μπορούν να προσφέρουν και αναλόγως παίρνουν τις αποφάσεις τους» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι κάτι ανησυχητικό, σίγουρα όμως δεν μας ευχαριστεί».

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης ότι έχουν βρεθεί άμεσα αντικαταστάτες και ο οργανισμός προχωρά κανονικά. Για την πρώτη περίπτωση είπε ότι έχει ήδη διοριστεί αντικαταστάτης ενώ για τη δεύτερη ανέφερε ότι πάρθηκε χθες απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά τα θέματα που τέθηκαν εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή για τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη λήφθηκε προχθές και θα απαντήσει σήμερα για τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Υγείας.

Ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των επισημάνσεων του Γενικού Ελεγκτή αφορά τον ΟΚΥπΥ «ο οποίος είναι μια ξεχωριστή οντότητα με ΔΣ». Είπε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει με τα μέλη του ΔΣ και ότι «υπάρχουν απαντήσεις για όλα και θα δοθούν την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής».

Σε ό,τι αφορά «σχόλια τα οποία ανακυκλώνονται» σε σχέση με τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ Ντέιβιντ Νίκολσον, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά πριν από αρκετούς μήνες στη Βουλή και δεν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό.

Σε σχετική ερώτηση αν προχωρά κανονικά η αυτονόμηση, ο Υπουργός είπε «βεβαίως, παρά τα εμπόδια που επιμένουν κάποιοι να βάζουν» ή τα θέματα που επαναφέρουν. «Είναι κάτι που με στεναχωρεί αλλά δεν μας πτοεί όσον αφορά τις ενέργειές μας και την προσπάθειά μας για την αυτονόμηση» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει βαθύ κράτος στο Υπουργείο Υγείας ή αν κάποιος εκ των έσω προσπαθεί να του βάλει τρικλοποδιά, ο κ. Ιωάννου απάντησε «ουδέν σχόλιο».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση έγινε διεξοδική ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Βρήκαμε πλήρη στήριξη για τις ενέργειές μας και τον διαβεβαιώσαμε και εμείς με τη σειρά μας ότι το ΓΕΣΥ προχωρά κανονικά, με βάση τα ορόσημα που έχουμε και θα εφαρμοστεί στην ώρα του» την 1η Ιουνίου του 2019, είπε.

Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με τον ΠΙΣ, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «συνεχίσαμε να χτίζουμε πάνω στο θετικό πλαίσιο και κλίμα της Δευτέρας». Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και συγκλίσεις, είπε ωστόσο ότι δεν θα αναφερθεί στο ποιές είναι αυτές.