Αποφάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στην επαρχία της Λάρνακας

Αποφάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Επαρχία της Λάρνακας, για τη λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν ότι δεν θα δημιουργηθεί ξανά το ίδιο πρόβλημα, αλλά και για την αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιές, λήφθηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.plimmyres-larnaca-7

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιοι Δήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών και τμημάτων, όπως τα Δημόσια Εργα, το Τμήμα Υδάτων, η Πολεοδομία, η Πολιτική Άμυνα κ.ά. Από μια πρώτη εκτίμηση, από τις βροχοπτώσεις το περασμένο Σάββατο ζημιές υπέστησαν πέραν των 300 κατοικιών σε Λάρνακα και Κοκκινοτριμιθιά και πέραν των 100 αυτοκινήτων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Χάσικος είπε ότι οι μετέπειτα ενέργειες διαχωρίστηκαν σε δύο ενότητες, που αφορούν πρώτον τα άμεσα μέτρα ανταπόκρισης στον κίνδυνο πλημμύρας, και δεύτερον στη διερεύνηση των αιτιών.

“Η πρώτη ενότητα είναι τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε για την ασφάλεια των πολιτών έναντι του κινδύνου της πλημμύρας για αυτό το χειμώνα”, είπε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η πρώτη απόφαση είναι ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού πριν και μετά το γεφύρι που είναι οι καμάρες στη Λάρνακα. “Ανέλαβαν συγκεκριμένες υποχρεώσεις η Επαρχιακή Διοίκηση αλλά και οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Αραδίππου”, είπε, ενώ σημείωσε ότι πέραν του καθαρισμού φαίνεται ότι υπήρχαν παρεμβάσεις ανάπτυξης εντός ποταμού οι οποίες πρέπει να κατεδαφιστούν. Οπως είπε, υπήρχε συγκεκριμένη περίπτωση μιας ανάπτυξης, η οποία είχε κριθεί ως παράνομη και ενώ υπήρχε διάταγμα από το Δικαστήριο για κατεδάφιση, το διάταγμα αυτό δεν εκτελέστηκε.

“Το πιο σοβαρό που κάναμε σήμερα είναι να διασφαλίσουμε ότι σε νέα νεροποντή του μεγέθους που είχαμε το Σαββατοκύριακο θα μπορέσουμε με ασφάλεια να ανταποκριθούμε”, είπε.

Οσον αφορά το θέμα των ιδιοκτητών των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται ακόμα σε ξενοδοχεία, ο κ. Χάσικος είπε ότι οι Δήμαρχοι σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση θα συνεχίσουν να φροντίζουν την αποκατάσταση και την καθαριότητα τόσο των δρόμων και των αυλών όσο και εντός των κατοικιών, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σε σχέση με το θέμα των αποζημιώσεων, ο κ. Χάσικος είπε ότι αναμένεται εντός της ημέρας να υπάρχει η συνολική εικόνα ώστε να γνωρίζουν ακριβώς πόσες ακριβώς είναι οι κατοικίες, οι επιχειρήσεις αλλά και τα αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές. “Άμεσα θα προχωρήσουμε με καταβολή αποζημίωσης κατ` αποκοπή στα σπίτια, εκεί είναι η προτεραιότητα”, και ότι αφορά τα άλλα θα υπάρξει μια διαδικασία μεγαλύτερη, καθώς πρέπει να ελεγχθεί ποια από τα αυτοκίνητα είναι ασφαλισμένα κ.λπ.

Για την ενότητα που αφορά το τις πταίει και το πώς φτάσαμε σε αυτή τη κατάσταση, ο κ. Χάσικος είπε ότι έγιναν παραδοχές από όλους στο κομμάτι της δικής τους ευθύνης. “Θα οριστεί νέα σύσκεψη τη δεύτερη εβδομάδα του χρόνου κατά την οποία ο καθένας θα έρθει με τις δικές του απόψεις, τα δικά του σχέδια που έχουν σχέση με τον ευρύτερο σχεδιασμό και αφού γίνει διαπίστωση του τι ακριβώς είναι που φταίει, θα προχωρήσουμε με σχεδιασμό που θα έχει σχέση με το πώς διασφαλίζουμε μακροπρόθεσμα ότι οι περιοχές αυτές δεν θα πλημμυρίσουν ξανά”, είπε.

Αναφέροντας ότι αυτό το σκέλος προϋποθέτει και δαπάνη, ο κ. Χάσικος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση, όση κρίση και αν υπάρχει, θα δώσει προτεραιότητα. Εξάλλου, πρόσθεσε, σε παγκύπρια βάση θα πρέπει να ειδοποιηθούν όλοι οι Έπαρχοι και Κοινοτάρχες για να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει ώστε να μην επαναληφθούν άλλα φαινόμενα όπως αυτά του περασμένου Σαββατοκύριακου σε Λάρνακα και Κοκκινοτριμιθιά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το ύψος των ζημιών, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι πέραν των 300 κατοικιών, γύρω στις 200 στην Επαρχία της Λάρνακας και 100 στην Κοκκινοτριμιθιά, επλήγησαν. Στην Κοκκινοτριμιθιά, συμπλήρωσε, υπέστησαν ζημιές και καταστήματα.

Σε ερώτηση για τα αίτια και σε παρατήρηση ότι η ιεράρχηση θα ήταν διαφορετική αν υπήρχαν θύματα, ο κ. Χάσικος είπε ότι η ιεράρχηση που έγινε ήταν ορθή, καθώς δεν μπορείς σε μια σύσκεψη σήμερα να εμβαθύνεις πολύ και να εξάγεις τα σωστά συμπεράσματα. “Το πρώτο μέλημα σήμερα ήταν να διασφαλίσουμε ότι αυτό το χειμώνα θα τον περάσουμε χωρίς άλλα προβλήματα και περιπέτειες και για να γίνει εφικτό το πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα”, είπε, και διευκρίνισε ότι κάποια μέτρα έχουν ήδη ληφθεί και κάποια άλλα ξεκινούν να υλοποιούνται από αύριο το πρωί.

Σε ερώτηση αν θα προχωρήσουν και ποινικές υποθέσεις σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρανομίες, ο κ. Χάσικος συνέστησε υπομονή, καθώς προέχει η διασφάλιση ότι δεν θα ξανασυμβούν παρόμοιες καταστροφές.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης από την πλευρά του δήλωσε ότι η κύρια προτεραιότητα είναι η διαχείριση της ανακούφισης των πληγέντων. “Εκεί γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά σίτιση, παροχή ρουχισμού, βοήθεια προς τους πληγέντες τόσο από ανέργους όσο και από συνεργεία του Δήμου και εθελοντές από το Κοινοτικό παντοπωλείο”, είπε.

Πρόσθεσε πως το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι ο καθαρισμός των ποταμών και το τρίτο αφορά το σχεδιασμό μιας πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Πρόσθεσε πως με τη δέσμευση του Υπουργού θα εξεταστεί το πώς λύνονται αυτά τα προβλήματα με αντιπλημμυρικά έργα που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη βάση του.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε ότι το πρώτο μέλημα των Δήμων ήταν και είναι να καθαρίσουν με τα συνεργεία τους τους δρόμους και τα σπίτια ώστε να τα καταστήσουν κατοικήσιμα.

Όσον αφορά τη δέσμευση του Υπουργού για νέα σύσκεψη για συζήτηση των προβλημάτων στις αρχές του νέου έτους, ο κ. Ευαγγελίδης είπε ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό καθώς είναι πάρα πολύ παρήγορο που ο Υπουργός άγγιξε την ουσία του προβλήματος που είναι η απουσία διαχρονικά των αντιπλημμυρικών έργων.