Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τη διάσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη

Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι να αποψιλώσει την πολιτική ισότητα των Τ/κ, αναφέρει σε σχόλιο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο «υπουργός εξωτερικών» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Κουντρέτ Οζερσάι σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.imagew-4.aspx

Θέλει και να συζητήσουμε την ομοσπονδία, αλλά και να μην προσεγγίσουμε τον διαμοιρασμό της ομοσπονδιακής εξουσίας και του πλούτου, ανέφερε, «και με τις συζητήσεις για την αποκέντρωση να αφαιρέσει αποψιλώνοντας την πολιτική ισότητα των Τ/κ». Επιπλέον, θεωρεί – όπως λέει – ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στέλνει το μήνυμα στην ε/κ πλευρά ότι με αυτό τον τρόπο αδειάζει το αίτημα των Τ/κ για ασφάλεια και εγγυήσεις.

Θεωρεί επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε ακόμη ένα μήνυμα προς τους Τ/κ, «να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στις συνιστώσες πολιτείες αλλά αντ’ αυτού υποχωρήστε στο θέμα της πολιτικής ισότητας». Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι «εάν λέτε να έχουμε ομοσπονδία αλλά ελάτε να βρούμε φόρμουλες για να αποφύγουμε τον εκ των ων ουκ άνευ διαμοιρασμό των εξουσιών, τότε το σημείο στο οποίο θα φτάσετε, δεν είναι διαφορετικό από εκείνο στο οποίο βρισκόμαστε 50 χρόνια μετά».

Εάν βλέπετε τον ομοσπονδιακό συνεταιρισμό ως κάτι που διοικείται από κοινού αλλά ανήκει μόνο στους Ε/κ με τέτοιες δηλώσεις (όπως του Προέδρου Αναστασιάδη) το νόημα (για τους Τ/κ) είναι ‘εσείς φτάσετε μέχρι το επίπεδο της συνιστώσας πολιτείας και μην ανακατεύεστε στην διοίκηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης’ και αυτό ο Κουντρέτ Οζερσάι το θεωρεί «πάρα πολύ ανησυχητικό».

Βεβαίως, συνέχισε, η πολιτική ισότητα δεν είναι πάντοτε αριθμητική ισότητα, ωστόσο στις αποφάσεις των ΗΕ έχει σημειωθεί επανειλημμένα η αποτελεσματική συμμετοχή και εκπροσώπηση στη λήψη των ομοσπονδιακών αποφάσεων.

Ανησυχητική για τον κ. Οζερσάι είναι και η προσέγγιση (του Προέδρου Αναστασιάδη) πως στην ομοσπονδιακή διοίκηση, όχι σε κάθε θέμα αλλά σε ορισμένα νομικά μόνο θέματα θα χρειάζεται μία θετική ψήφος από τους Τ/κ. «Αυτό εμπεριέχει την πρόθεση κατάργησης την πολιτικής ισότητας στην πράξη».

Το θέμα για τον ίδιο, συνέχισε, δεν είναι αυτές οι «φιγουρατζίδικες φόρμουλες», αλλά το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η ε/κ πολιτική ηγεσία, δεν θέλουν να μοιραστούν με τους Τ/κ την πολιτική εξουσία. «Η σκέψη του διαμοιρασμού είναι κάτι που τους φοβίζει».

Διερωτάται ακόμη γιατί οι Ε/κ, αφού δεν θέλουν να διαμοιραστούν με τους Τ/κ την εξουσία και τον πλούτο, επιμένουν σε λύση ομοσπονδιακή που βασίζεται σε αυτό.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήθελε να αλλάξει πραγματικά το υφιστάμενο καθεστώς θα έλεγε με ειλικρίνεια ότι δυσκολεύεται στο θέμα του διαμοιρασμού, καταλαβαίνει άλλα πράγματα για την πολιτική ισότητα και δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό που οι Τ/κ καταλαβαίνουν ως πολιτική ισότητα. Επειδή δεν θέλουμε να διαμοιραστούμε την εξουσία μαζί σας (τους Τ/κ). Εάν βεβαίως ήθελε να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς».

Πρόεδρος ΚΕΕ: «Μας ταΐζει ξαναζεσταμένο φαΐ»
———————————————————
Βάζοντας νερό στο παλιό πιλάφι προσπαθεί να μας το πουλήσει ως νέα σούπα, ήταν το σχόλιο του νέου προέδρου του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ για τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, που υποστηρίζει ότι ο Ε/κ ηγέτης δεν στοχεύει σε λύση αλλά εξακολουθεί να ζει με το όνειρο να κάνει την Κύπρο ελληνική.

Στην ανάρτησή του που κυκλοφόρησε και ως γραπτή δήλωση, ο κ. Τατάρ αναφέρει ότι Ελληνες και Ε/κ θα πρέπει να ξέρουν ότι μια συμφωνία που δεν θα ενσωματώνει τις ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Τ/κ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τον Ερσί Τατάρ, συνεχίζει τα παιχνίδια με το χρόνο και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις γεωτρητικές εργασίες και να κάνει περιφερειακές και διεθνείς συνασπισμούς χρησιμοποιώντας ως πόλο έλξης τους υδρογονάνθρακες καραδοκώντας για την αύξηση του χάσματος μεταξύ Τ/κ και Τουρκίας.

Υποστήριξε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τ/κ και προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση και χτες με τις αναφορές του για τη λήψη αποφάσεων, φάνηκε ότι «μας βλέπει ακόμα ως μειονότητα».

Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε τον όρο για πολιτική ισότητα που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους Τ/κ ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σε μια άλλη προϋπόθεση της τ/κ πλευράς, για μια επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους διαδικασία. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι ο Ε/κ ηγέτης θεωρεί ότι μπορεί να παίζει με την τ/κ πλευρά για πολλά ακόμη χρόνια στο τραπέζι.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι το ΚΕΕ θα δημιουργήσει μια ειδική επιτροπή για το Κυπριακό, θα αξιολογήσει τις εξελίξεις και θα έρθει με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Φικρί Τορός για την κινητή τηλεφωνία
——————————————
Οι παροχείς κινητής τηλεφωνίας στην τ/κ πλευρά έχουν τους δικούς τους κώδικες TADIG, οι οποίοι είναι διαφορετικοί από εκείνους των τουρκικών παροχέων, ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Φικρί Τορός, νυν «βουλευτής» του ΡΤΚ και πρώην πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου που ήταν στην αρμόδια Τεχνική Επιτροπή για θέματα οικονομίας και εμπορίου.

Επικεντρώνοντας το σχόλιό του μόνο στην αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα της συνδεσιμότητας της κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Τορός έγραψε ότι με τους εν λόγω κωδικούς οι παροχείς στο «βορρά» συνδέονται με όλους τους άλλους διεθνείς φορείς μέσω διαφόρων κόμβων παροχής υπηρεσιών GSM σε όλη την Ευρώπη.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω τον κ. Αναστασιάδη ότι αυτό δεν έδωσε καμία αναγνώριση, ούτε οποιοδήποτε πολιτικό όφελος στο βορρά, οπότε ο ισχυρισμός του απλά δεν είναι σωστός». Αυτό που προτάθηκε, συνέχισε ο κ. Τορός, δεν είναι μια τυπική σχέση «περιαγωγής», αλλά παροχή υπηρεσιών από τους παροχείς κινητής τηλεφωνίας «στις δύο περιοχές της Κύπρου» προς όλους τους συνδρομητές τους.

«Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται «Διαλειτουργικότητα» (Interoperability) και θεωρείται ότι είναι το μόνο λειτουργικό μέσο υπό την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση τόσο από τους Τουρκοκύπριους όσο και από τους Ελληνοκύπριους παροχείς».
Ελπίζω ότι αυτό το ατυχές επιχείρημα προκλήθηκε από τεχνική σύγχυση ή παρερμηνεία, συμπλήρωσε ο Φικρί Τορός προσθέτοντας ότι «ψευδείς πληροφορίες ως τέτοιες οδηγούν σε ψευδείς αντιλήψεις», οι οποίες μόνο βλάπτουν τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συμβάλλουν στη συνέχιση του στάτους κβο.