Η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ καταγγέλλει μεθοδεύσεις σπίλωσης της

Δηλώνει κατηγορηματικά πως όλα τα στοιχεία του Πανεπιστημίου είναι στη διάθεση των ανακριτικών αρχών

Γραπτή δήλωση σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ÔÅÐÁÊεξέδωσε σήμερα η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ελπίδα Κεραυνού, εκφράζοντας πλήρη εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα του κράτους, για τα οποία δηλώνει τη βεβαιότητά της ότι θα εκτελέσουν το καθήκον τους με κάθε ακεραιότητα, ευχόμενη παράλληλα σύντομα να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν.

Στη δήλωσή της η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ σημειώνει κατηγορηματικά πως καθώς συνεχίζεται να παρατηρείται μια έντονη και μεθοδευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης αλλά και σπίλωσης τόσον της ιδίας της Πρυτάνεως του ΤΕΠΑΚ, και «σε σχέση με τα όσα αναπαράγονται ατεκμηρίωτα, για δήθεν ευθύνες της Πρυτάνεως για κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημόσιου χρήματος κλπ», για τις έρευνες που διεξάγονται από τα θεσμικά όργανα του κράτους (Γενικό Ελεγκτή, Γενικό Εισαγγελέα, Αστυνομικές Αρχές), η ίδια προσωπικά ως Πρύτανης και οι Πανεπιστημιακές Αρχές έχουν συνεχή, άψογη και πλήρη συνεργασία με αυτά.

Η κ. Κεραυνού αναφέρει ότι από το 2010, ως Πρόεδρος της τότε Διοικούσας Επιτροπής  ζήτησε γραπτώς την αρωγή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (19 Ιουλίου 2010) για να τεθούν σε λειτουργία οι πρέπουσες διαδικασίες διαφανούς και χρηστής διοίκησης, σε σχέση με όλα τα ζητήματα ενοικιάσεως κτηρίων και της παρακολούθησης των προνοιών των συμβολαίων ενοικίασης. Κάτι που, όπως προσθέτει, είχε ως αποτέλεσμα, ανάμεσα σε άλλα, την κατάργηση της μέχρι τότε (άγραφης) πολιτικής της καταβολής ενοικίων πριν ένα κτήριο να είναι έτοιμο προς αξιοποίηση.

Αναφέρει επίσης ότι στις αρχές του 2012, με την ανάληψη των καθηκόντων της στη θέση του Πρύτανη, κοινοποίησε όλες τις μέχρι τότε εκθέσεις διερεύνησης (που έγιναν το 2011 με εντολή της ΔΕ) στο νέο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, καθώς και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, και ζήτησε από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου να εγκρίνει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το κτήριο με την ονομασία «Eastland», η οποία έγινε και κατατέθηκε το Μάρτιο του 2013 αλλά και ότι στη συνέχεια το Συμβούλιο ζήτησε και δεύτερη ανεξάρτητη έρευνα.

Διευκρινίζει δε πως μετά από εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τη Γενική Ελέγκτρια, και την κατάθεση στοιχείων, προχώρησε ως Πρύτανης, τον Οκτώβριο του 2013, στην κατάθεση των σχετικών στοιχείων (όλων των εκθέσεων διερεύνησης και όλων των ενοικιαστήριων συμβολαίων) στο Γενικό Εισαγγελέα, αφού πρώτα έθεσα το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου.

Η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ σημειώνει ακολούθως ότι το Δεκέμβριο του 2013 ζήτησε από τον Εσωτερικό Ελεγκτή του ΤΕΠΑΚ τη διεξαγωγή δύο νέων εκτενών διερευνήσεων (κτήρια «Συμεών» και «Καλυψώ», και για κτήρια στην Πλατεία Ηρώων), οι οποίες της υποβλήθηκαν το Φεβρουάριο και Ιούλιο του 2014 αντίστοιχα, και τις οποίες προώθησε αμέσως στο Γενικό Εισαγγελέα και στην Αστυνομία.

Επίσης, συνεχίζει, το Νοέμβριο του 2014, ύστερα από δική της εισήγηση προς το Συμβούλιο, το Πανεπιστήμιο προχώρησε στην εξαργύρωση της εγγυητικής επιστολής για το κτήριο «Συμεών», εξασφαλίζοντας την επιστροφή του σχετικού ποσού (€400.000).

Η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ αναφέρει ακόμη ότι το Δεκέμβριο του 2014, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, ανταποκρινόμενο σε κοινή εισήγηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή, έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας.

Η Ελπίδα Κεραυνού διαβεβαιώνει «υπεύθυνα και κατηγορηματικά» ότι ποτέ δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο ενοικίασης κτηρίου ή τροποποιητικής συμφωνίας, είτε ως Πρόεδρος της ΔΕ (2009-2010), είτε ως Πρύτανης (από το 2012), ούτε και πως ούτε έχει η ίδια προτείνει οποιοδήποτε κτήριο προς ενοικίαση, ή συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επί τέτοιων ζητημάτων.
Σημειώνει πως για όλα τα πιο πάνω υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση στα Αρχεία του Πανεπιστημίου και τα οποία αποτελούν γραπτή επικοινωνία της Πρυτάνεως, τόσο με τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου (Διοικούσα Επιτροπή – ΔΕ, Συμβούλιο, Εσωτερικός Ελεγκτής, Εσωτερική Επιτροπή Ελέγχου, Επιτροπή Διαχείρισης Περιουσίας), όσο και με τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας (Γενικός Εισαγγελέας, Γενικός Ελεγκτής, Αστυνομία).

Σε σχέση με «τις διάφορες δημόσιες, μειωτικές και ανυπόστατες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης» προς το πρόσωπό της, η Πρύτανης επισημαίνει ότι οι άριστες διαπροσωπικές της σχέσεις, το συλλογικό πνεύμα συνεργασίας και η αφοσίωσή της στα εκάστοτε καθήκοντά μου, πιστοποιούνται από το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη η Πολιτεία ή/και άλλα θεσμικά όργανα/σώματα, της εμπιστεύθηκαν σημαντικούς ακαδημαϊκούς θεσμούς, είτε σε πανεπιστημιακό, είτε σε εθνικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ προτρέπει αλλά και προκαλεί τον οιονδήποτε κατέχει στοιχεία, για δήθεν κατάχρηση εξουσίας από μέρους της, είτε σε σχέση με τη διατύπωση και προώθηση αποφάσεων των Σωμάτων διοίκησης για τα οποία έχει ή είχε αρμοδιότητα, είτε σε σχέση με την εκπροσώπηση Σωμάτων που προεδρεύει, είτε σε άλλα Σώματα, να τα καταθέσει τεκμηριωμένα και επώνυμα στα θεσμικά όργανα του κράτους προς διερεύνηση και λήψη μέτρων.

«Οι γενικόλογες, αόριστες, ατεκμηρίωτες και λαϊκίστικες αναφορές για σκοπούς εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, δεν περιποιούν τιμή στο αξίωμα που κατέχει κάποιος, κυρίως όταν το αξίωμα αυτό αφορά τον πανεπιστημιακό χώρο, όπου η σαφής τεκμηρίωση και η έγκυρη επιχειρηματολογία συνιστούν αναγκαία στοιχεία» αναφέρει.

Εκφράζει την ελπίδα ότι η διαλεύκανση των ζητημάτων των κτηρίων θα απελευθερώσει το Πανεπιστήμιο οριστικά από τις σκιές του παρελθόντος, και δηλώνει τέλος ότι σεβόμενη πλήρως τις προσπάθειες των ανακριτικών αρχών, αλλά και το γεγονός ότι πρωταρχικός της στόχος είναι η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, θα συνεχίσει να αποφεύγει επιμελώς τις δημόσιες δηλώσεις για τα υπό διερεύνηση ζητήματα.