Υπάρχουν τρόποι στέγασης αστέγων και μείωσης ενοικίων

 

*Φτάνει το  κράτος και η  πολιτεία να θέλουν αγγίξουν πάνω στις πληγές που άνοιξαν

 

????????????????????????????????????

Το καζάνι  της αγανάκτησης νέων οικογενειών και ευάλωτων ομάδων για το καυτό πρόβλημα της στέγης έχει ξεχειλήσει. Αυτός ο θυμός και η οργή ανθρώπων που δεν έχουν τα οικονομικα μέσα να στεγαστούν απειλεί να τσαλακώσει την προπαγάνδα των κυβερνώντων περι ανθηρής οικονομίας και αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης αλλά και να ξεσκεπάσει την υποκρισία άλλων κομμάτων που ενδιαφέρονται τάχατες  για τους μη έχοντες. Τα τελευταία 24ωρα  ακούστηκαν παρεμβάσεις από το πρόεδρο του ΔΗΣΥ και απο τον Υπουργό Εσωτερικών για το πως μπορεί να αντιμετωπισθεί  αυτό το κοινωνικό πρόβλημα προκειμένου να βρεθούν τρόποι στέγης νέων  κυρίως οικογενειών που δεν έχουν τα μέσα για ιδιοκατοίκηση ή  εισόδημα  για καταβολή ενοικίου εφόσον οι τιμές σκαρφάλωσαν στα ύψη.

Οταν οι κυβερνώντες αρχίσουν να βλέπουν την κοινωνία με τα μάτια της κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι με τα ματογυάλια του τραπεζίτη ή του κεφαλαιοκράτη  τότε θα βρουν τρόπους. Οι λύσεις είναι μπροστά τους αλλά δεν νομίζουμε να θέλουν να τις αξιοποιήσουν.

Το ξεπούλημα  του Συνεργατισμού άνοιξε τεράστιες πληγές οι οποίες κινδυνεύουν να κακοφορμίσουν αν δεν αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του  προς όφελος των θυμάτων-πολιτών -μελών του.

Αντι λοιπόν ο κ.Αβέρωφ Νεοφύτου να θέλει να πάει ενάντια στους κανόνες της αγοράς ( τους οποίους ειρήσθω εν παρόδω οι ίδιοι έχουν θεοποιήσει με την νεοφιλεύθερη ιδεολογία τους ) και να φορτώνει ευθύνες άκουσον άκουσον στην arbnb, για την αύξηση των ενοικίων ας κοιτάξει λίγο πιο πέρα από τη μύτη του.

Ο κανόνας της (μειωμένης ) προσφοράς και της αυξημένης ζήτησης που μας λένε, μπορεί να παρακαμφθούν ενισχύοντας  από την μια με καινοτόμες και ριζοσπαστικές λύσεις  την προσφορά και απο την άλλη «κουρεύοντας» την κερδοσκοπία  .

Υπάρχουν τρόποι φτάνει να υπάρχει και θέληση   μακρυά από  ιδιοτελή ή άλλα   συμφέροντα .

Προτείνω λοιπόν κάποιες εισηγήσεις:

Ο Συνεργατισμός είχε στην ιδιοκτησία του μια τεράστια ακίνητη περιουσία.Μέγαρα -γραφεία κτίστηκαν σε κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου, με τον οβολό και τις καταθέσεις των μελών του .Αυτά λοιπόν τα ακίνητα θα μπορούσαν με ελάχιστες μετατροπές να γίνουν  εύχρηστα διαμερίσματα  με κοινόχρηστους χώρους (κουζίνες, λουτρά, σαλόνια υποδοχής, παιγνιδότοπους ) ώστε να έχουν πάνω από το κεφάλι τους άστεγοι και μελλοντικοί άστεγοι ένα κεραμίδι να σκεπάσουν την φτώχεια και την ανέχεια τους.

Η χωρίς δεύτερη σκέψη να εκχωρηθεί δωρεάν όλη αυτή η ακίνητη περιουσία του Συνεργατικού Κινήματος στην Ελληνική τράπεζα μπάζει από νομικής πλευράς και οφείλει η κυβέρνηση να επανορθώσει .

Τα μικρά και εύχρηστα διαμερίσματα

Στην καρδιά της Ευρώπης ακόμα και σε πολύ πλούσιες πόλεις οπως η Ζυρίχη κτίζονται  συγκροτήματα ή διαμορφώνονται παλιά κτίρια προκειμένου να στεγάσουν άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Ετσι λοιπόν διατίθενται προς αγορά  ή ενοικίαση  μικρά διαμερίσματα με υπνοδωμάτια, ντους- αποχωρητήρια  ενώ οι υπόλοιποι χώροι είναι κοινόχρηστοι, όπως οι χώροι υποδοχής και ξεκούρασης με τηλεοράσεις και διάφορα παιγνίδια, κοινόχρηστες κουζίνες, κοινόχρηστοι χώροι καθαρισμού με πλυντήρια -στεγνωτήρια κ.ο.

Εφτασε ο καιρός να πούμε αντίο στα σπίτια και διαμερίσματα των πολλών και αχρείαστων τετραγωνικών μέτρων που το μόνο που προσφέρουν  είναι η ματαιοδοξία   για επίδειξη.

Η δημιουργία μικρών και εύχρηστων λειτουργικών διαμερισμάτων σε κτίρια-μεγαθηρια του πρώην Συνεργατισμού αυτόματα θα μειώσουν και τις τιμές ενοικίων αλλά και την αγορά διαμερισμάτων  καθότι το κρατος μπορεί να τα διαθέτει με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς σε όσους το επιθυμούν.

Ας μην κλαίνε λοιπόν πάνω στο «κουφάρι» του Συνεργατισμού. Ο Συνεργατισμός ακόμα και ως «εκλειπόν» θεσμός μπορεί να προσφέρει λύσεις  φτάνει συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι να αντιμετωπίσουν με κοινωνική  ευαισθησία και αλληλεγγύη  το πρόβλημα. Να σταματήσουν να  θεωρούν μόνο τις κερδοσκοπικές τράπεζες ως λύση ανάγκης για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων και  αστέγων.

Η πολιτική των εκποιήσεων θα αυξήσει τους άστεγους και αν οι «λύσεις» που αναζητούν  τώρα είναι και πάλιν δάνεια μέσω τραπεζών το πρόβλημα θα ανακυκλώνεται και θα μεγενθύνεται. Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να ταυτιστεί με τους κερδοσκόπους τραπεζίτες.

Το κρατος λοιπόν έστω και  την υστάτη να συμπεριφερθεί ως κράτος δικαίου και όχι ως κράτος-τραπεζίτης.

 

Υ.Γ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβ.Νεοφύτου σε παρέμβασή του την Παρασκευή στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού,  είπε  ότι πρεπει   «να βρούμε όλοι μαζί, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, τις σωστές πολιτικές για το τεράστιο ζήτημα της ιδιοκατοίκησης αλλά και των αυξημένων ενοικίων.

»…Αυτή την ώρα χρειάζεται συλλογικότητα. Να δούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε και για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην κοινωνική στέγαση. Είναι ένα ζήτημα που ήδη έχει τεράστιες διαστάσεις αλλά δυστυχώς ολοένα και θα διογκώνεται.» είπε.

Η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ  μόλις τα βρουν σκούρα και βλέπουν το τσουνάμι των αστέγων να στρέφεται κατα πάνω τους , τότε θυμούνται και τη συλλογικότητα».

Δυστυχώς όταν παίρνουν αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες  και με αδιαφανείς διαδικασίες δεν σκέφτονται τη  συλλογικότητα.Οταν όμως τα προβλήματα που «γέννησαν» ο αποφάσεις τους διογκώνονται τότε προσφεύγουν στην συλλογικότητα και κοινή δραση.