Τι γυρεύει το ΑΚΕΛ στο TEPAV;

Το TEPAV είναι ίδρυμα Τούρκων κεφαλαιοκρατών συνδεδεμένο με τους G20

Του Νικόλα Νικόλα

 

2Στο περιθώριο συνεδρίου του Τουρκικού Ερευνητικού Ιδρύματος Οικονομικών Πολιτικών (TEPAV) θα συναντηθεί εκ νέου στην Τουρκία ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με τον ΥΠΕΞ της κατοχικής Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Άγκυρα αύριο 23 του Νοέμβρηκαι τόσο ο Κυπριανού όσο και ο Τσαβούσογλου θα είναι στους ομιλητές. Ο Άντρος Κυπριανού που μετέβει στην Τουρκία με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα μιλήσει στο συνέδριο του TEPAV με θέμα τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

 

Τι είναι το TEPAV;

 

Tι είναι όμως το TEPAV; Πρόκειται για ίδρυμα άμεσα συνδεδεμένο με την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματηστηριακών Εμπορευμάτων Τουρκίας (ΤΟΒΒ) που συνενώνει όλα τα εμπορικά, βιομηχανικά και ναυτιλιακά επιμελητήρια και τις χρηματιστηριακές ενώσεις της Τουρκίας. Δηλαδή πρόκειται για την ένωση των Τούρκων κεφαλαιοκρατών, όπου συμμετέχουν 1.4 εκατομμύρια επιχειρήσεις (πολλές εκ των οποίων δραστηριοποιούνται παράνομα και στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας). Ένωση εργοδοτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών, εμπορικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Το TEPAV είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένο με τους G20…

Όπως αναφέρει το ίδιο το ΤEPAV στην ιστοσελίδα του (www.tepav.org.tr), δημιουργήθηκε το Δεκέμβρη του 2004 «από ομάδα επιχειρηματιών, γραφειοκρατών και ακαδημαϊκών». To TEPAV διακηρύσσει ότι διατηρεί ως think tank («δεξαμενή σκέψης») «ένα βαθύ και πλατύ δίκτυο» και έχει διεξάγει προγράμματα σε 49 επαρχίες της Τουρκίας και 21 χώρες ανά την υφήλιο. «Χάρη στο Constitution Platform Project μας του 2012 επιλεγήκαμε ως ένα από τα καλύτερα τρία think tanks στην Ευρώπη από τα Think Tank Oscars το 2014», προσθέτει το τουρκικό ίδρυμα, σημειώνοντας ότι έχει καταχθεί στα 40 καλύτερα think tanks στο χώρο των εξωτερικών και διεθνών σχέσεων από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται νομίζω να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για think tanks που βρίσκονται στην υπηρεσία των συμφερόντων του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού…

Το ΤEPAV προτάσσει επίσης το γεγονός ότι με την Τουρκία στην προεδρία των G20 τo 2015, του δόθηκε ο ηγετικός ρόλος στο “think 20” (T20), αντίστοιχη ομάδα think tank των G20. «Το προσωπικό του TEPAV παρείχε επίσης υλικό για το “Business 20” υπό την TOBB. Το προσωπικό του TEPAV διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχή τουρκική προεδρία των G20. Σε συνάρτηση με το στόχο της “ευρύτητας” της τουρκικής προεδρίας, το TEPAV διοργάνωσε συνολικά 12 συνέδρια σε μέλη των G20 κι άλλες χώρες, κάτι πρωτόγνωρο στην ιστορία του Τ20», προστίθεται στην ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Το TEPAV λειτουργεί γύρω από τέσσερα βασικά προγράμματα και έξι κέντρα, που πίσω από τις λέξεις κρύβουν φυσικά την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου μέσα από τον πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο δρόμο. Πρόκειται για τα προγράμματα «μακροοικονομικών μελετών», «μελετών καινοτομίας», «μελετών αστικού περιβάλλοντος» και «μελετών περιφέρειας» (όπου ουσιαστικά μελετάται η προοπτική επέκτασης των τουρκικών κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων σε Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Ως προς τα κέντρα του TEPAV αυτά είναι: «Κέντρο Αξιολόγησης Επιπτώσεων», «Κέντρο Πολυμερών Εμπορικών Μελετών» (το οποίο εντάσσεται στο δίκτυο think tank  του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και μελετά αντιδραστικές για τους λαούς εμπορικές συμφωνίες όπως η TTIP), «Κέντρο Νομικών Μελετών», «Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Ένωσης», «Κέντρο Μελετών Διακυβέρνησης» και «Κέντρο Μελετών G20». Όπως επισημαίνεται για το τελευταίο, δημιουργήθηκε πριν την προεδρία της Τουρκίας στους G20, με παράλληλο στόχο και να προωθήσει την «ευαισθητοποίηση του κοινού» υπέρ των δράσεων των G20…

Παράλληλα το TEPAV διατηρεί ή έχει ολοκληρώσει σειρά προγραμμάτων και πρότζεκτ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε κάθε τομέα μέσα από συνεργασίες με οργανισμούς ή επιχειρηματικούς ομίλους όπως οι JP Morgan, ICF, Ευρωπαϊκή Ένωση (διάφορα ευρωενωσιακά ιδρύματα, αλλά και με την Κομισιόν), EFSE, TSD Tobacco, Merck & Co., Amgen, Google, Microsoft, Paypal, Intel, Πρεσβείες της Βρετανίας και των ΗΠΑ στην Τουρκία, UNDP, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, Marshall Fund, ΟΑΣΕ, British Council, Ένωση Εταιρειών Ιατρικής Έρευνας, οργανώσεις εμπορίου από Ιαπωνία και Νότιο Κορέα κτλ.

Mε προγράμματα που αγγίζουν κάθε πλευρά των μονοπωλίων από το χρηματιστηριακό στον εμπορικό τομέα κι από τους διαδικτυακούς κολοσσούς μέχρι τα ενεργειακά και τους αγωγούς και τα φαρμακευτικά μονοπώλια.

 

TEPAV και Κύπρος

Κάνοντας μια περιήγηση στην ιστοσελίδα του ΤEPAV μπορούμε να βρούμε σειρά αναφορών στην Κύπρο, όπου ανάμεσα σε άλλα, η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ως «Νότια Κύπρος» και τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της ως «Τουρκική Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου» (ΤΔΒΚ). Πέραν από σειρά ερευνών που διεξήγαγε για λογαριασμό του ψευδοκράτους, το TEPAV διενέργησε και έρευνα για αναδόμηση του Εβκάφ.

  • Στις 30/5/2005 το ΤEPAV πανηγύριζε γιατί τρια μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ μετέβησαν στα κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Έγινε αναφορά στην πρώτη αμερικανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στα κατεχόμενα από τη δεκαετία του ’80.
  • Τον Οκτώβρη του 2005 ο Marc Grossman, πρώην στέλεχος του Στέητ Ντιπάρντμεντ φιλοξενείται από το TEPAV στην Άγκυρα. Ανάμεσα σε άλλα ο Αμερικανός Marc Grossman «αξιολόγησε το κυπριακό πρόβλημα από την υπερατλαντική οπτική γωνιά»…
  • Τον Γενάρη του 2007 το TEPAV σε σημείωμα για το Κυπριακό μιλά για «δηλητηριασμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ» και επιτίθεται στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ως αδιάλλακτο.
  • Στις 13 Φλεβάρη του 2008 το TEPAV παρουσίασε την έκθεση του International Crisis Group (ICG) με τίτλο «Κύπρος: Αντιστρέφοντας την ροπή προς τη διχοτόμηση».
  • Στις 3/7/2018 παρουσιάστηκε από το TEPAV η έκθεση του International Crisis Group (ICG) με τίτλο «Επανενώνοντας την Κύπρο – Η καλύτερη ευκαιρία μέχρι τώρα».
  • Στις 12 του Ιούνη του 2009 το TEPAV φιλοξενεί σε εκδήλωση τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Έρογλου στην πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία μετά την επικράτηση του στις παράνομες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα και την ανάληψη της ψευδοπρωθυπουργίας.
  • Στις 15/1/2010 το TEPAV φιλοξένησε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υπό τον τίτλο «Διαπραγματεύσεις για την Κύπρο – Τελευταία ευκαιρία επανένωσης» το σύμβουλο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Οζντίλ Ναμί μίλησε για «τελευταία ευκαιρία λύσης».
  • Στις 9 του Ιούνη του 2010 το TEPAV δημοσίευσε έγγραφο υπέρ του «απευθείας εμπορίου» με το ψευδοκράτος που τότε προωθείτο στην Ευρωβουλή, ισχυριζόμενο προκλητικά ότι κάτι τέτοιο θα είναι σημαντικό βήμα για τη λύση του Κυπριακού…
  • Στις 14/2/2011 συνεργάτης του TEPAV αναδεικνύει ότι σε ψήφισμα της Ευρωβουλής για την Τουρκία έχει σκληρύνει η στάση ενάντια στην Άγκυρα για την Κύπρο.
  • Στις 18/2/2011 το TEPAV φιλοξένησε σε εκδήλωσή του στην Άγκυρα τον Σερντάρ Ντενκτάς.
  • Στις 4/3/2011 η έκθεση του International Crisis Group (ICG) “Cyprus: Six Steps toward a Settlement” τέθηκε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε στην Άγκυρα το TEPAV.
  • Toν Μάρτη του 2011 το TEPAV δημοσιοποίησε έρευνα για το οικονομικό μέλλον του ψευδοκράτους
  • Τον Μάρτη του 2011 ο συνεργάτης του TEPAV Mehmet Ratip δημοσίευσε έρευνα στη βάση δημοσκοπήσεων στην Κύπρο, υπό τον τίτλο «Η ιδιότητα μέλους της ΕΕ ως εναλλακτικός ορίζοντας της ΤΔΒΚ ενάντια στη “κοσοβοποίηση” και την “ταϊβανοποίηση”».
  • Στις 3/2/2012 το TEPAV διοργάνωσε στην Άγκυρα εκδήλωση για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους. Η εκδήλωση κινήθηκε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους έφερε ως ενεργειακό παράδειγμα το Σουδάν και την πρόσφατη τότε απόσχιση του Νοτίου Σουδάν.
  • Στις 3/4/2012 το ΤEPAV διοργάνωσε στην Άγκυρα παρουσίαση της έκθεσης του International Crisis Group (ICG) για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό τον τίτλο “Aphrodite’s Gift: Can Cypriot Gas Power a New Dialogue?”.
  • Στις 29/4/2013 το TEPAV παρουσίασε στο ψευδοκράτος νεοφιλελεύθερες εισηγήσεις οικονομικής και διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο διευθυντής του TEPAV Güven Sak μετέβη παράνομα στα κατεχόμενα και παρουσίασε τις εισηγήσεις στην ψευδοκυβέρνηση. Εισηγήσεις βασισμένες σε μελέτη που διεξήγαγε το 2011-12 το TEPAV για το ψευδοκράτος υπό τον τίτλο “Functional-Institutional Review of the State in the Turkish Republic of Northern Cyprus (KKTC-FOKUS)”.
  • To TEPAV φιλοξένησε στις 11/4/2014 τον Μιχάλη Σοφοκλέους ως διευθυντή του συναγερμικού «Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης». Σύμφωνα με το TEPAV συζήτησαν γιατί απέτυχε να εγκριθεί το Σχέδιο Ανάν, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συνεργασία των επιχειρηματιών και του ιδιωτικού κεφαλαίου για την ειρηνευτική διαδικασία που να δημιουργεί δημόσια στήριξη σε μια συμφωνία. Επίσης αποφάσισαν να αυξήσουν τη διμερή συνεργασία TEPAV «Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης» με στόχο να ανοίξει ένας μηχανισμός διαλόγου ανάμεσα σε ΜΚΟ και ιδιωτικό τομέα, που θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων παράλληλα με τα πολιτικά κανάλια.
  • Στις 9 του Ιούνη του 2014 το ΤΕPAV παρουσίασε στην Άγκυρα μελέτη του PRIO (“The Cyprus Peace Dividend Revisited: A productivity and Sectoral Approach”) όπου αναφερόταν ότι «η λύση στην Κύπρο θα αυξήσει το κατά κεφαλή ΑΕΠ κατά €12,139».
  • Τον Ιούνη του 2014 το TEPAV έδωσε εκτενή κάλυψη στη δημιουργία του Οικονομικού Φόρουμ Λευκωσίας που συνδημιούργησαν ΚΕΒΕ και Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΚΚΤΟ) μαζί με την τουρκική ΤΟΒΒ και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Σημειώνει δε την ανακοίνωση του προέδρου της ΤΟΒΒ Rifat Hisarcıklıoğlu ότι το TEPAV αναλαμβάνει την εργασία γραμματείας για «το μηχανισμό διαλόγου των επιχειρηματικών κύκλων». Το ΤΕPAV συμμετείχε στην τετραμερή συνάντηση των ενώσεων του κεφαλαίου από ελεύθερες περιοχές, κατεχόμενα, Τουρκία και Ελλάδα.

 

 

Αυτό είναι λοιπόν το TEPAV που προσκάλεσε τον Άντρο Κυπριανού σε συνέδριο του. Σε συνέδριο όπου θα συναντηθεί για δεύτερη φορά επί τουρκικού εδάφους με τον Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας που όχι απλά δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά που για 44 χρόνια μετά το δίδυμο ΝΑΤΟϊκό έγκλημα, συνεχίζει να κατέχει διά στρατιωτικής δύναμης έδαφος της Κύπρου.

Και για ιστορικούς λόγους, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτές οι δυο προσκλήσεις προς τον Άντρο Κυπριανού (από τουρκική κυβέρνηση και TEPAV), ουδεμία σχέση έχουν με τις διαχρονικές σχέσεις και επισκέψεις του ΑΚΕΛ στην Τουρκία. Σχέσεις και επισκέψεις που αφορούσαν δυνάμεις, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αντιτάσσονταν στην κατοχή στη βόρεια Κύπρο και διώκονται από το αστικό κράτος που σήμερα εκπροσωπείται από τους ισλαμιστές του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου. Γιατί άλλο είναι αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ να επισκέπτεται την Τουρκία για συνέδρια αδερφού κόμματος ή συνεργαζόμενου κόμματος, το οποίο διαφωνεί με την τουρκική κατοχή, κι άλλο για συνέδριο των κεφαλαιοκρατών και επαφές με ένα ισλαμιστικό νεοφιλελεύθερο κόμμα. Άλλο η επίσκεψη του ΑΚΕΛ σε κομμουνιστικά κόμματα της Τουρκίας που από το 1974 καταδικάζουν την εισβολή και την κατοχή ή σε αριστέρα και σοσιαλδημοκρατικά κινήματα (περιλαμβανομένων των κουρδικών) που δεν συμφωνούν με την κατοχή κι άλλο η επίσκεψη σε ένα κατεξοχήν think tank των καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστών…

Πόσο μάλλον όταν την ίδια μέρα με το συνέδριο του TEPAV στην Άγκυρα, ξεκινά στην Αθήνα η 20η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, η οποία όμως φιλοξενείται από το ΚΚΕ