Κροκόδειλοι …αλιγάτορες και δεινόσαυροι

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

Κάποτε μου διηγείτο ένας φίλος στην Κούβα, ότι αν σε τρέχει ξοπίσω ένας πεντάμετρος ή εφτάμετρος κροκόδειλος, δεν έχεις άλλη επιλογή από του να αρχίσεις να τρέχεις με όση δύναμη έχεις σε ευθεία γραμμή και ξαφνικά να κάνεις απότομα στροφή ενενήντα μοιρών. Μόνο έτσι , μου έλεγε, μπορείς να του γλυτώσεις, αφού κινδυνεύει να κοπεί η ουρά του.Unknown-4

Αλήθεια ή όχι, ποτέ μου δεν τους είχα δει από κοντά στις μεγάλες λίμνες του Ζαπάτα ή στο Νησί της Νεολαίας.και στις φάρμες που ζούσαν για το ξακουστό και διαφορετικό λαμπερό χρώμα του δέρματός τους. Τώρα τους θυμήθηκα ξανά από μια παλιά μνεία που έκανα σε ένα άρθρο για τα σύγχρονα ΜΜΕ, την ισχύ τους, αλλά και την «Αχίλλειό τους πτέρνα».

Σε εκείνο το κείμενο, στηριγμένος σε διαδικτυακή πηγή έγραφα: «Λέγεται ότι «παρόλο που η δύναμη του δαγκώματος ενός κροκόδειλου είναι τόση όση ενός φορτηγού 10 τόνων που πέφτει σε έναν γκρεμό, το αδύναμό τους σημείο είναι η δύναμη στους μυς που ανοίγουν το στόμα τους. Οι μυς που ανοίγουν το στόμα τους είναι τόσο αδύναμοι που θα μπορούσες να κρατήσεις το στόμα τους κλειστό με το ένα χέρι. Μπορούν δηλαδή να κλείνουν το στόμα τους με ιπποδύναμη ενός τανκ, αλλά το ανοίγουν με λιγότερη δύναμη από όση χρειάζεται κάποιος για να ανοίξει ένα τενεκεδάκι της Coca  Cola».Unknown-3

Τώρα τους θυμήθηκα ξανά βλέποντας την φωτογραφία ενός παρόμοιου, αλλά στην Αυστραλία, μήκους 5,2 μέτρων, που τον πυροβόλησαν σ’ ένα ποτάμι της χώρας (φωτογραφία). H ειδική όμως ράτσα κροκοδείλων στην Κούβα, λέγεται ότι ζει εκεί, εδώ και 70 εκατομμύρια χρόνια, από την εποχή των δεινοσαύρων στον πλανήτη μας! Αν δεν με απατά η μνήμη μου στην Κούβα έχουν και απολιθωμένους σκελετούς δεινοσαύρων και ένα πάρκο όπου εκθέτουν διάφορα ομοιώματα τους, ένα στο Σαντιάγο ντε Κούβα και ένα στην Αβάνα, τοποθετημένους σε τέτοιο φυσικό περιβάλλον, έτσι ώστε κάποιος να ταξιδεύει αμέσως πίσω εκατομμύρια χρόνια.

Οι κροκόδειλοι  της λοιπόν, γεννούν από 30-40 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται από 55-70 μέρες και μάλιστα από το χρώμα ξεχωρίζουν αν το κροκοδειλακι είναι αρσενικό ή θηλυκό. Κάτι τελευταίο, για αυτή την σύντομη αναφορά, είναι για την ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν. Unknown-5 ddnsx3 Κάνουν επίσης τεράστια άλματα. Τόσο στο νερό, όσο και στην ξηρά και μπορούν να τρέξουν τόσο όσο ένα άλογο!!!