Ο Υπουργός Υγείας καλεί σε συνάντηση ΟΑΥ και ΠΙΣ

 

Την πρόθεσή του να καλέσει τον ΟΑΥ και τον ΠΙΣ σε συνάντηση υπό την προεδρία του εντός των επόμενων ημερών, με την ελπίδα ότι η ανταπόκρισή τους θα είναι θετική για άρση του αδιεξόδου ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.Unknown

Σε γραπτή δήλωση ο Υπουργός εκφράζει τη βεβαιότητα ότι , νοουμένου ότι όλες οι πλευρές εργάζονται για το συμφέρον των Κύπριων ασθενών, μέσα από διάλογο θα βρεθούν οι σωστές συνισταμένες, ώστε, εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, να εφαρμοστεί αυτό που στερούνται οι πολίτες της Κύπρου για τόσα χρόνια.

Η γραπτή δήλωση του Υπουργού εκδόθηκε μετά την δημοσιογραφική διάσκεψη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) όπου ανακοινώθηκε η διακοπή της διαπραγμάτευσης με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

“Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι για τα αιτήματα που συμπεριλήφθηκαν στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ και αφορούν στις αποζημιώσεις των γιατρών σε περιβάλλον ΓεΣΥ, ο καθ’ ύλην αρμόδιος να τα συζητήσει είναι ο ΟΑΥ, όπως αυτό καταγράφηκε και στον ψήφισμα του ΠΙΣ. Το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και οι δύο πλευρές να εμπλακούν σε ειλικρινή διάλογο αφενός μεν για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του ιατρικού κόσμου, αφετέρου δε να διατηρηθεί η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ που είναι το αποτέλεσμα της συναντίληψης των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αποτυπώνεται στην ομόφωνη ψήφιση των νομοσχεδίων τον Ιούνιο του 2017”, αναφέρει ο Υπουργός.

Οι πέντε πεοϋποθέσεις του ΠΙΣ

Νωριτερα σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου,ανέφερε ότι οι γιατροί δεν έχουν πρόθεση να καθυστερήσουν την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας, σημειώνοντας  ότι «και αύριο ακόμα  οι γιατροί είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν, εάν ικανοποιηθούν και οι πέντε προϋποθέσεις που τέθηκαν κατά την Έκτακτη Γενική του Συνέλευση το περασμένο Σάββατο.»

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε πως ο ιατρικός κόσμος έχει ήδη αποφασίσει ότι μόνο κάτω από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις έχει νόημα η συμμετοχή τους στον προτεινόμενο σχεδιασμό για το ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως «κάθε προηγούμενη διαδικασία άγονης διαπραγμάτευσης με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αναστέλλεται και χρειάζονται πλέον πολιτικές αποφάσεις».

Ανέφερε ακόμα πως τις επόμενες μέρες θα καταθέσουν στην πολιτική ηγεσία του τόπου και στον Υπουργό Υγείας τις πέντε βασικές προϋποθέσεις “που διασφαλίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας προς όφελος του ασθενούς, αλλά και την αξιοπρέπεια του γιατρού, με.  πρώτη και σημαντικότερη την αύξηση της χρηματοδότησης στην υγεία”, όπως λένε.

Εξάλλου, σημείωσε πως η ηγεσία του τόπου θα κληθεί να μελετήσει τις προτάσεις του, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να βρεθούν λύσεις .

Ποιες είναι οι 5 προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το ψήφισμα που ενέκριναν οι γιατροί που συμμετείχαν στην Έκτακτη Συνέλευση του ΠΙΣ, το Σάββατο, απαιτείται αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, η ασφάλεια των ασθενών και η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Απαιτείται, επίσης, η εφαρμογή του νόμου στον οποίο αναφέρεται ότι «η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται να συμφωνηθούν ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, καθώς επίσης και μέτρα στήριξης τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτών ιατρών, καθώς επίσης και των  νοσηλευτηρίων τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια, η ποιότητα και η βιωσιμότητα του συστήματος.

Όσον αφορά τον καθορισμό των αμοιβών των γιατρών στο ΓεΣΥ, ζητείται καθορισμός των αμοιβών των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΠΙΣ στον ΟΑΥ.

Επιπλέον, ζητείται εγγυημένη τιμή μονάδας για τους ειδικούς γιατρούς, στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ ζητείται ακόμα ο καθορισμός του ύψους της αμοιβής των ιατρών ανά ιατρική πράξη για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και ο σαφής και νομικά κατοχυρωμένος διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από αυτήν του νοσηλευτηρίου.

Σύμφωνα πάντα με το ψήφισμα, ζητούνται επίσης σαφείς επεξηγήσεις και γραπτές εγγυήσεις με νομική ισχύ των όρων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο συμμετοχής των συμβαλλομένων γιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, στο ΓεΣΥ, ενώ απαιτείται ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ «η εντολή που πήραμε είναι σαφέστατη και δεν χωρά παρερμηνείες», προσθέτοντας ότι ο ΠΙΣ θα τιμήσει την ισχυρή εντολή “και θα διεκδικήσουμε τα πάγια αιτήματα των γιατρών της Κύπρου”.

«Είναι φανερό ότι η στρατηγική της απομόνωσης του ιατρικού κόσμου, το buling και η ψυχολογική βία προς τους γιατρούς ώστε να αποδεχθούν τελεσιγραφικούς όρους, που καταδικάζουν τόσο τους ιδίους, όσο και ένα αποτελεσματικό ΓεΣΥ απέτυχε. Οι υπεύθυνοι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει ρωγμές στις γέφυρες. Τώρα πρέπει να τις ξανακτίσουμε. Από το Σάββατο το βράδυ το πεδίο στην  υγεία είναι διαφορετικό. Στις επιθέσεις δεν απαντήσαμε με λαϊκισμό ή φτηνή ρητορική. Ο ιατρικός κόσμος έστειλε μήνυμα ενότητας και ήθους. Απαντήσαμε με τεκμηριωμένες προτάσεις και με οργανωμένες δημοκρατικές διαδικασίες», είπε .

Διαβεβαίωσε πως ο ιατρικός κόσμος δεν θέλει να χάσει άλλο χρόνο, σημειώνοντας αν συμφωνήσουν το ΓεΣΥ ξεκινάει αύριο, ωστόσο,  πλέον η άποψη των γιατρών πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Υπάρχουν τρόποι», είπε ο κ. Αγαθαγγέλου, «και στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αλλιώς η άλλη πλευρά να είναι έτοιμη να αναλάβει το σύνολο της ευθύνης για πιθανή αποτυχία. Το κλειδί της  επιτυχίας του ΓεΣΥ με γερά θεμέλια είναι η συνδιαστική εφαρμογή των προϋποθέσεων, που θέτει ο ιατρικός κόσμος, βάσει της ιδιότητας και της εμπειρογνωμοσύνης του».

Ξεκαθάρισε ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση «δεν στοχεύει σε παζάρεμα, αλλά θέτει στο ΓεΣΥ τις σωστές βάσεις, γιατί χωρίς αυτές η πιθανότητα κατάρρευσης τους, με θύματα τους ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς, αυξάνεται».

«Ο νόμος ως έχει είναι ανεφάρμοστος και θα αποτύχει»

Σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις, οι οποίες ουσιαστικά αλλάζουν την υφιστάμενη νομοθεσία, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε: «Ακούμε για ανελαστικούς νόμους. Εμείς δεν θα υπαγορεύσουμε στην Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία τι θα πράξουν. Γνωρίζουμε ότι ο νόμος προνοεί τροποποιήσεις, όπως όλοι οι νόμοι σε όλον τον κόσμο. Δεύτερον, στην Κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι νόμοι βελτιώνονται, εξελίσσονται και προσαρμόζονται στις εκάστοτε πραγματικότητες. Το δεδομένο είναι ότι σήμερα ο νόμος έχει και είναι ως έχει ανεφάρμοστος και θα αποτύχει».

«Αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν στοιχεία που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του ΟΑΥ. Το τοπίο της υγείας είναι διαφορετικό όπως είχαμε πει. Πιθανότατα οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο αυτό της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας», είπε.

Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, είπε πως οι γιατροί «δεν έχουμε πρόθεση να καθυστερήσουμε την υλοποίηση και σε ουδεμία περίπτωση δεν υπήρξαμε πολέμιοι με επιχειρήματα τέτοια, που να παρερμηνεύονται από κακοθελητές, για δήθεν αναβολή του ΓεΣΥ και επέκταση των χρονοδιαγραμμάτων».

«Και αύριο ακόμα», ανέφερε, «είμαστε  έτοιμοι να συμφωνήσουμε εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέσαμε. Είναι προϋποθέσεις εφικτές για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε αυτή την πολυπόθητη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας».

Σημείωσε, επίσης, πως «έπρεπε να φτάσουμε στο και πέντε και να υπάρξει λαοθάλασσα του ψηφίσματος, για να καταλάβει η πολιτεία τί λένε οι γιατροί», παραπέμποντας στα υπομνήματα που έχει καταθέσει ο ΠΙΣ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Βουλή με όλα αυτά που έχουν συνοψιστεί στα 5 βασικά σημεία του ψηφίσματος.

Διαβεβαίωσε δημόσια τους ασθενείς  ότι πρώτο μέλημα του ιατρικού κόσμου είναι ποιότητα της θεραπείας τους, η καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους, η ασφάλεια της ζωής τους, γιατί όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Απηύθυνε, μάλιστα, κάλεσμα προς όλες τις οργανώσεις των ασθενών και του κάθε συνδέσμου ξεχωριστά και τις διοικήσεις τους για μια κοινή πορεία.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι πέντε συγκεκριμένες προϋποθέσεις αλλάζουν ουσιαστικά την υφιστάμενη νομοθεσία και αν είναι έτοιμοι να συζητήσουν με τα διάφορα κόμματα για τροποποίηση της νομοθεσίας, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε: «Ακούσαμε και για ανελαστικούς νόμου ακούσαμε και για  κάθε νόμο ο οποίος τυγχάνει της δυνατότητας του εκσυγχρονισμού των διορθωτικών τροποποιήσεων πάντοτε για να βελτιωνόμαστε. Με αυτό το σκεπτικό ο ΠΙΣ επίσημα θα αποταθεί και έτσι έχουμε υποχρέωση στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία για περαιτέρω διαβούλευση πάνω σε αυτό θέμα».

Σε ερώτηση εάν θεωρούν πως είναι σε θέση το κράτος να δώσει 700 και πλέον εκατομμύρια για να μπορέσει να λειτουργήσει το ΓεΣΥ, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι έχουν  επανειλημμένα τονίσει ότι οι γιατροί έχουν ένα ειδικό ρόλο, αυτόν που θέλει να διασφαλίζει την ποιότητα και τις συνθήκες, με τις οποίες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι  ασθενείς τους, αλλά πρωτίστως να σηκώσουν το βάρος της ιατρονομικής ευθύνης πέραν της ιατρικής τους πράξης, ώστε να λειτουργήσει το ΓεΣΥ.

«Δε είμαστε εμείς που θα καθορίσουμε τους οικονομολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα ορίσουν ποιοι είναι οι διαθέσιμοι πόροι ή πως θα κατανεμηθούν. Αυτό εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές του κράτους. Στόχος είναι να βρούμε διέξοδο στο αδιέξοδο και λύση», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει οριστεί ραντεβού με τον Υπουργό Υγείας, ενώ σημείωσε πως θα του αποστείλουν επιστολή ως ΠΙΣ. Όπως πρόσθεσε «με το Υπουργείο Υγείας θέλουμε να έχουμε ένα ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο και αυτό το ψήφισμα στην ολότητά του εκφράζει ένα μήνυμα ότι αυτή η λαοθάλασσα έχει πρόθεση να συμμετέχει στο ΓεΣΥ».

Δηλώσεις Προέδρου ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα

Η ΠΑΣΥΚΙ, διά του Προέδρου της, Σωτήρη Κούμα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ιατρική κοινότητα είναι σύσσωμη και ζητά αξιοπρεπή  αντιμετώπιση και συμμετοχή σε ένα ποιοτικό και βιώσιμο ΓεΣΥ, προς όφελος των ασθενών, χωρίς όμως τη θυματοποίηση των γιατρών.

Ο κ. Κούμας είπε πως «δεν πρέπει να κάνουμε διάλογο για χάρη του διαλόγου», προσθέτοντας πως «τα περιθώρια είναι στενά και επιτέλους πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις».

«Το ΓεΣΥ όπως προτάθηκε αν εφαρμοστεί δυστυχώς θα καταρρεύσει»

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, Χάρης Αρμεύτης, είπε ότι οι γιατροί βλέπουν μετά τη συνέλευση μια προσπάθεια να περάσει  το μήνυμα ότι «οι γιατροί ζητούν τις αμοιβές τους».

«Δεν είναι αυτό το ζητούμενο», είπε, «αφού οι αμοιβές αποτελούν ένα μέρος των προϋποθέσεων. Η κύρια προϋπόθεση είναι η αύξηση του προϋπολογισμού. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ ως χώρα να έχουμε ένα ποιοτικό ή  βιώσιμο σύστημα υγεία, αν δεν μπουν λεφτά στην υγεία. Και όταν μιλάμε ότι θα πρέπει να μπουν λεφτά στην είναι για να έχουμε καλύτερο φάρμακο, καλύτερη πρόσβαση σε καλύτερα νοσηλευτήρια, να έχουμε καλύτερης ποιότητας υλικά στις χειρουργικές επεμβάσεις, αναλώσιμα, να έχουμε διεκπεραίωση των ιατρικών πράξεων σε μικρό χρονικό διάστημα προς όφελος των ασθενών».

Υπογράμμισε ότι «το ΓεΣΥ όπως προτάθηκε -όλα δείχνουν και αυτό είναι τεκμηριωμένο- ότι αν εφαρμοστεί δυστυχώς θα καταρρεύσει», προσθέτοντας ότι «με τον υπάρχον προϋπολογισμό τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα μπουν σε καθεστώς χρεοκοπίας».

Διερωτήθηκε, εξάλλου, «αν οι πολίτες θα ήθελαν ένα ΓεΣΥ που να αποκλείει τη συμμετοχή των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων;».

Εξέφρασε την εκτίμηση πως «η αύξηση του προϋπολογισμού δίνει τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει όλος ο ιδιωτικός τομέας».

Αναφερόμενος στο πραγματικό κόστος της υγείας, είπε πως σήμερα είναι 1,6 δις και αυτό είναι αποδεδειγμένο.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι με 950 εκ. μπορούμε να φτάσουμε να έχουμε ποιοτικούς δείκτες υγείας θεωρούμε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Αν θέλουμε να έχουμε προϋποθέσεις σωστού συστήματος πρέπει το κράτος να διαθέσει χρήματα στην υγεία. Δεν υπάρχει άλλο τρόπος», συμπλήρωσε ο κ. Αρμεύτης.