Τσαβούσογλου :Δεν δεχόμαστε οδηγίες από την Ε.Ε.για απελευθέρωση των δημοσιογράφων

Ανειλικρινείς χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις αντιδράσεις της ΕΕ για την επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου και τις συλλήψεις γκιουλενιστών στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι δεν αποδέχονται τόσο σκληρή κριτική εφόσον ξεκίνησε η διαδικασία.Turkish police operation against Fethullah Gulen Movement in Turkey

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Νορβηγό ο ομόλογό του, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η σκληρή κριτική από την ΕΕ και οι απειλές για τερματισμό των διαπραγματεύσεων δεν είναι ειλικρινής προσέγγιση. “Τέτοια λόγια ανατρέπουν την διαδικασία που ξεκίνησε μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Εμείς επιθυμούμε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν γίνονται αποδεκτές ούτε οδηγίες για να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι, προσθέτοντας ότι δεν δέχονται την προσέγγιση ότι οι δημοσιογράφοι δεν διαπράττουν αδικήματα. “Αν διαπράξει αδίκημα ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να έχει ασυλία”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αναφέρθηκε επίσης στο περιστατικό φυλάκισης Βρετανών δημοσιογράφων μετά από κατηγορία τους για παράνομες υποκλοπές.

Πάντως έπειτα από τις συλλήψεις της 14ης Δεκεμβρίου κατά της παράλληλης δομής, όπως την αποκαλεί η τουρκική κυβέρνηση, έντεκα από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι καταθέσεις 18 ατόμων που βρίσκονται υπό κράτηση συνεχίζονται ενώ γίνονται προσπάθειες για να συλληφθούν άλλοι δύο καταζητούμενοι τα ονόματα των οποίων είναι επίσης στην λίστα.

Για  Κυπριακό και Μπαρμπαρός

Εξάλλου σε  ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση κατά την συζήτηση των προϋπολογισμών, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό οι οποίες είχαν ξεκινήσει στις 11 Φεβρουαρίου διακόπηκαν με την αποχώρηση της ε/κ πλευράς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο λόγος είναι η αποστολή του Μπαρμπαρός απέναντι στις έρευνες φυσικού αερίου και τις μονομερείς εργασίες γεώτρησης της ε/κ πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Προβάλλοντας το αυτό ως δικαιολογία αποχώρησε από το τραπέζι. Εμείς θέλουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις αλλά όλοι υποστηρίζουν ότι και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου γύρω από το νησί. Και εμείς το υποστηρίζουμε. Μάλιστα και η ε/κ πλευρά δεν το αρνείται αυτό αλλά οι μονομερείς εργασίες γεώτρησης σημαίνουν ότι παίρνουν το δικαίωμα του Τ/κ λαού”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως υποστηρίζουν το δικαίωμα των Τ/κ και πως αυτή τη στιγμή κάνουν κάποιες εργασίες με την Ελλάδα για να το θέσουν αυτό υπό εγγύηση. “Ο αξιότιμος πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε τη θέση μας στην Αθήνα. Με τον ίδιο τρόπο στην συνάντησή μας με τον Βενιζέλο είπαμε ότι θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα υπό τον όρο ότι θα τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/κ και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Ελπίζουμε οι εργασίες μας αυτές να έχουν αποτέλεσμα”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.