Επιστρέφει το τρένο υπ’αριθμόν μηδέν;

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

petrosΟ αμερικανός πιλότος θάφτηκε τελικά στην Κύπρο χωρίς ποτέ να γυρίσει στην αγαπημένη του πατρίδα. Είχε έρθει για ολιγοήμερες διακοπές μετά από κοπιώδη εκπαίδευση Σαουδαράβων πιλότων στα αμερικανικά αεροπλάνα. Διέμεινε για λίγες μέρες σε ξενοδοχείο, αλλά όπως έχουν να πουν ένα και μόνο λεπτό είναι ικανό να σε κάνει να ερωτευτείς και να αγαπήσεις για όλη σου την ζωή.

Αυτό και έγινε. Χρόνια πέρασαν πολλά από εκείνον τον σπινθηροβόλο έρωτα σε μια στιγμή νηνεμίας στην κυπριακή ηρεμία, παρόλο που κάθε βράδυ οι εφιάλτες από τους βομβαρδισμούς στο Βιετνάμ δεν έφευγαν με τίποτα και τον ταλαιπωρούσαν μέχρι τον θάνατό του.

Στο φέρετρό του ολόκληρες περγαμηνές, παράσημα και διπλώματα, όμως ο Τζων ποτέ δεν γύρισε, δεν ήθελε να γυρίσει στην γενέθλια γη του… Όσο ακούω τώρα την Αμερική να εξαπολύει εμπορικούς πολέμους εναντίον όλων, μα πιο πολύ να συμπεριφέρεται τόσο παράλογα και απερίσκεπτα απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, εξερχόμενη μονομερώς από την Συμφωνία του 1987 για περιορισμό των  πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων, ξανασκέφτομαι τον Τζων και την ψυχή του, τους εφιάλτες του που κάθε βράδυ ερχόντουσαν στον ύπνο του τρυπώντας του κυριολεκτικά τα τοιχώματα του κρανίου και της συνείδησης.

Ο Τραμπ τώρα, έτσι καθ οδόν προς το αεροπλάνο που θα αναχωρούσε, εξήγγειλε την πρόθεση της χώρας του να εξέλθει μονομερώς από την Συμφωνία του 1987 για περιορισμό της εγκατάστασης πυρηνικών πυραύλων σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων, ενώ μάλιστα έχει γεμίσει και με επιθετικούς πυραύλους την Ρουμανία και Πολωνία στραμμένους κατά της Ρωσίας.

Η Ευρώπη για άλλη μια φορά φαίνεται να μπαίνει στην γωνία και για όλα να κάνουν κουμάντο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε μια επικίνδυνη ακροβασία, κι ας προειδοποιούσε  ο Νόαμ Τσόμσκιότι αυτή η πολιτική οδηγεί να «πέσουμε με δύναμη στον γκρεμό» και ότι βρισκόμαστε πλέον στο παρά δύο…ούτε καν στο 12 παρά πέντε.!!!

 

Καλύτερα να μην υποχρεωθεί να επιστρέψει ποτέ ούτε το «Τραίνο υπ αριθμόν Μηδέν» {“Πυρηνική αποτρεπτικήδύναμη, που συνίσταται σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εγκατεστημένο σε σιδηροδρομικό βαγόνι, (βλήμα και εκτοξευτής ζυγίζουν πάνω από 150 τόνους) και αυτό τρέχει με ασφάλεια 120 km/ h..Αυτά τα συστήματα, καμουφλαρισμένα πάνω σε εμπορικές αμαξοστοιχίες μπορούν να διασχίσουν πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ανά ημέρα και με κάθε μυστικότητα να βρεθούν οπουδήποτε μέσα στις αχανείς εκτάσεις της Ρωσίας και να γίνουν ένας πραγματικός εφιάλτης για το ΝΑΤΟ. Λόγω της μυστικότητας αυτού του προγράμματος από την εποχή της ΕΣΣΔ χαρακτηριζόταν ως το Τραίνο υπ αριθμό μηδέν ή το τραίνο φάντασμα”}, ούτε μικρές πυρηνικές βόμβες για πλατφόρμες στο διάστημα και χίλιες δυο άλλες ευφάνταστες ιδέες και «εξωτικές» λύσεις.

 

Ας ελπίσουμε ότι θα κυριαρχήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις και θα γίνει τελικά αποδεκτός ο ισότιμοςαφοπλισμός, διαφορετικά κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα βαδίσουμε στον δρόμο του ολέθρου, από ένα τυχαίο λάθος ή μια στιγμή απόγνωσης μέσα στην ένταση.

 

Αν ω μη γένοιτο καταργηθεί αυτή η Συμφωνία του 1987 δεν θα παραμείνει σπιθαμή στην Ευρώπη εκτός του πυρηνικού κινδύνου, αφού καμιά τεχνολογική δύναμη και πρόοδος δεν μπορείνα σταματήσει την ροή των ωκεανών και των ανέμων …μα ούτε και θα ξαναδούμε κάποιον Τζων να μας αφηγείται το δράμα του ή να ερωτεύεται.

 

Το πεπρωμένο μας στον πλανήτη είναι κοινό, έστω κι αν είμαστε διαφορετικοί σε πολλά. Καιρός να το καταλάβουν και οι ΗΠΑ και η ΕΕ να αφυπνιστεί!!!