Αντιδράσεις κομμάτων για την κατάθεση του ΥΠΟΙΚ για τον Συνεργατισμό

Αντιδράσεις προκάλεσαν σε κόμματα οι αναφορές του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γωργιαάδη  για την πορεία και τη διάλυση του Συνεργατισμού κατηγορώντας τον ότι όχι μόνο δεν ανέλαβε ευθύνες αλλά επέρριψε σε όλους τους άλλους ευθύνες.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη με δηλώσεις εκπροσώπου imagew-1.aspx της αναφέρει:

«Μετά την κατάθεση Χάρη Γεωργιάδη για το Συνεργατισμό και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται γιατί ο ίδιος ήθελε να εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον κράτησε στη θέση του.
Ο κ. Γεωργιάδης επέρριψε ευθύνες σε όλους τους άλλους, χωρίς να αναλαμβάνει ή να αποδίδει οποιαδήποτε ευθύνη προς την κυβέρνηση γιατί θα χτυπούσε και τον εαυτό του.
Ξεκαθάρισε πως όλοι στο Προεδρικό γνώριζαν και κανένας δεν παραπλανήθηκε.
Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε οι υπουργοί της κυβέρνησης.
Όλοι ήταν πλήρως ενήμεροι για όλες τις δράσεις, σε όλα τα στάδια της πορείας του Συνεργατισμού.
Ο υπουργός Οικονομικών έμμεσα παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση του εξαπάτησε επανειλημμένως τον κυπριακό λαό για το Συνεργατισμό πριν τον διαλύσει.
Ας μην προκαλεί άλλο ο κ. Γεωργιάδης προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του κυπριακού λαού.

Συμμαχία πολιτών
ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

22 Νοε. 18
Ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Θεμιστοκλέους αφού σημείωσε ότι «για άλλη μια φορά οι λεγόμενοι υπεύθυνοι για τη διάσωση της οικονομίας μας, βρίσκουν τρόπο να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» τονίζει:

«Από τα όσα κατέθεσε ο κ. Χάρης Γεωργιάδης, διαφαίνεται ότι η όλη προσπάθεια της Κυβέρνησης δια του Υπουργού Οικονομικών της ήταν να ιδιωτικοποιήσει τον Συνεργατισμό και όχι να τον διασώσει όπως διατείνονταν.
Για αυτό το λόγο, εντέχνως, και ενώ γνώριζαν τα προβλήματα, για μια πενταετία ολιγώρησαν στην εξυγίανση με αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστα για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό.
Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έφερε τον Συνεργατισμό σε απελπιστική κατάσταση με μεγάλες ανάγκες κεφαλοποίησης και ταυτόχρονα, δεν  άφησε επιλογές για πιο πολλές προτάσεις. Άφησε μόνο την Ελληνική Τράπεζα για την οποία από την αρχή τροχοδρόμησαν την πορεία. Αποτέλεσμα τούτου,  όλες οι απαιτήσεις της Ελληνικής έγιναν αποδέκτες γιατί ήταν σε πλεονεκτική θέση.
Ως Συμμαχία Πολιτών επιμένουμε όπως αναληφθούν εμπράκτως πολιτικές ευθύνες. Ο Υπουργός Οικονομικών ο  οποίος ήταν ο υπεύθυνος για τους χειρισμούς που έγιναν από το 2013 και εντεύθεν και απέδειξε περίτρανα ότι μόνο στο βόλεμα ημετέρων ήταν ικανός, ξεκοκαλίζοντας τελικά τον Συνεργατισμό, έπρεπε προ πολλού να είχε παραιτηθεί. Ευθιξία και παραίτηση απαιτούμε και από την κα. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη η οποία στην κατάθεση της φρόντισε να αποσείσει κάθε ευθύνη από πάνω της, σαμπώς και δεν είναι η Διοικήτρια της ΚΤΚ.
Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά οι λεγόμενοι υπεύθυνοι για τη διάσωση της οικονομίας μας, βρίσκουν τρόπο να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.»

Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων στην ανακοίνωση του αναφέρει:

«Με δική του ατζέντα προσήλθε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και όπως κατέγραψε ο τύπος ακολούθησε ένα δικό του πλάνο, ενώ υπήρξαν και σημεία κατά την κατάθεσή του που άλλα ρωτήθηκε και άλλα απάντησε.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ουδεμία ευθύνη δεν αποδέχτηκε ο κ. Γεωργιάδης για την Κυβέρνηση, ή τους χειρισμούς που έγιναν, αλλά καταλόγισε ευθύνες στην Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου γιατί δεν είπε αυτά που ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή την ώρα που έπρεπε.

Δυστυχώς η τακτική που επέλεξε ο Υπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε – όπως καταγράφει ο τύπος – να συμμετέχει και σε αντιπαραθέσεις με τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής κ. Γιώργου Αρέστη, είναι παραπλανητική και παρελκυστική.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν ικανοποιούμαστε από τις απαντήσεις του κ. Γεωργιάδη και βεβαίως δεν μπορούμε να δεχθούμε τις εξηγήσεις του. Ο κάθε μέσος, αντικειμενικός και αμερόληπτος πολίτης , δηλαδή η κοινωνία, που παρακολουθεί την όλη διαδικασία έχει εξαγάγει προφανώς  τα δικά του συμπεράσματα από την χθεσινή παρουσία και συμπεριφορά του Υπουργού Οικονομικών.