Ο Πρόεδρος και αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ στο συνέδριο ΕΛΚ για εκλογή υποψηφίου για Προεδρία Κομισιόν


Με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Συναγερμού, υπό τον Πρόεδρό του Αβέρωφ Νεοφύτου, διεξάγονται σήμερα imagew-4.aspxκαι αύριο στο Ελσίνκι της Φινλανδίας οι εργασίες του 25ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ), στο πλαίσιο του οποίου το κόμμα θα εκλέξει αύριο Πέμπτη τον υποψήφιό του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πενταετία 2019-2024.

Υποψήφιοι για το χρίσμα του εκλεκτού του ΕΛΚ είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής από το 2014 της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ο πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας ‘Αλεξ Στουμπ. Ο ΔΗΣΥ έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ.  Η ανάδειξη του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν θα γίνει με μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, την Πέμπτη από τις 10.30 μέχρι τις 12.00. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 1300.

Στο συνέδριο το οποίο επικεντρώνεται στην προετοιμασία για τις ευρωεκλογές του 2019 έχουν προσκληθεί πέραν των 2000 ατόμων από 41 χώρες, από τα οποία 758 έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σήμερα στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί κατά το συνέδριο, που διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο του Ελσίνκι Messukeskus, συζήτηση μεταξύ των δυο υποψηφίων, οι οποίοι θα απευθύνουν επίσης αύριο ομιλίες .

Εξάλλου, σήμερα στο συνέδριο θα μιλήσουν αρχηγοί κομμάτων μελών του ΕΛΚ μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα διεξαχθούν επίσης συζητήσεις για δυο θέματα: “Ευημερία για όλους – περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» και «Η μεταναστευτική πρόκληση για την Ευρώπη».

Στις 20.15 θα διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ με τη συμμετοχή αρχηγών των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πρόσκεινται στο ΕΛΚ. Στη σύνοδο θα παραστούν επίσης οι ηγέτες της Ουκρανίας και της Σερβίας καθώς και αρχηγοί κομμάτων της Γεωργίας, της Λευκορωσίας, της Αλβανίας της πΓΔΜ και της Μολδαβίας.

Μεταξύ των ομιλητών στο συνέδριο την Πέμπτη είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Θα μιλήσουν επίσης ο Πρωθυπουργός   της Βουλγαρίας, Boyko Borrisov, o Καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, η Καγκελάριος της Γερμανίας,  Angela Merkel,  o Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, o Πρωθυπουργός Κροατίας, Andrej Plencovic και ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar.

Ακόμη ομιλίες θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit Michel Barnier.  Επίσης οι Αναπληρωτές Πρωθυπουργοί της Λετονίας Arvils Aseradens και του Βελγίου Kris Peeters.

Το συνέδριο φιλοξενούν από κοινού ο ηγέτης του φινλαδικού κόμματος Kokoomus, Petteri Orpo, o Πρόεδρος του ΕΛΚ Joseph Daul και ο ΓΓ του ΕΛΚ Antonio Lopez – Isturiz.

Σε μήνυμά τους στην ιστοσελίδα για το συνέδριο του ΕΛΚ οι κύριοι Daul και López-Istúriz καθώς και ο Διευθυντής της εκστρατείας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές του 2019 Dara Murphy αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως οι ευρωεκλογές του 2019 θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συνεδρίου αυτού για την προετοιμασία του ΕΛΚ ενόψει των εκλογών αυτών.

Αναφέρουν εξάλλου πως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί η ευκαιρία να υιοθετηθούν κοινές θέσεις για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος.

Επίσης, προσθέτουν, «θα γιορτάσουμε με το κόμμα Kokoomus που είναι μέλος μας και ένας εξαιρετικός εταίρος και οικοδεσπότης αυτής της διοργάνωσης, τα επιτεύγματα κατά τα πρώτα 100 χρόνια του κόμματος»

Εκφράζουν ακόμη μεγάλη περηφάνια για την ιστορία του ΕΛΚ, που όπως αναφέρουν, έχει τις ρίζες της στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Επισημαίνουν πως δυστυχώς αυτό το κληροδότημα βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό την απειλή των εξτρεμιστικών κομμάτων, «ενώ έξωθεν δυνάμεις προσπαθούν σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση να διαλύσουν την Ευρώπη που έχουμε δημιουργήσει». Προσθέτουν πως οι πολέμιοι αυτοί της Ευρώπης δεν προσφέρουν κάποια άλλη επιλογή παρά μόνο «επιστροφή στην αστάθεια και στη διαμάχη».

Υπογραμμίζουν ακόμη πως η ιστορία του ΕΛΚ είναι μια ιστορία εξαιρετικά επιτυχημένη και «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πούμε αυτή την ιστορία στους Ευρωπαίους συμπολίτες μας με πάθος, ειλικρίνεια και συναίσθημα».

Εξάλλου σε δικό του μήνυμα ο Πρόεδρος του κόμματος Kokoomus, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Petteri Orpo, αναφέρει πως το συνέδριο αυτό είναι μεγάλης πολιτικής σημασίας και θα είναι ένα ιστορικό γεγονός καθώς είναι η πρώτη φορά που το ΕΛΚ θα πραγματοποιήσει το συνέδριό του στο βορρά της Ευρώπης.

Υπογραμμίζει πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και πως μεγάλο μέρος της επιτυχίας της ευρωπαϊκής ηπείρου θα εξαρτηθεί από τον σχηματισμό του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν. «Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικής σημασίας που συγκεντρωνόμαστε για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη ανάμεσα στην πολιτική μας οικογένεια, που αποφασίζουμε για τις μελλοντικές μας πολιτικές, δείχνοντας στους πολίτες μας ότι έχουμε τις απαντήσεις για την Ευρώπη του αύριο», επισημαίνει.