Μπασμπούγ: Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα θα πάρω το όπλο μου

 

“Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια θα πάρω το όπλο και θα πάω εναντίον της”, δήλωσε ο πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ σε εκπομπή του αντιπολιτευτικού καναλιού Χαλκ TV.Unknown
Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ είπε ακόμη πως αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα θα κάνει το δεύτερο λάθος στην ιστορία της. “Η Ελλάδα αν κάνει το λάθος βήμα τότε θα βρει 80 εκατομμύρια ανθρώπους εναντίον της. Είμαι 75 χρόνων, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια θα πάρω το όπλο μου και θα πάω εναντίον της”, είπε. Υποστήριξε ακόμη πως η τουρκική εθνοσυνέλευση θα πρέπει να επαναφέρει στην ατζέντα της την απόφαση για casus belli που έλαβε το 1995 και να πει ότι τη στηρίξει όπως είναι.

Να υπενθυμίσουμε πως ο στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ, είχε συλληφθεί το 2012 για το ρόλο που φέρεται να είχε διαδραματίσει στην συνωμοσία που έγινε γνωστή με την ονομασία “Εργκενεκόν” και καταδικάστηκε σε  ποινή ισόβιας κάθειρξηςΩστόσο το 2014 αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή στο Σιλιβρί (Σηλυβρία), κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμενε έγκλειστος επί 26 μήνες.

Η υπόθεση Εργκενεκόν, καθώς και άλλη μία παρόμοια, η υπόθεση “Βαριοπούλα”, συνέβαλαν καθοριστικά να περιοριστεί η δυνατότητα του —άλλοτε πανίσχυρου— τουρκικού στρατού να επεμβαίνει στην τουρκική πολιτική ζωή.

Η δίκη για την υπόθεση Εργκενεκόν διήρκεσε πέντε χρόνια .

Η υπόθεση αυτή χαρακτηρίστηκε ένα από τα κλειδιά που επέτρεψαν στο κόμμα του Ερντογάν να καταγάγει μια αποφασιστική νίκη έναντι του στρατού, ο οποίος αυτοπαρουσιαζόταν ως ο θεματοφύλακας του κοσμικού κράτους που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1923.